Simboli so vse okrog nas. Nekatere poznamo zelo dobro, so pa tudi taki, katerih pomen nam je čista neznanka. Kaj sporočata motiva grškega ključa ali kitajskega vozla? Kakšen pomen nosita s seboj osat in štiriperesna deteljica? Predstavljamo vam najbolj priljubljene simbole v interjerju in njihov pomen.

Ananas

Ananas je univerzalni simbol za gostoljubje in z besedami pomeni »dobrodošli«. Ste že kdaj opazili, da veliko hotelov v Evropi in tudi drugod po svetu s pridom uporablja ta simbol? Najpogosteje se pojavlja kot trkalo na vratih in na predpražnikih. Simbolni izvor ananasa naj bi segal h Krištofu Kolumbu, ki je ta sadež iz Karibskih otokov prinesel v Španijo. Ananas je takrat postal najbolj razširjeno darilo za gostitelja, h kateremu je človek prišel na obisk in povpraševanje po ananasih je postalo tolikšno, da so jih začeli gojiti, kjer so jih le lahko. Ananas sicer zahteva zelo rodovitno zemljo, kot jo imajo na Azorih, kjer rastejo najokusnejši in največji ananasi na svetu.

Fleur de lis

Ta simbol ima veliko interpretacij, izviral pa naj iz Babilona. Po francosko Fleur de lis pomeni »lilijin cvet«, v Franciji pa je postal razširjen v 12. stoletju med monarhi. Tradicionalno predstavlja francosko plemstvo, pa tudi popolnost, lahkotnost in življenje.

Osat

Osate imajo nekateri za plevel, drugi za rožo. Osat je škotski nacionalni emblem, nanj pa se nanaša moto »nemo me impune lacessit«, kar lahko prevedemo v »vsak, ki mi bo škodil, bo kaznovan«. Simbol osata se je ponovno rodil v času gibanja Arts and Crafts, ki je nastalo sredi 19. stoletja v Angliji in je v uporabni umetnosti in umetni obrti zagovarjalo vrnitev k rokodelstvu. Vodil ga je umetnik William Morris: njegove cvetlično navdahnjene tapete in tekstil lahko kupite še danes.

Grški ključ

Grški ključ je dekorativna, ponavljajoča črta in je najbolj znani simbol antične Grčije. Simbolizira neskončnost, enotnost, vezi prijateljstva, ljubezni in predanosti. Nekoč je je bil ta simbol prisoten na darilih za mladoporočence, danes pa je cenjen zaradi svojih modernih kvadratnih linij in preprostosti. Najdemo ga na pohištvu, stenskih dekoracijah in talnih oblogah.

Pav in pavje perje

Za pave so naši predniki verjeli, da se njihovo meso ne stara in ne kvari, zato so te ptice in njihova peresa znak preporoda, večne mladosti, nesmrtnosti, ponosa. Pavja peresa so priljubljeni motiv v notranjem oblikovanju postala v času secesije. Danes pa zopet doživljajo preporod na vseh nivojih bivanja. Najdemo jih na lučeh, kot motiv na tapetah, posteljnini in okrasnih blazinah, celo na keramičnih ploščicah v slogu toile (drobnih, filigranskih poslikav).

Slon

Slon je simbol moči in spretnosti. V naši kulturi o njem pogosto govorimo kot o živali z izvrstnim spominom, kar je tudi znanstveno dokazano. Našo domišljijo pa buri še zaradi svoje neagresivne narave, medtem ko zlahka premaguje ovire, ki se mu postavijo na pot. V vseh oblikah je pravi zavetnik našega doma.

Štirilistnik

Oblika štirilistnika je zelo pogosta v umetnosti in arhitekturi, sploh na cerkvah in drugi javnih zgradbah, na nakitu in kot simbol raznih organizacij. Ker je simetrična, je tudi simbol harmonije. Najpogostejša predstavnica tega simbola je štiriperesna deteljica, ki je prinašalka sreče.

Kitajski vozel

Pomen kitajskega vozla je brezkončnost. Gre za najznačilnejši simbol feng šuja, predstavlja dolgo in srečno življenje. Nekateri mu pravijo tudi neskončni vozel, saj je videti, kot bi začetek pojedel svoj lasten konec. Kdor verjame v načela feng šuja, ima doma zagotovo nekje tudi simbol kitajskega vozla.

V enem prostoru naj ne bosta več kot dva različna in ponavljajoča se simbola. Zmernost in uravnoteženost je glavni ključ dekoracije z njimi.