Mladi sestri sta dedkovo klet preuredili v udobno garsonjero z velikim čarom. In to skoraj povsem lastnoročno.

Sestri Helena in Diana po poklicu nista notranji oblikovalki, a ju je skupna strast pri opremljanju pripeljala do zanimive poslovne rešitve: oddajanje prenovljenih in lepo urejenih nepremičnin. Opremljata predvsem večja stanovanja, do pravega izziva pa sta naleteli, ko sta od dedka odkupili klet v mestnem jedru Kopra. Le-ta meri le 18 kvadratnih metrov in je izjemno ozka, vanjo pa sta želeli umestiti udobno in slogovno dovršeno garsonjero, ki bi imela vse, kar imajo večja stanovanja – vključno z dnevnim kotičkom in pralnim strojem.

Na liste papirja sta začeli skicirati in razvijati ideje, med tem pa vseskozi sklepali kompromise med lastnimi nasprotujočimi si željami, dejanskim stanjem kleti in izvedljivostjo.

Ko je bilo na papirju vse tako, kot mora biti, sta začeli z rušenjem stropov ter izkopov za kanalizacijo, vodovodne in električne napeljave. Vsa rušitvena dela sta opravili s pomočjo mlajšega brata Grega, izkušeni izvajalci pa so njuno delo dokončali s polaganjem vodov, tlakov in oblog.

Stanovanje sta opremili zelo pametno: v dnevnem prostoru dvižna postelja pod seboj skriva vgradno omaro, hkrati pa ustvarja od dnevnega prostora ločen kotiček. Udobna usnjena zofa spalnico predeljuje od majhne kuhinje in visokega jedilnega kotička.

Prostoru dajo poseben karakter originalni kamniti oboki, preurejeni v lične dekorativne niše. Kopalnica kljub svoji majhnosti skriva veliko zanimivih rešitev: poleg vgrajenega pralnega stroja še slikovito keramično oblogo, ki z vgrajenimi nišami ponovi ambientalni učinek kamnite sobe.

Mladi navdušenki sta z opremo kletnega stanovanja dokazali, da je možno tudi majhno stanovanje opremiti na udoben, barvit in bogat način, hkrati prisluhniti šarmom izvirne arhitekture in se ob vsem tem še poigrati z všečnimi oblikovalskimi detajli.

Strošek prenove ocenjujeta na 25 tisoč evrov.

Interier: Helena in Diana

Fotografije: osebni arhiv