Ni čudno, da so povsod po svetu najdražja prav mansardna stanovanja, saj imajo nekaj, kar jim daje poseben čar. Prenova mansarde v Semiču v Beli krajini je še ena tistih, ki dokazujejo, da nobeno drugo nadstropje v stavbi ne ponuja toliko možnosti veličastne ureditve bivalnega prostora kot ravno mansarda. Ko odprete streho, imate pogled na zvezde!

Izkoristite volumen

Ena od prepoznavnih odlik prostora pod streho je, da ima praviloma velik volumen, kar je kot nalašč za ustvarjanje večjih in odprtih ambientov. Če pustimo ob prenovi osrednji bivalni del odprt vse do slemena, bo domovanje delovalo bolj zračno in lahkotno. V primerjavi z enako velikim prostorom, kjer so stropi na standardni višini 2,60 metra, imamo v odprti mansardi občutek večje prostornosti in se v njej počutimo bolje. Pogosto lahko volumen pod poševnino strehe še dodatno izkoristimo in si uredimo galerijo. Tamkajšnji prostor je običajno najbolj čaroben.

V Semiču so dobro izkoristili galerijo, na eni strani so zasnovali delovni kotiček, na drugi strani pa prostor za počitek.

Svetlobo zajemite z veliko žlico

Prednost mansardnih stanovanj je, da lahko s strešnimi okni, nameščenimi pod kotom, zajamete občutno več svetlobe kot z vertikalnimi fasadnimi okni. Pri načrtovanju položaja oken imate tudi precej svobode, saj je za lovljenje svetlobe na voljo celotna streha, vse do slemena. Zato nikar ne varčujte s steklenimi površinami. Še prav posebej za strešna okna je zmotno mnenje, da so steklene površine velik “izgubar” energije. Na trgu lahko namreč najdete samo še energijsko učinkovite zasteklitve, poleg tega pa je strešno okno, obrnjeno proti soncu, vir energije. Njegova energijska bilanca je pozitivna že pri dvoslojni zasteklitvi, kar pomeni, da dobite skozi takšno okno več energije, kot je prostor izgubi.

Svetloba se nad jedilnico v Semiču spušča naravnost z nebesnega svoda. Bolj naravno ne gre.

Ravno prava pozicija

Da podprejo dobro počutje v prostoru, morajo strešna okna zagotoviti vidni stik z okolico. Spodnji rob okna mora biti zato vgrajen na višini od 90 do 110 centimetrov od tal. Za udobno odpiranje mora biti ročica za odpiranje nameščena na zgornji strani strešnega okna, nekje med 190 in 210 centimetri od tal. Tako lahko vgradite dovolj veliko okno, ki bo zagotavljalo razgled na okolico, obenem pa imate možnost, da pod njega po potrebi postavite še kakšno pohištvo.

Ker so okno vgradili na idealni višini, za odpiranje in zapiranje okna z ročico zgoraj ni potrebno sklanjanje.

Svetla stanovanja so privlačnejša

Dnevna svetloba je pomembna dodana vrednost arhitekture. Področje načrtovanja stavb z namenom zagotavljanja dnevnega osvetljevanja prostorov je danes žal vse bolj zapostavljen vidik oziroma se ga pod težo zahtev po energijski učinkovitosti stavb marginalizira. Prenova v Semiču dokazuje, da kakovostno osvetljen prostor v mansardi ustvarja celovit občutek udobja, ki zdaleč presega pojem nevtralnega okolja.

Z načrtovanjem in iznajdljivostjo se mansardno stanovanje hitreje kot katerikoli drug prostor spremeni v svetel in prostoren raj pod nebom.

Čedalje več arhitektov, gradbincev in investitorjev se zaveda, da je treba zmeraj najti način, kako čim bolje izkoristiti naravno igro sonca in senc, ki jo ponuja vsaka lokacija. Tudi vi spoznajte pravilno načrtovanje dnevne svetlobe pri prenovi doma in razumeli boste, zakaj so številne študije že ničkolikokrat pokazale, da se stanovalci najraje zadržujejo v tistih delih domovanja, ki imajo največ sončne svetlobe. Še več uspešnih prenov slovenskih mansard pa lahko najdete tukaj.

Fotografije: VELUX