Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, a so šele s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale bolj popularne. Kot kažejo podatki podjetja Allied Market Research za tržne raziskave, je bil globalni trg plutovinastih talnih oblog leta 2021 vreden 60 milijonov dolarjev, do leta 2031 pa naj bi dosegel 110 milijonov. Razlog je jasen: talna obloga iz plute je hit, kajti pluta ima odlične bivanjske lastnosti, je prijetna na dotik, blaži vibracije pri hoji, ima pozitivne učinke na kakovost zraka in zmanjša zvok v prostoru. Poleg tega so lahko talne obloge iz plute narejene v široki paleti različnih vzorcev, tudi kot imitacija lesa in kamna ‒ torej za prav vse okuse.

Ko se pogovarjamo o talnih oblogah, obstaja neskončno možnosti, idej in oblik. Nekateri imajo raje klasične rešitve, kot so laminati ali vinili, spet drugi imajo raje naravne talne obloge, med katere zagotovo spada pluta. Tokrat se bomo posvetili slednji, saj poskrbi za unikaten in drugačen izgled prostora. Pa še kup odličnih lastnosti ima:

Pluta je dober toplotni in zvočni izolator. Notranjost plute je iz milijonov zračnih kanalov, ki delujejo kot ovire pri prenosu hrupa, hkrati preprečujejo tudi vdor vročine poleti v prostor in pozimi iz prostora.

Trpežna in odporna

Talne obloge iz plute so primerne za vse prostore, tudi bolj obremenjene (kuhinja, hodnik, otroške sobe …), saj so trpežne in odporne ter imajo dolgo življenjsko dobo. »Pluta namreč zelo dobro absorbira udarce predmetov ob tla, prav tako pa obstaja večja verjetnost, da bodo tudi predmeti, ki padejo na takšno talno oblogo, ostali nepoškodovani. Zaradi tega boste lahko talno oblogo iz plute nemoteno uporabljali vrsto let, pri čemer bo ostala točno takšna, kot je bila takrat, ko ste jo položili,« pravijo strokovnjaki iz podjetja Alpod, kjer zadnja leta opažajo vse več povpraševanja tudi po tovrstnih talnih oblogah.

Pluta ima mehko, elastično površino in je prijetna za hojo. Primerna je za prostore, kjer se veliko stoji, na primer kuhinje, idealna pa je tudi za otroške sobe.

Bolj udobna za hojo

Razloga pa nista samo trpežnost in odpornost plute, ampak tudi to, da je izredno udobna in prijetna za hojo, zlasti v primerjavi z betonom ali keramiko. Obloga iz plute je izolativna, če po njej hodimo bosi, nas ne zebe v noge, hkrati pa ponuja zelo dobro stabilnost pri hoji.

»Hoja po zelo trdnih tleh za naše noge, pete in hrbtenico ni najbolj zdrava izbira, veliko bolje je izbrati talno oblogo, ki s svojo mehkobo ublaži naše korake ter poskrbi za bolj prijeten občutek pri hoji. To še posebej velja za kuhinjo, saj med kuhanjem in opravljanjem gospodinjskih opravil običajno dalj časa stojimo ob kuhinjskem pultu. Če vas ob tem večkrat bolijo noge ali križ, je morda razlog za to prav pretrda talna obloga. V takem primeru je čas, da jo zamenjate, pri čemer se vam vsekakor splača razmisliti tudi o pluti,« svetujejo pri Alpodu in poudarijo tudi antimikrobne sposobnosti plute, njeno hipoalergenost in pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega bivanjskega okolja.

Pluta ima antimikrobne sposobnosti. Vsebuje voskasto snov, imenovano suberin, ki odganja insekte in škodljivce. V plutovinasta tla se torej razni mikroorganizmi nikoli ne naselijo, kar pomaga pri ohranjanju zdravega življenjskega okolja.

Za zdravo bivalno okolje 

V nasprotju s tekstilnimi talnimi oblogami, ki privlačijo prah, pršice in drugo umazanijo, pluta odbija te delce in jo je lažje čistiti. Ker ne vsebuje kemikalij ali kakšnih škodljivih snovi, omogoča tudi boljšo kakovost zraka v notranjih prostorih ter je primerna za alergike in astmatike.

»Pluta je v tem smislu zelo zdrava izbira, primerna za uporabo v šolah, vrtcih in bolnišnicah.« Pa seveda tudi povsod drugod, kjer si želimo naravnih, ekoloških materialov, pridobljenih na neškodljiv način. Pridelava plute je prav tako trajnostna, ne obremenjuje okolja, pridobivajo jo iz skorje hrasta plutovca, pri čemer pa se drevesa ne poseka niti ne poškoduje, ampak to raste naprej.

Pridobivanje plute je trajnostno, saj ima negativen ogljični odtis. Za vsako tono proizvedene plute se iz zraka izloči 73 ton ogljikovega dioksida. Talna obloga iz plute lahko skladišči kar do 3,06 kg CO₂ na kvadratni meter, kar zagotavlja bolj čist zrak v prostorih.

Za lepši prostor

Bi radi pod nogami čutili toplino plute, hkrati pa si želite videz lesa ali kamna? Tudi to je mogoče, razkrivajo pri Alpodu, ki je ekskluzivni zastopnik talnih oblog iz plute Amorim. Izvirajoč iz Portugalske, dežele, kjer je pluta doma, je Amorim številka ena v svetu na področju talnih oblog na osnovi plute. Talne obloge iz plute so na voljo v številnih različicah oziroma dekorjih, ki vsekakor poskrbijo za unikaten videz prostora. Celotno ponudbo lahko preverite na spletni strani.

Talna obloga na osnovi plute je lahko tudi vodoodporna, imenuje se Hydrocork. Gre za vrhunski dosežek na področju talnih oblog, saj združuje talno oblogo majhne debeline (6 mm) z vsemi prednostmi plute, kljub temu pa jo je zaradi klik sistema spajanja mogoče polagati plavajoče. Osrednjo ploščo sestavlja kompozitna pluta, ki je vodoodporna in izredno stabilna, hkrati pa izdelek ohranja vse prednosti in udobje plute (zmanjšanje zvoka v prostoru do 53 %, prihranki energije, udobje pri hoji, blaženje vibracij pri hoji in zmanjšanje bolečin v nogah in hrbtenici, blaženje mehanskih poškodb).

Strokovnjaki pri Alpodu vam bodo z veseljem svetovali, katera talna obloga iz plute je najboljša rešitev za vaš dom, ter vam posredovali vse podrobnosti glede montaže in nege talnih oblog iz plute. Kliknite na njihovo spletno stran ali jih obiščite v kateri od poslovalnic.

Vzdrževanje plute je preprosto. Zahteva le občasno sesanje in brisanje, s katerim odstranite prah in drobno umazanijo. Polito tekočino pa je treba obrisati čim prej, da se na pluti ne naredijo madeži.

Sponzorirana vsebina