Vabljiva objekta na Goričkem sta resda preprosta in majhna, vendar hkrati ponujata veliko udobja in razigranega značaja.

Na posestvu prenovljene domačije Pri Momi na Goričkem stojita moderno zasnovani modularni hiški. Lastnika pripovedujeta: »Ker je domačija zelo stara, nisva želela zidati v obliki, ki bi imitirala ali tekmovala z obstoječimi starimi objekti, temveč sva hotela rešitev v napredni montažni leseni gradnji, z upoštevanjem trajnostnih dejavnikov in energetske učinkovitosti. Hiški sta zato sodobni, a po obliki spominjata na staro arhitekturo, hkrati pa ponujata udobje za kratkotrajno bivanje zlasti pohodnikom in kolesarjem.«

MED GRADNJO

Objekt, ki se lahko transportira kot čoln

Še pred desetletjem ali dvema smo tovrstne hiške, ki očarajo z majhnostjo in kompaktnostjo, občudovali zgolj na fotografijah iz tujine, danes pa so vse bolj iskane tudi pri nas. Eden od razlogov za njihovo priljubljenost je hitra izdelava, poleg tega pa lahko mobilne hiške kadarkoli preselimo na novo lokacijo. »V primeru prestavitve se lahko tak objekt preprosto objame z nosilnimi trakovi in postavi na transportno vozilo, podobno kot čoln. Ker je hiška preproste oblike in majhna, obsega namreč le 22 kvadratnih metrov, ne potrebuje posebnih prometnih dovoljenj za to, da bi jo prepeljali na drugo lokacijo,« zatrjuje arhitekt Goran Dominko iz biroja Kubico domino arhitekti, kjer so zasnovali modularni hiški.

Natančna izvedba v hali

Dominko razkrije nekoliko več o izdelavi modularnih hišk: »S konstrukcijskega vidika je takšna hiška zelo preprosta. Gre za neke vrste kasetno gradnjo iz lesenih profilov, torej leg in stebrov. Hiška se izdela v kontroliranih pogojih v hali, kjer ni izpostavljenosti dežju, soncu, velikim temperaturnim nihanjem, zato je izdelava zelo natančna. Vse stene so zapolnjene s celulozo, objekt je obdelan s parnimi zaporami in naposled še s končno oblogo, belo pločevino z dvojnim zagibom, s čimer smo dosegli dinamičnost fasade.« Objekta na Goričkem sta postavljena na točkovne temelje. Vse inštalacije imata speljane po spodnji plošči, odtoki pa so priključeni na čistilno napravo. Arhitekt omeni še eno prednost izdelave hišk v kontroliranih pogojih: »Bodoči lastnik ima zelo dober pregled nad vsemi fazami izvedbe in lahko vidi, kako hiša nastaja, ob čemer čuti posebno zadovoljstvo.«

Moduli se lahko sestavljajo

Sistem modularne gradnje omogoča povezovanje enot v večje hiške. Dominko pojasni, da obstaja možnost združevanja modulov enega z drugim v istem nivoju ali pa s postavitvijo enega na drugega. Tako nastanejo zanimive kompleksne enote. Poleg tega tovrstna gradnja dovoljuje poljubno izbiro fasade, saj je hiša na koncu lahko obdana z opeko, s pločevino, klasično fasado ali z lesenim opažem.

Zanimivost obeh hišk je tudi to, da sta sestavljeni iz kar 85 odstotkov lesa. Les kot naravno gradivo s svojimi izjemnimi lastnostmi ustreza vsem konceptom trajnostne gradnje, saj je ekološki, energijsko varčen in prijazen zdravju. Lesen objekt pri enaki toplotni prehodnosti omogoča ožje stenske konstrukcije kot masivna gradnja. Tako lahko z leseno gradnjo v notranjosti objekta pridobimo do deset odstotkov več bivanjske površine v primerjavi z enako veliko zidano hišo.

Pomirjajoča notranjost

In kaj vse ponuja notranjost posamezne hiške? »Bivalna enota ima na 22 kvadratnih metrov površine vse, kar potrebujemo za udobno kratkotrajno bivanje: posteljo, lastno kuhinjo in jedilniški kotiček, kopalnico s tušem, straniščem in umivalnikom. Dovolj prostora je tudi za to, da pospravimo stvari v omare. Ob postelji pa se lahko postavi še dodatno ležišče za malega otroka,« našteva Goran Dominko.

Notranjost deluje zelo pomirjajoče, svetlo in naravno. Parket, stebri in vse pohištvo, tudi kopalniško, so iz lesa z vidno teksturo. Les dobro uravnava vlago v prostoru, zaradi njega je manj možnosti za razvoj plesni, manj je tudi prahu in bakterij v zraku.

Vez z naravo

Objekt je energetsko varčen, dosega 0,14 W/m2K toplotne prehodnosti. »Hiška ima troslojna okna z lesenimi okvirji, v objektu se izvaja mehansko prezračevanje, tako da se odpreta strešni okni nad kopalnico in kuhinjo ter velika steklena drsna vrata, skozi katera vstopamo v hiško. Zaradi odlično izvedene izolacije sta hiški prijetni za bivanje v vseh letnih časih. Kadar je hladno, jo izredno hitro segrejemo z invertersko klimatsko napravo in s talnim gretjem,« poudari arhitekt.

Prek lesenih stopnic sta hiški povezani vsaka s svojo tlakovano teraso, kjer mizica in stoli vabijo h klepetu in snovanju načrtov za raziskovanje goričke pokrajine.


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Direktorat za lesarstvo.

Fotografije: Goran Dominko, Kubico domino arhitekti