Ko se minimalizem skandinavskega sloga sreča z materialnostjo japonske notranje opreme.

Japandi je hibridni trend, mešanica japonskega in skandinavskega stila. Združuje umirjenost, harmonijo in brezčasno eleganco pohištva japonske tradicije ter kvaliteto skandinavskega dizajna.

Čeprav sloga prihajata iz zelo različnih geografskih leg, si delita osnovne principe. Oba se namreč zavzemata za funkcionalno oblikovanje, kjer bolj kot dekor prevladujejo kakovostno narejeni osnovni pohištveni kosi, ki sicer niso nujno minimalni v svojem oblikovanju, a vsekakor vabijo uporabnika k minimalističnemu bivanju.

Njune razlike pa so tiste, ki naredijo hibridni slog še posebej zanimiv: izčiščene japonske poteze namreč omilijo nordijski detajli; nevtralen skandinavski slog pa otopli bogata materialna paleta japonskega oblikovanja.

Minimalizem in odsotnost površinskega prestiža

japandi

Oba sloga sta temeljno minimalistična. Interierji v slogu japandi so torej preprosti in funkcionalni. Vsak kos ima svojo jasno namembnost, dekoracija je minimalna, v domu pa tudi ni prostora za površinske maske, kot so barve in obdelani materiali. Japandi namreč prisega na naravno.

Linije so čiste in minimalistične, pohištvo pa je nizko – sladno z japonskim načinom življenja pri tleh. Dekoriramo z rastlinami in obrtniškimi izdelki – ročno izdelano keramiko, pihanim steklom, tkano preprogo ipd. Stenske dekoracije je malo in tudi tista je funkcionalna (npr. odprte police), služi pa predvsem kot orodje za vizualno uravnovešenje prostora.

Barvna paleta

japandi

Japandi je popolna mešanica svetlih in sijajnih površin, ki prevladujejo v skandinavskem slogu, ter toplih in naravnih materialov japonskih interierjev. Na splošno prevladujejo hladnejši odtenki roza, modre, sive in zelene, ki pa jih otoplijo zemeljski detajli, bež barva in leseno pohištvo, značilni za japonske tradicionalne domove.

Če želite zares izvabiti najbolje iz obeh slogov, priporočamo kombinacijo kontrastnih tonov. Svetle odtenke skandinavske barvne palete lahko obogatite z grčastim lesom, črno barvo, opeko ali teksturiranim betonom, ki so sicer prisotni v japonski tradiciji notranjega oblikovanja.

Materiali

japandi

Japandi prisega na neobdelane materiale: bambus, ratan, papir, svetel les, keramika in rastlinje, ki jih lahko dopolnjujejo kovine v svojih naravnih tonih, pa vidni konstrukcijski elementi v opeki ali betonu. Pomemben je tudi tekstil, vedno v svoji naravni barvi – v lanu, volni, bombažu oziroma drugih naravnih vlaknih.

Rastlinje

japandi

Naravne materiale nujno dopolnjuje tudi skrbno izbrano rastlinje, ki bo vsekakor najbolj priljubljen estetski dodatek v letu 2019. Rastlinje uvajamo v minimalnih dozah (vaza z enim cvetom, ena lončnica ipd.), a to mora biti skrbno izbrano in predvsem dobro negovano. 

Kombiniranje pohištva

japandi

Skandinavsko in japonsko pohištvo – čeprav oboje minimalistično in preprosto – si ne bi moglo biti bolj različno. Skandinavsko pohištvo je izdelano v značilni podeželski, topli estetiki (svetel les, preproste linije ipd.), medtem ko je japonsko pohištvo izdelano z veliko občutka za material, obliko in detajle. Tako pri slednjem najdemo veliko toniranega lesa, okroglin in premišljenih spojev. Ker je zasnovano predvsem za življenje v stiku s tlemi, v japonskem slogu najdemo oblico preprog, nizkih ležišč, sedišč in miz.

Kombiniranje obeh slogov pohištva bo v vaš dom vneslo harmonični kontrast. Ker oba sloga prisegata na podobno barvno in materialno paleto, pohištva ni težko kombinirati. Izberite skandinavsko sedežno garnituro in jo kombinirajte s kavno mizico japonskega dizajna, ali pa jedilno mizo iz masivnega lesa  dopolnite z lahkotnimi stoli skandinavskega oblikovanja.

japandi

Notranji oblikovalci so si edini: zaradi svojih brezčasnih kvalitet je japandi gotovo odlična alternativa sicer živahnim in oblikovno prestižnejšim tendencam za prihodnje leto, če ne celo njihov trajnostni presežek.