S prihodom pomladi smo spet opazili nezaželene goste ‒ mravlje v naših domovih ter uši in polže na naših najljubših rastlinah. Namesto z industrijskimi pripravki, ki lahko škodijo vašemu zdravju, zdravju vaših otrok in hišnih ljubljenčkov, se lahko nezaželenih insektov lotimo kar z domačimi sredstvi.

Mravlje lahko odženete s pomočjo močnih arom (lovorjevi listi, česen, alkoholni kis, kavna zrna, cimet, limona in meta) in otroškega pudra. Postavite jih v bližino njihove vstopne točke in videli boste, da bodo hitro izginile. 

Če sumite, da so se mravlje zaredile v konstrukciji ali izolaciji vašega doma, pa je potrebno bolj radikalno ukrepanje ‒ uničiti je treba njihovo mravljišče. Tudi to lahko dosežete s pomočjo naravnih sestavin, še najbolje pa je, da mravlje za uničenje lastne kolonije po navadi poskrbijo kar same. Ob njihovo pot nastavite riž, koruzni škrob ali sodo bikarbono, zmešano s sladkorjem v prahu. Mravlje bodo živila odnesle v mravljišče; škrob iz riža in koruze bo mravljišče izsušil (mravlje pa za preživetje potrebujejo vlažno okolje), zaužitje sode pa je za večino insektov smrtonosno.

Uši boste najlažje zatrli z uporabo milnice. Milnica, ki jo s pršilko nanesete neposredno na uši, bo zamašila njihove dihalne poti in uši bodo odmrle. Tretma ponovite vsakih nekaj dni, a vedno le pozno zvečer ali v oblačnem vremenu, da sončni žarki ne poškodujejo vlažnih listov.

Foto: Pixabay

Trajno lahko uši odženete s česnovo vodo: v vodo narežite nekaj strokov česna, nato pa vse skupaj zavrite. Ko se aromatični česnov čaj ohladi, ga prelijte v pršilko in z njo poškropite vse občutljive rastline. Aroma česna bo uši odgnala od rastline, še preden jo napadejo.

Proti polžem in lazarjem je najbolj učinkovita groba morska sol: vrt obkrožite z linijo soli ‒ ko jo bodo polži prelezli, jih bo sol izsušila.

Foto: Pixabay

Polži prav tako ne marajo pepela, odgnali pa jih boste tudi z vonjem po česnu ‒ najbolje bo, če s česnom natrete lesene ali betonske robnike okoli vrta.