Bili so časi, ko ste stopili v prijateljevo kopalnico in v njej videli popolnoma enak bel umivalnik, kot ste ga imeli sami doma. Pa tudi pri sosedu in bratrancu, teti in sorodniku iz drugega konca Slovenije … nasploh so bili vsi umivalniki skoraj enaki na pogled in iz enakega materiala – keramike. Na srečo so ti dolgočasni časi mimo in zdaj lahko izbirate med najbolj unikatnimi umivalniki, kot si jih lahko zamislite. Bi morda imeli lesenega?

Nagrajeni umivalniki Natje Jankovič

Ali tudi vi stereotipno verjamete, da voda in les na dolgi rok ne gresta skupaj in da je torej leseni umivalnik bolj kot ne samo modna muha? To je velika zmota. Če je les pravilno obdelan, je odličen material za umivalnike. Dokaz so leseni umivalniki oblikovalke Natje Jankovič, ki ima razstavni atelje v Kortah nad Izolo in v okviru podjetja Logotowood iz lesa ustvarja najimenitnejše izdelke.

»Po izobrazbi sem grafična oblikovalka in kiparka. V začetku svoje delovne kariere sem se večinoma ukvarjala z grafičnim oblikovanjem logotipov, reklamnih panojev, spletnih strani, etiket …. Z globalno finančno krizo je povpraševanje po teh storitvah drastično upadlo. Iskala sem nove priložnosti in izzive. Ravno v tem obdobju sva s partnerjem obnavljala stanovanje in prišla sem na zamisel, da si umivalnik oblikujem in izdelam sama. Nastal je naš prvi lesen umivalnik – CUBE oak, s katerim sem se predstavila trgu. Odziv je bil pozitiven in sledila so prva naročila. Že od samega začetka smo si želeli ustvariti estetsko in tudi tehnično dovršen izdelek. Združiti naravni videz lesa z modernim designom ter hkrati izpolnjevati vse tehnične in uporabne lastnosti keramičnih ali steklenih umivalnikov. Menimo, da nam je to uspelo, saj so nekateri naši umivalniki v uporabi že 8 let pa še vedno izgledajo kot novi. Pomembno je podariti, da Logotowood umivalniki ne potrebujejo vzdrževanja. Čistimo pa jih lahko z običajnimi čistilnimi sredstvi,« pravi Natja Jankovič.

Kot zelo zanimivega oblikovalka izpostavlja tudi umivalnik Cypress flame, ki je bil nagrajen na lanskoletni razstavi Čar Lesa ter ga je izdelala iz zavržene cipresove korenine, ki jo je našla v okolici Pivke po žledolomu leta 2014.

»Med ustvarjanjem sem ohranila naravne oblike korenine. Razpoke med koreninami sem napolnila z epoksidno smolo, prav tako sem ves umivalnik zaščitila z več sloji epoksidne smole ter prebarvala s sijočo prozorno bravo. Lahko se ga namesti na polico ali drug kopalniški set.«


Umivalnik iz masivnega hrastovega lesa, ki se je sušil več kot desetletje. Design je minimalističen, saj tako v ospredje stopi naravna lepota lesa. Zaščiten je z epoksidno smolo in prebarvan z mat prozorno barvo za bolj naraven izgled. Lahko se ga pritrdi na zid ali na polico.

Unikatni ali serijski

Prednost lesenih umivalnikov je gotovo v tem, da so lahko zelo unikatni, iz najrazličnejših kosov masivnega lesa, pri čemer za njihovo individualnost poskrbijo različne grče in letnice v lesu. Po drugi strani pa so lahko tudi serijsko izdelani iz lepljenega ali masivnega lesa.

V vseh primerih so leseni umivalniki enostavni za montažo in vzdrževanje, dodatno pa v kopalnico prinesejo še občutek domačnosti in prefinjenosti, ustvarijo naravno toplino in edinstveno vzdušje. In to so ravno tiste lastnosti, ki jih keramični, stekleni, kovinski ali kamniti umivalniki običajno nimajo.

V galeriji si oglejte še druge lesene umivalnike, ki smo jih zbrali od proizvajalcev z vsega sveta:

Foto: Logotowood, Pinterest