Funkcionalna in estetska prenova atrijskega stanovanja

S širitvijo in odraščanjem družine vedno pride do pomanjkanja prostora: potrebovali bi več omar, dodatno kopalnico, funkcionalno pralnico, bolj povezane dnevne prostore, pa kotičke za vsakega člana družine posebej. A znotraj večstanovanjske stavbe ti posegi niso vedno najlažji. Celjska družina se je zato za pomoč pri funkcionalni prenovi stanovanja obrnila na izkušene arhitekte Studia.a+v.

0

“Pritlično stanovanje z zunanjim atrijem je za štiričlansko družino ob odraščajočih otrocih postalo nefunkcionalno,” povedo arhitekti, ki so dobili nalogo, da na 90 m2 štirisobnega stanovanja družini zagotovijo dodatno kopalnico, utility in več shranjevalnih površin. Želeli so tudi savno, a hkrati razumeli, da bo zanjo najbrž zmanjkalo prostora.

Arhitekti so do problema pristopili z zavedanjem, da je – s pravim premislekom in funckionalno organizacijo – možno prav vse. “Razmeroma širok vhodni del s hodnikom smo tako spremenili v večfunkcionalni hodnik, znotraj katerega smo vstavili leseni volumen. V njem se skrivajo kopalnica, dnevne sanitarije, garderobna omara in pralnica,” arhitekti skromno opišejo kompakten poseg, ki je družini popolnoma spremenil kvaliteto bivanja.

Nadalje so povezali kuhinjo z jedilnico ter dnevno sobo in bivalne prostore opremili s pohištvom za vse potrebe: za udobno poležavanje na kavču, branje knjige pred kaminom; za delo od doma, kuho in obedovanje. Ob stanovanju najdemo še ozelenjeni atrij s teraso, ki z novo letno kuhinjo in jedilnico poleti prevzame vlogo osrednjega bivalnega prostora.

A prenova ni bila le funkcionalna, pač pa tudi estetska. “Osredotočili smo se za naravne materiale: les, kamen, kopalniške ploščice s teraco vzorcem, tudi pri barvah smo ostali v nevtralnih tonih. Poudarek smo dali ne teksture, ki z igro svetlobe in sence dodajo prostorom dodatno dimenzijo,” razložijo arhitekti, ki so s stenami, oblečenimi v letvice, vgradnimi svetili, rebranimi paneli in dimljenim ogledalom okusno zaokrožili nove arhitekturne posege.

In če ste mislili, da je s tem zgodba zaključena: ni! Finsko savno, nad katero je družina ob pomanjkanju prostora že skoraj obupala, so umestili kar na atrij in s tem družini resnično uresničili vse njihove želje.

Arhitektura: Studio.a+v 

Fotografije: Žiga Intihar

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *