Dom in vrt, ki izžarevata vedrino

Tik nad Novim mestom stoji drzno zasnovana montažna lesena hiša za mlado družino. Lahkotno je usidrana v blago padajočo parcelo, njena igriva notranjost pa se sproščeno spogleduje s skrbno zasnovano okolico.

0

Lastnika atrijske hiše na padajoči parceli sta si želela sproščen, odprt dom, katerega notranjost bi bila povezana z vrtom. Ker sta imela dobre izkušnje s strokovno roko že pri opremljanju stanovanja, v katerem sta živela nekoč, sta se odločila, da bosta oblikovanje notranjosti hiše zaupala istemu arhitekturnemu biroju – Prostorami.

Interjer z igrivim značajem

Arhitektka Špela Modic iz biroja Prostorama je načrtovanje prostorov prevzela, kakor hitro je bila narejena idejna zasnova. Prisluhnila je željam mladih lastnikov in v projekt vnesla obilo vedrine; preuredila je tloris, spremenila prostore in pozicijo opreme. Stopnišče, ki popelje stanovalce od vhodne veže v bivalne prostore, je preoblikovala iz dvoramnega v enoramnega. Obrnila je pozicijo kuhinje in dnevne sobe, slednjo pa razširila na celotno širino hiše in z dodatnim oknom še bolj odprla svetlobi. V dnevno-bivalnem delu se prepletajo leseni, beli in sivi pohištveni kosi, raznolika svetila, dizajnerski stoli in sproščeni dodatki, ki interjerju podarjajo igriv značaj. Kuhinja je odeta v belino in zapolnjena s pohištvom po meri, svojevrsten pečat ji daje kuhinjski otok, ki domačim med pripravo hrane neposredno odpira pogled proti bivalnemu prostoru in vrtu.
V osrčju dnevne sobe je umeščen veliki kavč, ki s premičnimi blazinami omogoča vsakomur, da se namesti, kakor želi – bodisi s pogledom v smeri kuhinje, vrta, pisarne ali omare z zaveso, za katero je skrita televizija.

Skrita pisarna in knjižni kotiček

Tudi pisarna ne nosi podpisa vsakdanjosti, temveč je zasnovana kot presenetljivi kubus v prostoru. Pečat ustvarjalnosti in odtis družinskega življenja se odslikava na magnetni steni, prebarvani s črtno barvo za table, na kateri se vsak dan zvrstijo nova sporočila staršev in risbe otroških rok.

Arhitektka je dodala še knjižni kotiček na koncu elegantnega hodnika, ki povezuje otroški sobi, otroško kopalnico, utility in spalnico. V slednji je prostorna garderoba z velikim ogledalom, ki navidezno podaljša prostor, prav tako pa je soba nočnega počitka neposredno povezana s kopalnico, ki je v celoti oblečena v mikrocement. Skozi velika steklena vrata lahko lastnika iz spalnice, katere stene krasi povaljčkana stena, opazujeta spreminjajoči se vrt, še veličastnejša podoba okolice pa se ponuja skozi drsne panoramske stene v predelu dnevne sobe in kuhinje.

Razigrani vrt

Želja lastnikov je bila, da bi na delu vrta lahko pridelovala zelenjavo, sicer pa naj bi okolica ponujala družini zavetje v najrazličnejših barvnih odtenkih. Krajinska arhitektka Neža Mekota iz Prostorame je dvigajoči teren na koncu parcele premostila z visoko škarpo, ki ima hkrati funkcijo dvonivojske visoke grede, na katerih raste zelenjava. Več intimnosti bo sčasoma zagotovila živa meja iz fotinije, ki lepo zaokroža parcelo in pričara privlačni kontrast v kombinaciji z drugimi drevninami.

Za estetiko in varen korak od spodnjega nivoja, kjer hiša nežno zalebdi nad tlemi, pa vse do terase, so v Prostorami izbrali betonsko sive tlakovce. Iz njih so zasnovane pohodne površine, ki povezujejo teraso in zelenico, ter stopnice, ki popeljejo domače od uvoza do prostrane zelenice. Voluminoznost zunanjega stopnišča je krajinska arhitektka zmehčala z živo preprogo iz vresja, ki so se mu v kisli prsti pridružile še ameriške borovnice in sleči. Slednji razveseljujejo z nežno barvitostjo takrat, ko se prebuja pomlad, medtem ko v drugih letnih časih v okolici zablestijo druge rastline, ki pričarajo nove poudarke v vrtni kompoziciji.

Arhitektura: SoNo arhitekti, Izgradnja: Lumar hiše, Interier in krajinska arhitektura: Prostorama

Fotografije: Alain Šik/Prostorama in Lumar hiše

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *