Skoraj zagotovo lahko rečemo, da ni hiše, zgrajene v zadnjih 30 letih, pri kateri najprej ne bi opazili mogočnih garažnih vrat. Ta so postala marsikje celo tako ključna, da so prevzela kar vlogo glavnega vhoda v dom. Kako torej izbrati garažna vrata, da bodo lahko za naslednja desetletja zadostila vsem vašim potrebam, hkrati pa se tudi estetsko zlila z arhitekturno podobo hiše?

Z 80-letnimi izkušnjami pri izdelavi vrat in pogonov ter s preko 20 milijoni prodanih vrat in pogonov je podjetje Hörmann najboljši sogovornik na področju garažnih vrat v Evropi. Zbrali smo njihove nasvete, ki jih gre upoštevati, preden se odločite za nova garažna vrata.

Material – jeklo ali les?

Prvi razmislek naj bo uperjen v to, iz kakšnega materiala naj bodo garažna vrata.Tipična materiala za garažna vrata sta les in jeklo. Jeklena garažna vrata so robustna in z dolgo življenjsko dobo. So zelo dobro toplotno izolirana, nudijo številne možnosti oblikovanja in se enostavno čistijo.

Garažna vrata iz pravega lesa so na voljo v različnih dizajnih in se zelo dobro podajo hišam s številnimi lesnimi elementi. Ker je les naravni material, zahtevajo lesena garažna vrata intenzivno nego in so zato razmeroma draga. Redno negovanje lesenih garažnih vrat je zaradi tega še posebno pomembno, zato da ostane les trajno zaščiten.

Vrhunski proizvod med garažnimi vrati pa predstavljajo fasadna vrata, ki jih je mogoče obložiti z materialom hišne fasade, kar omogoča praktično nevidno vključitev vrat v samo oblikovanje stavbe.

Atraktivna fasadna vrata.

Kako se bodo vrata odpirala?

V drugem koraku razmislite o izvedbi vrat. Upoštevajte prostorske danosti garaže in se odločite za enega od najpogostejših tipov vrat.

  • Sekcijska garažna vrata: Sekcijska vrata se odpirajo navpično in pomaknjena pod strop ne potrebujejo veliko prostora. Ta konstrukcijski princip nudi kar največ prostora tako v garaži in tudi za parkiranje pred garažo. Sekcijska garažna vrata se lahko vgradijo v vsako garažno odprtino in nudijo do 14 cm večjo širino prehoda kot dvižna garažna vrata. Prednost je tudi, da so vrata s trajno elastičnimi in proti vremenskim vplivom obstojnimi tesnili na vseh štirih straneh optimalno zatesnjena.
Sekcijska vrata so dobro tesnjena pred dežjem in listjem. Za še boljšo protivlomno zaščito so lahko vrata z ročnim upravljanjem opcijsko opremljena s trojnim zapahom na spodnjem zaključnem robu.
  • Stranska sekcijska vrata: odpirajo se bočno in so idealna rešitev, kadar želiteimeti strop garaže prost za shranjevanje predmetov (deske za surfanje in podobno) ali če vratnega krila zaradi gradbenih danosti (poševen strop, moteče odtočne cevi) ni mogoče pomakniti ali montirati pod strop. Takšna vrata se lahko odprejo tudi samo delno, če na primer potrebujete prostor samo za prehod oseb ali iz garaže vzeti kaj manjšega (kolo, motor, kosilnica).
Primer stranskih sekcijskih vrat.
  • Navojna vrata: odpirajo se navpično, zanje je v garaži potrebno le malo prostora. Konstrukcijski princip nudi kar največ prostora tako v garaži kot tudi za parkiranje pred garažo. Oblika garažne odprtine ne igra nobene vloge pri vgradnji garažnih navojnih vrat, lahko je pravokotna, poševne oblike ali pa s segmentnim ali polkrožnim lokom. Pri garažnih navojnih vratih ostane področje pod stropom prosto in se lahko uporabi za luči ali kot dodatni odlagalni prostor. Navojna vrata pa se lahko montirajo tudi pred odprtino – takšni izvedbi pravimo zunanja navojna vrata.

Proti praskam odporen premaz vrat

Proti praskam odporen končni premaz Duragrain trajno ščiti zunanjo stran imitacije pred vremenskimi vplivi, zato bodo vrata še dolgo lepa.

Barva oziroma končni premaz vrat polepša in ščiti vrata. Za kakšno barvo se boste odločili, je seveda odvisno od vašega okusa in ostalih elementov hiše, lahko pa vam namignemo, kaj je moderno. Vsekakor so to garažna vrata, ki so barvno usklajena z vhodnimi ali pa obložena s fasado, tako da jih sploh ni opaziti. Nadalje so sila vroč trend garažna vrata v imitaciji betona, še zmerjaj pa so popularni tudi zaključki v lesu, na primer češnji, bambusu in tiku.

Hörmannova garažna vrata so lahko narejena v desetinah barvanih možnosti po RAL lestvici in v različnih, kar 24 imitacijah, kar mogoča končni premaz Duragrain. Premaz je UV odporen, ščiti pred praskami in zagotavlja trajno lep videz vrat. 24 imitacij ima naraven, barvno pristen in do podrobnosti originalu zvest karakter.

Visoka frekvenca uporabe

Tako kot vhodna vrata boste tudi garažna uporabljali vsakodnevno. Zato naj bodo testirana pri visoki frekvenci uporabe, naj bodo mirna in tiha. Garažna vrata Hörmann so narejena za življenjsko dobo od 100.000 ciklov naprej. To pomeni, da jih najmanj tolikokrat lahko odprete in zaprete.

Upravljanje garažnih vrat

Naj bo upravljanje garažnih vrat moderno in sodobno – torej brezžično. Ročni oddajnik naj poleg odpiranja garažnih vrat omogoča tudi upravljanje dvoriščnih vrat, luči in ostalega … Ali pa namesto ročnega oddajnika uporabite raje kar svoj pametni telefon. Z aplikacijo Hörmann BlueSecur App boste vi in ostali družinski člani garažna vrata upravljali zelo udobno preko sistema Bluetooth. To pomeni, da imate svoje “odpiralo vrat” na pametnem telefonu vedno pri sebi.

Vašega radijskega signala za odpiranje vrat ne more nihče kopirati.

Toplotna izolacija – zakaj je pomembna?

Razmislek o izolaciji je posebej pomemben, če se garaža neposredno dotika hiše ali pa se uporablja kot delavnica ali hobi prostor. Zato kupite vrata, ki imajo dobre izolacijske lastnosti. Na primer dvostenska sekcijska vrata – njihovi dodatni profili ThermoFrame iz umetne mase z dodatnimi tesnili minimirajo vdor mraza med steno in vodilom. Takšni profili lahko izboljšajo izolacijo za nadaljnjih 15 odstotkov.

Vrata v garažo za osebni prehod – jih potrebujete?

Če garaža nima direktnega vhoda v hišo, se priporočajo garažna vrata z vgrajenimi vrati. Tako imenovana vrata za osebni prehod so praktična, ker vam garažnih vrat ni treba vsakokrat v celoti odpreti, če potrebujete na primer kolo. Za zmanjšanje nevarnosti spotikanja se priporoča, da ima osebni prehod minimalni prag. Pri velikih garažah se lahko vgradijo tudi garažna stranska vrata, ki so enakega izgleda kot garažna vrata.

Varnost

Nepovabljeni gostje nimajo pri Hörmann garažnih vratih skoraj nobenih možnosti. Brž ko so garažna vrata zaprta, varovalo pred dvigovanjem avtomatsko zaskoči v omejevalnik tekalnega vodila, vrata pa so v trenutku stabilno zapahnjena in zaščitena pred dvigovanjem. Ta patentirana zapahnitev vrat deluje izključno mehansko in je torej učinkovita tudi v primeru prekinitve električne napetosti, kar ne velja za konkurenčne pogone.

Navojnim garažnim vratom je možno dodati tudi zvočni alarm jakosti 110 dB, ki bo nepovabljene goste pri poskusu vloma učinkovito prepodil.

Vgradnjo vrat prepustite strokovnjakom

Zvita vrata, škripajoči tečaji, težko odpiranje vrat – napačno svetovanje in napake pri vgradnji garažnih vrat v lastni režiji, lahko hitro pokvarijo vaše veselje z novimi vrati in so v najslabšem primeru vzrok za težke nesreče. Kdor želi v kratkem času funkcionalno vgradnjo garažnih vrat in sam ni izkušen strokovnjak za to, naj rajši stavi na profesionalce. Izšolano strokovno osebje pozna različne vrste garažnih vrat, je usposobljeno za dobro svetovanje in strokovno vgradnjo vseh sestavnih delov vrat.