V času, ko vsi razmišljamo, kako bi ohladili notranje prostore, čeprav nimamo klimatske naprave, se rešitev ponuja kar sama od sebe. S prvo pametno prezračevalno enoto i-Vent ambient oskrbujemo s stalno prečiščenim zrakom, hkrati pa se med pretokom skozi filtre zrak tudi ohladi na ravno pravšnjo bivalno temperaturo.

Pri 35+ stopinjah C bi dali vse za hladen zrak in malo manj lepljive kože, v zavetju doma pa tudi za svežino brez visoke stopnje vlažnosti. Ker z odpiranjem oken v tej vročini ne bomo prišli daleč, kvečjemu bomo v dom spustili še več zatohlosti in zadušljivosti, potrebujemo drugačno rešitev – na primer prezračevanje z rekuperacijo toplote i-Vent.

Učinkovito in poceni

Pametna prezračevalna enota i-Vent je novost v decentralnem prezračevanju, primerna za vgradnjo v starejše hiše ali stanovanja in tudi v novogradnje. Temelji na pretoku zraka v celotnem bivalnem območju, deluje brez hrupa in škodljivih snovi, kot tudi brez vetra in neugodnih vremenskih vplivov. Prepišna varovala in omejitev volumna zračnega pretoka stalno skrbijo, da v domu ne pride do prepihov, vendar je hrkati svežega zraka vedno dovolj.

Na letni ravni posamezna rekuperatorska enota i-Vent porabi le za približno 2,3 € električne energije. Filtri so trajni in jih je moč prati pod tekočo vodo, lahko pa izberemo tudi filtre za cvetni prah, ki so še posebej primerni za alergike in ljudi z občutljivim zdravjem.

Dve prezračevalni coni

I-Vent pa ima še druge prednosti. V primerjavi z običajnim decentraliziranim prezračevalnim sistemom omogoča lažjo in hitrejšo montažo z minimalnimi posegi, enoto lahko povežemo z domačim WiFi routarjem ter brezžično upravljamo s pomočjo daljinca in/ali pametnega telefona.

»Ker enota deluje brezžično, ni potrebe po skupni krmilni enoti, ampak se enostavno do enote pripelje dovod elektrike z najbližje razvodnice ali vtičnice. Tako ni potrebno vseh enot vezati na centralno krmilno enoto, zato privarčujemo na strošku za izdelavo elektroinštalacij,  hkrati je zaradi manj elektroinštalacij poseg v bivalno okolje minimalen,« opisuje Luka Flerin, vodja prodaje pri Lunosu, kjer so enoto razvili z lastnim znanjem, in nadaljuje. »I-Vent enota se povezuje s pomočjo domačega WiFi routerja. Tako lahko z mobilno aplikacijo na pametnem telefonu kreiramo grupe in določimo tako imenovane prezračevalne cone. Vsako cono lahko krmilimo ločeno/neodvisno od drugih con, namreč cone se razlikujejo glede na namembnost prostorov, kot tudi glede na obremenjenost prostorov. V večini primerov svetujemo, da se na povprečno stanovanje ali hišo izdela dve grupi ali prezračevalni coni – bivalni prostori – 1. grupa, spalni prostori – 2. grupa.«

Aplikacija na voljo za vse pametne telefone

Kot že omenjeno lahko i-Vent elemente upravljamo s pomočjo daljinskega upravljalnika ali aplikacije na pametnem telefonu Android ali Apple.

»Daljinec omogoča ”osnovne funkcije”, kot so izbira hitrosti in ali načina delovanja (letni režim ali z rekuperacijo), s pomočjo aplikacije pa se vam odpre bistveno več različnih možnosti. Poleg osnovnih funkcij aplikacija omogoča dodatne načine delovanje (nočni režim, snooze in boost), urnik, pretikanje elementov med grupami, določitev smeri delovanja elementov…,« poudarja Flerin, ki na primer za poletne mesece svetuje uporabo letnega režima.

Poletna noč je čas za ohladitev

»S primerno izdelavo urnikov lahko omogočimo uporabniško izkušnjo še boljšo. Najbolj pogosta uporaba urnika je recimo vklop letnega režima skozi poletno noč. Poleti čez dan v prostoru naraste bivalna temperatura, nato pa skozi noč lahko s pomočjo i-Vent elementa prostore še dodatno ohladimo brez klimatskih naprav,« zaključi strokovnjak.

Več: www.i-vent.com, www.lunos.si

Sponzorirana vsebina