Manjše stanovanje v središču Ljubljane je doživelo prenovo z menjavo lastništva. Nova lastnica ga je kupila od sestre, ki je prej živela v njem, zato stanovanje ni bilo v slabem stanju. Poiskala je arhitekte iz biroja Kombinat, ki so jo pritegnili s prepričljivimi prenovami.

Arhitekti so stanovanje opisali kot klasično meščansko stanovanje s pravimi razmerji. Večstanovanjska zgradba je stara skoraj sto let in v tem obdobju je stanovanje seveda doživelo več sprememb. Meri 65 kvadratnih metrov.

Vsak lastnik ima svoje želje in zahteve, zato se je nova lastnica namesto prvotne zamisli, da bi prenovila samo inštalacije, odločila za temeljitejši poseg. Skladno s trendom, da so prostori vse bolj odprti, so tloris stanovanja odprli, zamenjali vloge nekaterih prostorov in jih bolj povezali med seboj. To so storili tako, da so stanovanje odprli po eni stranici in s tem omogočili, da so hkrati vidni vsi prostori. Vgradili so dolg lesen element, ki je konzolno vpet v steno zgradbe. Uporabljajo ga za različne namene: kot pisalno mizo, kuhinjsko shrambo, pod njim so skriti radiatorji, nekje se dvigne v podest in še kaj. Z njim so odprli še en prehod med prostori in ustvarili krožni tloris, saj so odstranili tudi nekaj vrat, vendar so prostori še vedno ločeni med seboj.

V razmeroma majhnem stanovanju so našli skrivališče za servisno vozlišče, v katerem sta poleg shranjevalnih površin še grelec vode in pralni stroj. Vse to so skrili v omaro, umeščeno v steno med hodnikom in kopalnico.

Ob vstopu v stanovanje opazimo, da so ohranili originalno stekleno steno z vrati, vendar so morebitno motečo svetlobo in zvok s stopnišča omilili z zaveso. Tako so ustvarili tudi bolj intimno atmosfero na hodniku.

Svetlobi v stanovanju so posvetili veliko pozornosti. Poleg osnovne osvetlitve na stropu je veliko ambientalnih luči, s katerimi lahko lastnica zvečer oziroma ponoči prilagaja svetlobo s spreminjanjem njene intenzivnosti.

Med posebnostmi, ki jih opazimo ob vstopu v stanovanje, je barvitost, ki odstopa od sicer najpogostejše kombinacije bele-sive-črne in naravne barve lesa. Ker je v stanovanju dovolj naravne svetlobe in je tudi lastnica navdušena nad širšim barvnim spektrom, so izbrali nekaj intenzivnejših barv. Med njimi so temno zelena na kuhinjskem pohištvu v kombinaciji z odtenkom zlate in močna modra v spalnici. Seveda pa se oko spočije tudi na številnih lesenih površinah. Barvno paleto obogati tudi del stene, kjer se pod oluščenim ometom prikažejo opeke, pobarvane v belo.

Razen nekaj premičnih kosov opreme je vse pohištvo izdelano po meri.

Arhitektura: Kombinat

Fotografije: Janez Marolt