Rešitve, kako izkoristiti prostor v majhnih stanovanjih, so vedno zanimive. Oglejmo si jih v ljubljanskem stanovanju, ki je po prenovi zasijalo v čisto novem vzdušju.

Gre za res majhno stanovanje, saj ga ujamemo skorajda z enim samim pogledom, ima pa vse, kar imajo velika. O njegovi prenovi smo se pogovarjali z arhitektko Ano Gruden, ki ga predstavi takole: »To stanovanje je veliko dobrih 20 kvadratov. Kar je njegova prednost, pa so visoki stropi. In to je strop, ki je visok 3 m 40 cm in ta strop omogoča izkoristek višine.«

Na višino je arhitektka umestila spalno galerijo, s čimer je rešila dva problema. Pridobila je spalni prostor, ga umaknila od centralnega prostora, hkrati pa res izkoristila vsak dani centimeter.

Strokovnjakinja za spalne galerije

Naša sogovornica je v času življenja v tujini obnovila lepo število miniaturnih stanovanj, zato bi lahko rekli, da je postala prava strokovnjakinja za majhna stanovanja z visokimi stropi, predvsem pa za spalne galerije.

»Imela sem priliko parkrat izvesti tako imenovane spalne galerije, kjer naredim spalni prostor nad kopalnico ali pa nad kuhinjo, nad jedilnico. Recimo jedilnica je prostor, kjer sedimo, nismo visoki. V kopalnici ravno tako ne rabimo visoke višine. V bivalnem delu v dnevni sobi je že fino imeti višino, da deluje prostor veličastnejši. Ampak tam, kjer je višina lahko nižja, sem se poslužila tega, da sem naredila spalni del.«

Strop pod spalno galerijo mora seveda še vseeno omogočati stojno višino, ki naj bi bila vsaj 1,80 m v jedilnici, kadar gre za kuhinjski prostor ali kopalnico, pa pustimo 2,10 m čiste višine. »Potem je konstrukcija, ki vzame še najmanj 10 do 25 cm, za gornji spalni del je pa potrebnih 110 cm, odvisno od ležišča, kakšnega damo. Pač pogledaš, da ko se usedeš, da se ne udariš z glavo v strop. Tako da vedno delamo po človeku. Ergonomsko.«

Čeprav ima stanovanje zgolj eno okno, je zelo svetlo.

Iluzija večjega prostora

Da bi majhen prostor na videz deloval večji, je arhitektka uporabila različne elemente. Nad jedilno mizo je obesila predimenzioniran lestenec, ki temu sicer majhnemu bivalnemu prostoru doda občutek veličastnosti. Podobno kot zavese, ki segajo od stropa do tal in so celo nekaj centimetrov daljše, tako da se pri tleh rahlo nagubajo. Za majhne prostore je primerna tudi okrogla miza z eno sredinsko nogo, saj ob njo lahko posedemo večje število oseb. Stopnice, ki vodijo do spalne galerije, so ozke, da čim manj posegajo v prostor. Uporaba stekla in ogledal, ki lovijo svetlobo in jo zrcalijo po prostoru, ter svetle barve in beljen parket pa prav tako pripomorejo k iluziji večjega ambienta.

Prostor tudi za stare predmete

Ana Gruden se pri oblikovanju interierja rada poslužuje starih ali zavrženih predmetov, ki jim da novo uporabo. Nad vhodnimi vrati je denimo vgradila okroglo okno, tako imenovano Katarinino kolo, ki v predsobo pripelje svetlobo iz veže. Kovinska ograja na spalni galeriji s svojim bogatim vzorcem meče sence. Stara vrata omare pa ustvarjajo vtis, da je za njimi še nek nov prostor.

»Tak prostor, ki ima kombinacijo različnih stilov, različnih barv, različnih časov, ima svobodo. Svobodo dodajanja in svobodo odvzemanja. Ni podpisan z določenim trendom, ampak da uporabniku možnost, da si ga prilagodi glede na svoje potrebe,« je prepričana arhitektka, ki za konec predstavi še izbrano barvno shemo. V stanovanju prevladujejo nežne pastelne barve, ki ne delujejo agresivno in se jih tudi ne naveličamo tako hitro, medtem ko se je pri preprogi odločila za malce močnejše tone, ki prostor nadgradijo.

Arhitektura: Ana Gruden

Fotografije: Tamino Petelinšek