Uleči se v lepo postlano posteljo ‒ sploh pozimi, z vsemi sloji toplih odej in mehkih blazin ‒ je poseben užitek. A postiljanje je tudi svojevrstna umetnost, ki zahteva dobro predpripravo in poznavanje osnovnih trikov.

Vse se začne z izbiro posteljnine: udobna in mehka posteljnina pomeni zdrav spanec. Naj bo iz naravnih materialov in kakovostne izdelave (gostejše tkana posteljnina je kakovostnejša): tako vam lahko služi tudi desetletje. 

Foto: Pexels

Da bi ustvarili resnično lepo spalnico, najprej določimo osnovno barvno lestvico, s tem da v poštev vzamemo barve pohištva, posteljnega vzglavja, sten, tal ipd. Katere barve bodo lepo dopolnile celoto? Barvna lestvica je lahko monokromatska (letos so v trendu na primer bež interierji, pa tudi z belo ne morete nikoli zgrešiti) ali sestavljena iz največ treh barv, ki se med seboj lepo dopolnjujejo v kakršnikoli kombinaciji in v kateremkoli odtenku. Kupimo vsaj dva seta posteljnine v izbranih barvah in dopolnjujočih se vzorcih. 

Poleg posteljnine boste potrebovali še udobne vzglavnike (kako izbrati pravega, preberite tukaj) in toplo odejo primerne širine (za zakonsko posteljo bo najlepše, če izberete enojno odejo širine 240 cm). Za resnično lepo in bogato postlano posteljo pa potrebujete še okrasne blazine in odeje. Tudi pri teh stavite na naravne materiale ‒ poleti lažje, kot sta lan in bombaž (najbolje v barvah poletja ‒ rumeni, rdeči), pozimi toplejše, kot sta volna in žamet (v hladnih odtenkih ‒ zelenih, belih).

Foto: Pexels

Zdaj pa na delo! Udobna postelja je čista postelja, zato najprej posesamo vzmetnico, stresemo in prezračimo vzglavnike in odeje ter za nekaj minut na stežaj odpremo okna spalnice. S tem se znebimo vlage, neprijetnih vonjav in pršic.

Potem posteljemo. Pri postiljanju ni treba biti preveč strog ‒ dnevi vojaško postlanih postelj in simetrično postavljenih vzglavnikov so mimo! Posteljite sproščeno (in v kombinacijah, ki vam najbolj ustrezajo), a ne pozabite na plasti: glavni naj sledita vsaj ena ali dve okrasni odeji, vzglavnikom pa še liho število okrasnih blazin. Te naj bodo različnih velikosti (okrogle, kvadratne, pravokotne) ter v različnih vzorcih in barvah (sledeč osnovni barvni paleti spalnice, seveda!). Ob postelji imejte tudi manjšo košaro, kamor blazine pospravite, preden se odpravite spat.

Foto: Unsplash

Da bo spalnica res kot iz revije, pa jo dopolnite s hišnim tekstilom v isti barvni paleti, kot je posteljnina ‒ obesite zavese v dveh odtenkih (osnovne in zatemnitvene) ter dodajte veliko preprogo. Vaša spalnica bo kot nova!