V okrožju Daan v prestolnici Tajpej na Tajvanu stoji Rezidenca CC, ki deluje kot zatočišče miru v kaotičnem mestnem vrvežu. Ta dom, ki gosti štiričlansko družino, ponuja udobje in tišino, ki sta v današnjem hitrem tempu življenja še kako potrebna.

Minimalistična zasnova doma omogoča prostor za razmišljanje in navdih, kjer se prepletajo starine in kakovostni materiali. Rezidenco CC je oblikoval ECRU Studio, ki stremi k ravnotežju in trajnosti. »Ecru«, kar v francoščini pomeni bež ali nebeljen, odraža etos studia, ki združuje vrednote uravnoteženosti in vzdržljivosti ‒ vrednote, ki tvorijo jedro hiše CC. Studio, ustanovljen pod vodstvom nekdanjega trgovca z antikvitetami Jina Chena, pogosto uporablja ikonično pohištvo francoskih in italijanskih oblikovalcev iz sredine prejšnjega stoletja, in rezidenca CC ni nobena izjema.

Nasprotje med starim in novim

Koncept rezidence CC v ospredje postavlja nasprotje med starim in novim, ki ga uravnavajo nežni barvni toni in taktilni materiali. »Pri oblikovalskem procesu radi dodajamo plasti, vendar hkrati materiale reduciramo na minimum, da ustvarimo preprostost in občutek harmonije,« pravi Jin Chen iz ECRU Studia.

Notranjost hiše je zasnovana kot odmik od mestnega okolja, saj uporablja estetiko, ki stanovalce v mislih in duši popelje na podeželje. Dinesenove hrastove talne obloge, ki se razprostirajo po vseh 220 kvadratnih metrih doma, prinašajo naravno čutnost v interjer.

Estetika v detajlih

Vsak prostor ima svojo unikatno estetsko identiteto, ki se kaže v detajlih. Domovanje je opremljeno z eklektičnimi kosi pohištva, umetniškimi slikami, kipi in prefinjenimi lučmi.

V dnevni sobi najdemo dragocene kose francoske in italijanske pohištvene tradicije. V prostoru izstopajo boucle kavč, mizica Maison Regain, naslonjača Reneja Gabriela ter namizna svetilka Tommasa Barbija. Stol Boulbon Club, oblikovan v podjetju am designs, in starinski francoski leseni kip v prostor prinašata nekaj modnega poudarka, edinstven občutek pa v celotnem ambientu pričarajo leseni tramovi in dekorativne stropne obloge.

Dnevna soba je ločena od jedilnice s črnim okvirjem, kar ustvari pridih modne brunarice. Jedilnica izžareva sijaj petdesetih let minulega stoletja, miza je s francoskim podpisom, enako velja za stole, pod zasnovo katerih je podpisana arhitektka Charlotte Perriand.

Glamurozna svetila

Glavna spalnica očara s svojimi mehkimi tkaninami in izjemno pozornostjo do detajlov, ustvarjajoč vzdušje pariškega budoarja. Starinska vrata, ki so bila prenesena iz francoskega gradu, dodajo pravljični pridih prostoru. Starinski italijanski lestenci iz petdesetih let izražajo glamurozni življenjski slog, medtem ko črne, po meri izdelane stenske luči tvorijo eleganten kontrast neokrnjenim, ometanim stenam.

Tako je skozi celoten dom čutiti, da je vsak prostor premišljeno zasnovan, stene in podi pa ponujajo klasično ozadje tako za stare kot tudi sodobne elemente, kar jasno odraža Jinovo mojstrstvo minimalističnega oblikovanja.

Fotografije: Suiyu Studio