Ker prenova bivalnih prostorov ni nekaj, česar bi se lotevali vsako leto, naj bo njen rezultat vreden truda in denarja in naj prinese vidne izboljšave na vseh področjih.

Dnevna soba je najpogosteje osrednji del naših domov, zato si nas večina želi, da bi bil to svetel, odprt in udoben prostor za srečanja. Potrebujete morda navdih, kako priti do tega? Oglejte si fotografije te mansarde, ki prikazujejo stanje pred prenovo in po njej, in ocenite sami, ali lahko še kaj naredi prostor tako svetel in prijazen kot dnevna svetloba. Ne gre le za naše občutke, gre tudi za povsem merljive učinke; svetloba, ki jo zagotavljajo strešna okna, je za človeški organizem boljša kot umetna svetloba in omogoča prihranek pri računu za elektriko. Poleg tega nam sonce pozimi izdatno pomaga pri ogrevanju prostora, kar pomeni, da potrebujemo manj drugih energentov. Pri vsem tem pa nas zagotovo prijetno ogreje že pogled na dom, ki ga zagotavlja takšna preobrazba.

Kadar preurejamo prostor, običajno zgradimo naš dizajn okoli neke središčne točke v prostoru. Za nekatere je to regal s televizijo, za druge stena s slikami ali kamin. Dejstvo je, da nam te središčne točke pogosto postavljajo tudi omejitve pri preurejanju. Strešna okna, ki jih boste dodali s prenovo, bodo odprla številne nove možnosti za ureditev prostora; z njimi ne bo dobil le novih središčnih točk, ampak spremenjeno funkcionalnost. Naravna svetloba bo oživela barve, spreminjajoča se lega sonca pa povzročila, da bodo sončni žarki vsak trenutek dneva drugače razgibali prostor. Pridobite kupon za brezplačno 3D profesionalno simulacijo in preverite na vaši mansardi, kakšen učinek bi ustvarilo več dnevne svetlobe.

Dvakrat poživljen prostor

Strešna okna omogočajo neoviran dostop dnevne svetlobe, kar ponuja več svobode pri preurejanju, saj lahko kadarkoli spremenite postavitev pohištva. Če izberete v višino podvojeno postavitev strešnih oken, ki najbolj osvetljuje prostor v globino, poskrbite, da boste lahko upravljali tudi najvišje postavljeno okno. Elektrificirana izvedba strešnega okna omogoča odpiranje in zapiranje na daljavo, ko senzor zazna dežne kaplje, pa bo okno zaprl celo samodejno. Pomembno funkcionalnost omogočajo še senčila; poleti zaščitijo pred pregrevanjem, pozimi pa pred izgubo energije. Tudi njih lahko upravljate na daljavo. Solarni pogon omogoča, da za to ne potrebujete do okna nobenega kabla. Več o sistemu za pametno upravljanje strešnih oken izveste tukaj.

Za kuhinjo je dobro prezračevanje zelo pomembno in strešno okno to nalogo odlično opravlja. Za povrh zagotavlja dovolj naravne svetlobe, da kuhamo bolj varno in z večjim zadovoljstvom. Naravna svetloba ima pozitivne učinke tako na naše zdravje kot na našo produktivnost. Medtem ko je umetna svetloba običajno polna modrih ali rumenih odtenkov, je naravna svetloba bela in čista, prijaznejša za oči. In tudi hrana je ob njej videti bolj naravno!

Za okno v otroški sobi je vedno pravi čas

Zlasti v otroški sobi je obilje naravne svetlobe izjemnega pomena. Je namreč vir vitamina D, ki spodbuja rast kosti in izboljšuje kognitivne funkcije, poleg tega pa preprečuje depresijo in debelost. S tem, ko uravnava cirkadiani ritem oziroma naravni cikel spanja in budnosti, omogoča odraščajočemu organizmu zdrav spanec in razvoj. To se nanaša tudi na oči, saj omogoča oster vid brez naprezanja. Izpostavljenost naravni svetlobi pa spodbuja še tvorjenje serotonina, hormona, ki igra pomembno vlogo pri razvoju možganov in ga povezujemo z dobrim počutjem in občutkom sreče. Eno samo strešno okno torej na več načinov pomembno prispeva k razvoju otroka.

Strateško postavljena strešna okna organizma ne izpostavijo le prepotrebni naravni svetlobi, ampak tudi svežemu zraku. Morda niste vedeli, a novejša strešna okna lahko prinesejo občutno več svetlobe in svežega zraka kot starejša. Na tem naslovu boste našli 5 razlogov, zakaj zamenjati stara strešna okna. Ko razmišljate o prenovi mansarde, v kateri so strešna okna starejše generacije, to vsekakor morate prebrati.

Naravno bivanje ni stvar naključja

Po najnovejših raziskavah kar 90 % časa preživimo v zaprtih prostorih. Znanstveniki so dokazali, da obstajajo povezave med pomanjkanjem dnevne svetlobe ter različnimi telesnimi in duševnimi težavami. Kar 15 % svetovnega prebivalstva naj bi trpelo zaradi različnih stopenj sezonske razpoloženjske motnje (zimske depresije), poleg tega pa je s pomanjkanjem dnevne svetlobe povezanih veliko drugih zdravstvenih težav. Ena od njih je pomanjkanje vitamina D, ki se kaže v utrujenosti, izčrpanosti in večji dovzetnosti za bolezni. Storite si uslugo, ko boste načrtovali prenovo mansarde, in ne spreglejte teh potreb po naravni svetlobi in svežem zraku.

Želite, da bi prenova vaše mansarde dala vidne rezultate na vseh omenjenih področjih? Za začetek si naberite dovolj znanja, da med prenovo ne boste storili ali dopustili nobene ključne napake. Vse informacije, ki jih potrebujete, najdete zbrane na tem mestu. Naslednji pomemben korak je, da se odločite za kakovostna strešna okna in, kar je enako pomembno, za kakovostne izvajalce. Tudi najbolj popoln izdelek namreč ne bo izpolnil vaših pričakovanj, če ne bo vgrajen tako, kot se šika. Uporabite ta iskalnik, da poiščete trgovino oziroma izvajalca, ki bo poskrbel za zanesljivo dobavo in kakovostno vgradnjo.