V otroški sobi otrok ne le spi, se igra in uči, temveč je to tudi prostor za vse otroške ustvarjalne ideje in skrivnosti, prostor za družbo s sorojenci, prijatelji in dobro knjigo, prostor za crkljanje in večerne pogovore s starši, ter prostor, kamor se otrok zateče, ko želi biti sam.

V resnici je to njegov otroški planet, na/v katerem se vsak dan dogajajo najbolj zanimive in najbolj pomembne reči na svetu. Pa naj bo to gradnja stolpa iz kock ali kraljevska čajanka s plišastimi igračami. Na kaj starši večkrat pozabimo pri opremljanju otroške sobe?

Izbirajte z otroškimi očmi
Ničkolikokrat lahko iz otroške sobe zaslišimo tak ali drugačen krik: “Napad dinozavrov! Brž na pograd!” Fotografija: otroška soba Planet, Alples

Vaš malček svoje sobe ne vidi enako kot vi. Če je vam pomembna površina, pozicija okna in izbira tlaka, pa za razliko od vas malček v svoji sobi enkrat vidi pragozd, drugič pa cel planet. In čeprav nam ne bo prav nič zameril, če sobo opremimo ‘po odraslo’ – s funkcionalnim, elegantnim pohištvom klasičnega dizajna, – bo njegovo domišljijo vseeno bolj burila barvita soba z razgibano opremo bolj drznih oblik.

Udobno večerno branje pod šotorom in priročna omarica na kolesih, ki jo lahko otrok z malo domišljije preobrazi v igračo. Fotografiji: otroška soba Planet, Alples

Tako lahko otroku ponudite pograd, pokrit s šotorčkom, v katerem bo ponoči s svetilko listal knjige, ali pa omarico na kolesih, ki bo njegove igrače (ali pa njega samega) z raketnim pogonom odpeljala v svet domišljije.

Otroška soba je živ organizem, ki se spreminja iz leta v leto
Je možno sobico za dojenčka in sobo za mladega odraslega opremiti z isto linijo pohištva? Fotografija: otroška in mladinska soba Planet, Alples

Vaš malček raste in s tem tudi njegove potrebe – po prostoru za shranjevanje, spanje, delo in igro. Zato se splača pri nakupu pohištva za sobico misliti na prihodnost in izbrati serijo pohištva, kjer boste lahko še čez nekaj let dokupovali elemente znotraj istega sloga.

Včasih je fleksibilnost pohištva presenetljivo enostavna! Fotografija: otroška soba Planet, Alples

Tako npr. obstajajo previjalne mize, ki jih lahko s pomočjo snemljivega nastavka za previjanje spremenite v komodo za oblačila; pisalne mize z nogami, nastavljivimi po višini; in fleksibilni sestavi otroških sob, ki omogočajo sprotno odvzemanje in dodajanje elementov. Tako vam ne bo potrebno vsakih nekaj let začeti od začetka.

Ustvarite spodbudne pogoje za otrokov razvoj
Nizke elemente dopolnite s poudarkom iz stropa, npr. z lestencem. Fotografija: otroška soba Planet, Alples

Še ena napaka, ki jo delamo starši, ko opremljamo otroško sobo, je, da jo opremimo s pohištvom po naši meri. Ne zavedamo se, kako izgubljeni so otroci v prostoru z visokimi omarami in velikimi posteljami; kako težko dosežejo svojo najljubšo slikanico visoko na polici in kako zelo si želijo sedeti za mizico, ne da bi morali vedno prositi za pomoč pri vzpenjanju na stol.

Otroku prilagojeno pohištvo je naložba v samostojnega in neodvisnega odraslega. Fotografija: otroška soba Planet, Alples

Ergonomsko oblikovani otroška miza in stolčki, na primer, bodo otroku pomagali ohranjati pravilno držo (pa tudi koncentracijo) med ustvarjanjem; majhna garderobna omarica pa bo majhne nadebudneže spodbudila k rani samostojnosti in vam olajšala jutranjo rutino.

Kupujte naravno
Soba mladega športnika, izdelana iz naravnih materialov. Fotografija: otroška soba Planet, Alples

Veste, kateri jogurti so presladki za vaše otroke in kateri tekstil bo dražil njihovo kožo. Starši velikokrat preverjamo primernost izdelkov za naše malčke z okušanjem, vohanjem in tipanjem. Ko pa pride do nakupa pohištva, pa največkrat kupujemo z očmi. Napaka! V pohištvu – sploh v sintetičnih materialih – se večkrat skrivajo zdravju škodljive snovi, ki v sobo puhtijo še leta od nakupa pohištva. Vaš malček pa jih vsakodnevno vdihava! Vložite raje v naravne in varne materiale.

Odločite se za celostno rešitev
Sobica točno takšna, kot ste si jo zamislili. Fotografija: otroška soba Planet, Alples

Da bi zmanjšali stres pri opremljanju in da bi za svoj denar zares dobili kvalitetno pohištvo, vam priporočamo, da se odločite za celostno načrtovanje otroške sobice. Slovenski ponudniki, kot je Alples, vam nudijo tako brezplačni nasvet arhitekta kot tudi program za načrtovanje postavitve elementov kar iz udobja vašega naslanjača. Tako lahko preverite različne konfiguracije in sobo – na fotografijah je njihov priljubljen model Planet – narišete celo v 3D pogledu. Na osebnem obisku v enem izmed njihovih številnih prodajnih mest po Sloveniji se lahko prepričate o kvaliteti materialov in izvedbe (kar ne bo težko: Alples je prejemnik certifikata preverjene kakovosti slovenskega proizvoda), o odtenkih barv ter se pozanimate o možnih predelavah kataloških elementov. Naročeno pohištvo bo k vam na dom prispelo v mesecu dni, odločite pa se lahko tudi za montažo. Celostno!

Več: Alples

Fotografije: Alples