Zagotovo poznate znamenito miselno igračo Rubikovo kocko. Ob njej se zabavate, zaposlite male sive celice, marsikoga celo tako uroči, da od premlevanja možnih kombinacij postane odvisen. Nič nenavadnega, da je navdihnila tudi oblikovalce, ki so izdelali številne kose pohištva in dodatke za dom po njeni obliki.

Rubikovo kocko je pred 45 leti izumil madžarski arhitekt Erno Rubik, ki je želel izdelati delovni pripomoček, s katerim bi lahko pojasnil tridimenzionalno geometrijo. Kocka torej ni bila mišljena za igračo, Rubik pa je tudi ugotovil, da je nikakor ne zna rešiti. Bolj ko je premikal pisane stranice, bolj je vse skupaj postalo zamešano. »Bila je koda, ki sem jo izumil, vendar je nisem znal prebrati,« je povedal. Kocko, ki ima na vsaki stranici 9 kvadratkov, se lahko preuredi na 43 kvintilionov načinov (43,000,000,000,000,000,000) in Rubik je potreboval cel mesec, da je razvozlal uganko.

Do januarja 2009 so prodali že preko 350 milijonov Rubikovih kock po vsem svetu, mnogo držav prireja tudi tekmovanja v hitrostnem sestavljanju kock. Trenutni rekord drži nizozemski najstnik Mats Valk, ki potrebuje samo 5,55 sekunde, pametni računalniki in telefoni pa so še hitrejši. Samsung Galaxy S2 je kocki kos v pičlih 3.25 sekunde.

Kocka je v izziv tudi oblikovalcem pohištva in dekorativnih predmetov za dom. Tako si lahko omislite tapete po Rubikovem navdihu, kavno mizo, predalnik ali luč. Ali pa posteljnino, okrasne blazine in zavese. Nenazadnje lahko tudi kavo spijete iz Rubikove skodelice.

Foto: Pinterest