O tem, ali preproge sodijo v jedilnico ali ne, se je težko zediniti. Zagovorniki in nasprotniki imajo vsak svoje argumente, ki se zdijo tehtni. Tako je odločitev, ali boste pod jedilno mizo in stole pogrnili preprogo, čisto stvar vašega osebnega okusa. Na fotografijah je preproga v jedilnici videti zelo imenitno, vendar je morda v realnosti zadeva precej nepraktična. Kaj pravite vi?

Obstaja kar nekaj prednosti in slabosti preprog v jedilnici. Kritiki poudarjajo, da je pri preprogi težje premikati stole in da ti sčasoma preprogo tudi poškodujejo. Potem pa je tu še higienski vidik, saj preproga kar kliče po umazaniji in drobtinicah, ki padajo z mize in jo je treba neprestano sesati ali drugače čistiti (sploh, kadar so pri hiši majhni otroci).

Vendar se za vsakega kritika najde ravno toliko zagovornikov in ljubiteljev jedilniških preprog. Slednji pravijo, da ta talna obloga prinese v jedilnico veliko topline in teksture, prav tako se zelo lepo poda jedilnicam, ki so del odprtega tlorisa. Nenazadnje pa seveda varuje lesena tla pred praskami in poškodbami.

Foto: Kobeiagi Kilims

Primerna preproga za pod jedilno mizo je čilim oziroma tradicionalna, ročno tkana bosanska preproga. Včasih so bili čilimi v nekdanji skupni republiki stalnica številnih domov, uporabljali so jih na tleh, kot pregrinjala za postelje, okenske dekoracije, sedla … Potem so počasi utonili v zgodovino, nadomestile so jih strojno tkane preproge. A ker so čilimi kakovosten izdelek, niso dolgo ostali pozabljeni. V njih sta velik potencial prepoznali oblikovalka in ilustratorka Nina Mršnik ter arhitektka Ivana Blaž, ustanoviteljici projekta Kobeiagi Kilims. Po njuni idejni zasnovi sedaj moderne čilime ročno izdelujejo tkalke iz Bosne, prodajata pa jih širom sveta.

Kakorkoli se boste odločili, bo torej pravilno. Če bodo prevladali argumenti za, naj naj bo preproga v jedilnici temnejša, z vzorci, ki bodo zakrili morebitne madeže. Poskrbite, da bo dovolj trpežna in se na njej ne bodo takoj poznale poškodbe od premikanja stolov. Preproge, namenjene zunanjim površinam, so denimo med najbolj trpežnimi. In še nekaj imejte v mislih: večja kot je preproga, boljša je. Izberite tako, da bodo miza in stoli v celoti lahko postavljeni na preprogi.

V primeru, da se boste preprogi v jedilnici raje odrekli, pa prav tako upoštevajte nekaj nasvetov: najprej zaščitite noge jedilniškega pohištva, da preprečite poškodbe na parketu in olajšate premikanje stolov. Gola tla nenazadnje niti ne bodo tako opazna, če boste pozornost z njih preusmerili drugam, denimo na kakšen imeniten kos pohištva, kot so pisani stoli ali lestenec zanimive oblike.

Foto: Pinterest, Kobeiagi Kilims