V preteklih letih je bil razvoj ogrevanja usmerjen predvsem v sisteme na fosilna goriva, ki se konstantno dražijo, pa tudi v sisteme ogrevanja s toplotno črpalko. Slabost naštetih sistemov je visoka začetna investicija, potrebni so redni servisi, hkrati pa za ogrevanje potrebujemo grelna telesa ali pa moramo investirati v talno gretje.

Kljub naprednim rešitvam takšnih ogrevalnih sistemov pa moramo vedeti, da ogrevanje z običajnim sistemom ni vedno najbolj zdravo: kroženje toplega zraka od vira ogrevanja naprej po prostoru dviguje prah, temperaturne razlike v prostoru povzročajo prepih, vlažen zrak pa kondenzira na stenah, omogoča rast plesni in povzroča poškodbe sten. 

Zato vam predstavljamo grelni sistem 21. stoletja: ogrevanje z IR sistemi Ekosen, ki prepričajo z ugodno ceno, dejstvom, da redni servisi niso potrebni, saj sistem nima gibljivih delov, in do 60-odstotnim prihrankom v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja.

Primerjava IR ogrevalnega sistema s klasičnim sistemom ogrevanja

Sistem IR-ogrevanja je primeren za vse vrste objektov, predvsem kot glavno ali pa tudi kot dodatno ogrevanje, namestimo ga lahko tako v novogradnje kot starejše stavbe, pa tudi v stanovanja, saj sistem – za razliko od mnogih drugih – ne potrebuje ločene kotlovnice.

Primerjava investicije in stroškov ogrevanja

Da je investicija res majhna, stroški ogrevanja pa primerljivi z ostalimi sistemi, dokazuje primerjalna razpredelnica, izdelana za odlično izolirano novogradnjo v izmeri 130 m2. Upoštevani so celotni stroški: vzdrževanje, ogrevanje in investicija:

*Bolj smiselno je namestiti močnejšo fotovoltaiko (sončno elektrarno), da se pokrije še strošek ostale elektrike za gospodinjstvo z majhno dodatno investicijo.

Primerjava je narejena za novogradnjo z odlično izolacijo v velikosti 130 m². Upoštevani so celotni stroški: vzdrževanje, ogrevanje in investicija. Izračun prihranka je informativne narave in upošteva stroške servisov, menjave sestavnih delov, obnove in pa seveda ogrevanja.

Vaš konkretni prihranek z ogrevanjem z IR paneli pa ga lahko izračunate na povezavi.

Je infrardeče sevanje varno?

Infrardeča oblika energije je del naravnega spektra in izjemno ugodno vpliva na nas. Infrardeče sevanje najdemo v infrardečih savnah in inkubatorjih za nedonošenčke, seveda pa tudi vsakodnevno v obliki toplotnega sevanja Sonca. 

IR paneli prijetno ogrejejo ves prostor, saj ne grejejo zraka, pač pa konstrukcijo objekta in notranjo opremo. Ob steni nam ne bo več hladno, tla bodo topla, ogreti predmeti pa bodo v prostor oddajali akumulirano toploto še dolgo po tem, ko IR panele izključimo. 

IR-ogrevanje je zelo prilagodljivo – v vsakem prostoru lahko nastavimo želeno temperaturo, hkrati pa ogrevanje s termostati prilagodimo svojemu življenjskemu ritmu. 

Sistem lahko optimizirate še z regulatorji IR-ogrevanja IR Sun – edinimi na slovenskem trgu razvitimi prav za IR-ogrevanje.  Regulator IR Sun je izjemno energijsko učinkovit in prinaša še dodatne prihranke: kar do 30 odstotkov manjšo porabo električne energije v primerjavi s klasičnimi termostati. Zato se odplača sam. 

S pomočjo IR-tehnologije lažje odpravimo vlago in plesen, lajšamo bolezni dihal pa tudi bolečine v mišicah in sklepih.

Ta inovativni in naravni sistem ogrevanja je torej zdrav in primeren za vse, predvsem pa za otroke in starejše, na katere IR-toplota deluje še posebej pozitivno.

Prednosti IR-grelnega sistema Ekosen

IR paneli so prijazni do okolja. Z njimi pa lahko prihranimo do 60% pri stroških ogrevanja, s pametnim regulatorjem IR Sun pa še dodatnih 30%. Paneli Sunlife One so preverjen in ustrezno certificiran proizvod z najdaljšo garancijo v Evropi (do 12 let) in s kar 30 leti življenjske dobe. So finančno dostopni, saj se jih lahko montira postopoma, začetna naložba pa je dosti manjša kot pri drugih sistemih ogrevanja.

IR paneli se lahko skoraj nevidno stopijo s prostorom, saj jih lahko premažemo z izbrano stensko barvo ali pa izberemo dekorativni panel z grafiko po naši izbiri. Zaradi tega so še posebej primerni za elegantne interierje ali pa prenove, kjer se želimo izogniti vidim grelnim telesom.

Ekosen dosledno sledi trendom, uporablja le najkvalitetnejše materiale in razvija nove produkte, ki zadovoljujejo še tako zahtevne potrošnike. Z uporabo nerjavečih materialov zagotovijo, da so njihovi produkti uporabni tudi v vlažnih prostorih, s posebej razvitim premazom pa zagotavljajo visoko emisivnost in s tem optimalno infrardeče sevanje. Material, uporabljen v jedru panela, ne vsebuje hlapnih organskih snovi, biocidov, težkih kovin ter radioaktivnosti: z njihovo montažo v naš bivalni prostor torej ne vnašamo nezdravih snovi. Ekosenovi izdelki pa se povrh vsega proizvajajo izključno z zeleno električno energijo in so ročne izdelave. Leto 2019 ze Ekosen ne bo minilo brez novosti: na tržišču bodo namreč predstavili panele IR Sunlife Premium.

Želite izvedeti več o IR-ogrevanju?

Za pripravo rešitve za IR-ogrevanje s sistemom Ekosen pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 30 10 ali pišite na e-naslov info@ekosen.si. Lahko obiščete tudi salone v Miklavžu na Dravskem polju, v Mengšu, v Murski Soboti ali v Zagrebu. Več o ponudbi si lahko ogledate na www.ekosen.si in na www.irsun.si.

Vas zanima, koliko bi privarčevali v 1.letu, 5-ih, 15-ih ali 25-ih letih, če bi svoj dom ogrevali z IR-grelnim sistemom Ekosen? Preverite TUKAJ!

Fotografije: Ekosen