Konstrukcijska trdnost in estetska privlačnost sta osnova dobre arhitekture. Da pa bi zagotovili resnično funkcionalnost in udobje, moramo svojo pozornost usmeriti tudi v srce in ožilje vsake stavbe: to so elektro- in strojne inštalacije, ki izpolnjujejo vsakodnevne potrebe stanovalcev.

V sodobnem svetu, kjer stavbe niso zgolj zavetje, ampak prostori, kjer živimo, delamo in se sproščamo, se močno poudarja pomen kakovostnih inštalacij, ki se prepletajo s prostorsko zasnovo in izpolnjujejo naše potrebe po svetlobi, brezhibnem delovanju aparatov in naprav v domu, po ustrezni toploti ter svežem in prečiščenem zraku v notranjih prostorih.

Da bi bil dom udoben za bivanje in da bi nam zagotovil brezskrbnost, je treba ustrezno načrtovati različne sisteme v hiši. Obstajajo trije ključni elementi. To so elektroinštalacije, ogrevalni in hladilni sistem ter prezračevanje. Kadar ti delujejo optimalno, niti ne pomislimo na njih, a kadar kateri od njih ni pravilno zasnovan, nam lahko povzroči veliko jeze in preglavic. Zato je bistveno, da so dovolj zgodaj ter pravilno načrtovani in izvedeni.

Foto: Pexels

Elektroinštalacije

»Se jezite, ker imate doma premalo vtičnic za vse vaše naprave? Do tega ne bi prišlo, če bi se skupaj z nami lotili načrtovanja,« zagotavlja Roman Zemljarič, direktor podjetja Zerox, ki že 20 let načrtuje in vgrajuje instalacije v hiše, večstanovanjske stavbe, hotele in industrijske stavbe.

Električne inštalacije so ožilje vsakega doma in morajo biti zanesljive, varne ter skladne z vsemi veljavnimi standardi. S praktičnega vidika je silno pomembno tudi to, da imamo stikala in vtičnice na pravih mestih. Stikala je treba namestiti na lahko dostopnih mestih, blizu vrat ali na začetku hodnika, da lahko ob vstopu v prostor preprosto prižgemo luč, poglavje zase pa v vsakem domu predstavlja kuhinja, kjer je poleg pečice, kuhališča, hladilnika in pomivalnega stroja treba pravočasno pomisliti še na vtičnice za kavni avtomat, palični mešalnik in še kaj, da ne bo treba v kuhinji uporabljati podaljška.

Foto: Pexels

Še korak dlje predstavlja pametni dom, ki ga Zerox prav tako snuje v zgradbah. »Pametni dom predstavlja koncept avtomatizacije domačega okolja, kjer se različne hišne funkcije, kot so osvetlitev, ogrevanje, varnost, zabavne naprave in druge elektronske sisteme, lahko nadzoruje in upravlja avtomatsko ali na daljavo. Napredno omreženje in avtomatizacija izboljšata energetsko učinkovitost, varnost in udobje v domu,« našteva Zemljarič.

Pametni dom …
… s pametnim nadzorom.

Ravno prav toplo ali hladno

Ogrevalni in hladilni sistemi kot srce stavbe skrbijo za udobno temperaturo v vašem domu ne glede na vremenske razmere. »Učinkoviti sistemi ne samo izboljšajo kakovost bivanja, ampak lahko znatno zmanjšajo tudi stroške ogrevanja in hlajenja doma. Pri izbiri sistema je treba upoštevati velikost prostora, izolacijske lastnosti doma in lokalne klimatske pogoje, pa še kakšno skrivnost je treba poznati, ki je znana le tistim, ki imamo izkušnje pri načrtovanju in vgradnji strojnih inštalacij,« našteva sogovornik iz Zeroxa.

Prezračevanje

Sodobni prezračevalni sistemi so ključni za zagotavljanje kakovostnega zraka v prostoru. Učinkovito prezračevanje samodejno odstranjuje onesnaževala iz zraka v notranjosti in uravnava vlago, hkrati pa zagotavlja dovod svežega, prečiščenega in ustrezno temperiranega zraka od zunaj. »To je še posebej pomembno v modernih, dobro izoliranih domovih ali prenovljenih stavbah, kjer naravno prezračevanje skozi okna ne zadostuje. Pravilno in kakovostno zasnovan prezračevalni sistem zagotavlja, da je zrak v prostorih vselej svež, tudi če je v njem veliko ljudi. Pa tudi, če se denimo v praznični kuhinji pripravljajo različne jedi, se zrak s pravilno zasnovanim prezračevalnim sistemom hitro izmenja in je kmalu po kuhanju znova prijeten in brez vonjav,« pojasnjuje Roman Zemljarič.

Prezračevalna naprava.

Za popolne inštalacijske rešitve potrebujete samo en naslov

Gradnja ali prenova doma je kompleksen in zahteven proces, kjer vsaka zamuda lahko pomeni izgubo časa in denarja, zato so v Zeroxu razvili celovit pristop, ki vam prihrani nepotrebne skrbi in zagotavlja, da bodo tako elektro- kot tudi strojne inštalacije v vašem domu izvedene skladno, učinkovito in z najvišjimi standardi kakovosti.

Foto: Pexels

»S tem, ko ena ekipa pokriva vse inštalacije, se izognete medsebojnim zamudam in nesporazumom med različnimi izvajalci. Koordinirana izvedba vseh inštalacij zmanjšuje možnost napak, ki so pogosto posledica neusklajenega dela več izvajalcev. Zmanjšanje zamud pomeni, da se vaš projekt hitreje premakne proti zaključku, tako boste imeli manjše stroške in manj stresa,« zagotavlja Roman Zemljarič. »Poleg tega pri Zeroxu zagotavljamo, da so vse inštalacije izvedene po najvišjih standardih, s tem pa se izognete težavam, ki bi se lahko pojavile v prihodnosti,« še poudari strokovnjak za inštalacije in doda: »Naša ekipa bo z veseljem prisluhnila vašim željam in potrebam ter vam pomagala ustvariti udoben in odlično delujoč dom, o katerem ste vedno sanjali.«

Za več informacij kontaktirajte podjetje ZEROX na info@zerox.si ali na 059 03 03 05.

Primer hiše z optimalno delujočimi elektroinštalacijami, prezračevanjem ter ogrevalnim in hladilnim sistemom si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotografije: Zerox, Pexels, Kronoterm

Sponzorirana vsebina