V prekrasni Apuliji, natančneje v bližini mesteca Carovigno, stoji z zgodovino bogata vila. Svoj čas je služila kot šola za dekleta, vse od 60. let minulega stoletja pa je samevala zapuščena sredi italijanskega podeželja. Vse dokler je niso ugledale oči barcelonskega arhitekta Andrewa Trotterja.

Arhitektov prijatelje je imel pred nekaj leti idejo, da bi se iz Katalonije selil v Apulijo. V ta namen je prijatelju, arhitektu Andrewu Trotterju pokazal nekaj nepremičnin, ki so se mu zdele primerne za nakup. In kot bi usoda to hotela, se je omenjeni arhitekt, s studiom v Barceloni, čez kakšno leto peljal prav mimo ene od teh. Hiša ga je prevzela. Bila je stara, ne prevelika. Z izjemnim značajem.

Za podeželje Apulije so značilne bodisi ogromne vile, v katerih so nekoč prebivali premožni veleposestniki, ali majhne kamnite hišice, namenjene manj premožnim slojem. Ta hiša pa je ohranila slog njenih manjših kamnitih sosed, medtem ko je bila po velikost bolj primerna za manjšo vilo.

Stavba je svoj čas služila kot šola za dekleta, vse od zgodnjih 60. let minulega stoletja pa je samevala. A le dokler je niso ugledale oči arhitekta, ki z velikim spoštovanjem do stavbarske tradicije iz dotrajanih objektov ustvari prave arhitekturne dragulje. Našel je primerne investitorje, ki jih je zgolj s pomočjo fotografij prepričal v nakup. Leto pozneje so se dela na objektu začela, devet mesecev zatem pa je bila vila s tremi spalnicami, imenovana Casolare Scarani, končana.

Temeljno vodilo obnove je bilo ohraniti, kar je le mogoče. Prav zato stavba še danes nosi privlačno patino, ki priča o njeni zanimivi zgodovini. Lastnika Ian in Maree sta bila, ko sta hišo prvič zagledala, navdušena. Tako da sta tudi sama zavihala rokave in se lotila dela. Skupaj z arhitektom so s sten zdrgnili omet, ki je razkril mogočne kamnene zidove. Poiskali so lokalnega mojstra, ki je poskrbel za nov apnen omet in barve, da bi kar najbolje posnemali prvotne zidove. Tla in kamnite zidove so na mestih, kjer je bilo to potrebno, obnovili.

Nekaj sprememb je bil objekt deležen tudi v tlorisu. Iz nekdanje garaže je nastala kuhinja z dvoriščem, stajo za osle pa so spremenili v pralnico. Jedilnico so premestili v star hlev, ob strani pa uredili kuhinjo. Dnevna soba se ponaša z velikimi zvezdasto obokanimi stropi in ogromnim kaminom.  Na zadnji strani vile so dodali tudi dva bela kubusa, ki sicer ne izstopata, v njih pa uredili dva spalna prostora. Sobi v prvi etaži so spremenili v glavni apartma s kopalnico.

Fotografije: Salva López