Nizate klavrne poskuse udomačevanja sobnih rastlin? Kaktusi so kot nalašč za vse, ki vam je rokovanje z rastlinami dokaj tuje, saj hitro oproščajo in ne zahtevajo veliko nege.

Če iščete način, na katerega bi ozeleneli svoj dom, kljub temu, da vam je vzdrževanje rastlin dokaj tuje, je kaktus kot nalašč za vaše začetke. Kaktusi so rastline, ki niso zahtevne za nego in zato primerne za vse, ki včasih pozabijo zaliti zelenje po teden ali dva. Prenesejo tudi nekoliko slabše pogoje, pri katerih bi se marsikatera rastlina že zdavnaj vdala, kljub temu pa to ne pomeni, da jih lahko brez slabe vesti zanemarjate.

Prav tako so kaktusi kot nalašč za domove, kjer je ozračje, sploh v zimskem času, precej suho. V večji meri tropske rastline potrebujejo veliko vlage v zraku, kar je posebej pozimi, ko s kurilnimi napravami osušimo zrak, skorajda nemogoče zagotavljati. Kaktusi so kot pravi prebivalci puščave in suhih območij vajeni suhega zraka in tal, za svoj obstoj sicer potrebujejo dovolj sonca, a večina vrst se bo zadovoljila že s tremi svetlimi urami na dan. Če jih postavite ob okna na severni strani doma, kjer je naravne svetlobe manj, bodo obstali tudi s pomočjo umetnih virov svetlobe.

Kaktusi ne sodijo med strupene rastline, ki bi lahko škodile zdravju vaše mačke ali psa. Iz izkušenj sodeč kosmati prebivalci doma kaktuse pustijo lepo pri miru. Je pa po drugi strani večja previdnost potrebna pri otrocih, zato razstlino postavite na mesto, ki ni na dosegu otroških rok. In zakaj so jedra kaktusa tako skrbno zaščitena? V njih se namreč skrivajo vsa potrebna hranila za rast, ki jih rastlina ščiti z močnimi konicami.

Osnovni napotki za skrb

Zalivanje: Strokovnjaki svetujejo, da kaktus zalivate na vsake 3 do 5 tednov, odvisno od letnega časa. Najbolje namreč uspevajo, če se zemlja med zalivanji povsem izsuši. Običajno rastejo v sezoni med pomladjo in jesenjo, takrat jim privoščite nekaj več vode, pozimi, v fazi počitka, pa jih brez slabe vesti lahko zalijete enkrat na mesec. Če kaktusu primanjkuje vode, vam bo to sporočil z odpadanjem bodic, če je deležen preveč vode, pa bo postal bolj blede barve kot običajno.

Svetloba: Kaktusi potrebujejo veliko direktne svetlobe, vendar ne pretiravajte. Če bo sončnih žarkov preveč, bo spremenil barvo v rumenkasto ali oranžasto, tudi rjavkasto. Premajhna količina svetlobe se bo zrcalila v rasti proti viru svetlobe.

Foto: Pinterest