Največja čarobnost bivanja v mansardi je, da ponuja vsakomur lastno izkušnjo, zato bo od vaše domišljije odvisno, kako bo videti vaša. Oglejte si izjemno prenovo slovenske mansarde, ki so si jo lastniki pričarali tako, da jim je napisana na kožo.

Številne prednosti

Ta mansarda je zasnovana točno tako, kot bi zanjo nekdo izrekel najbolj učinkovite uroke za urejanje sodobne mansarde: ima prostor, odprt do slemena, veliko naravne dnevne svetlobe, izjemno prostornost in vidno konstrukcijo. Seveda ne gre za nobeno čarovnijo, gre pa za trike, ki so realni, odlično zamišljeni in zmeraj delujejo.

V obilju naravne svetlobe

Ne le v osnovni etaži mansarde, kjer je največji tloris, tudi v drugi etaži, ki je namenjena odmiku in počitku, so poskrbeli za izjemno naravno osvetlitev. Namesto za frčade so se odločili za strešna okna in tako izkoristili za kar 30 odstotkov več svetlobe, ki jo da strešno okno v primerjavi s podobno velikim oknom v frčadi. Razlika, ki nastane zaradi vpadnega kota svetlobe, daje tudi tej mansardi izjemno prikupnost in odlične bivalne pogoje. Ljudje se dokazano najraje zadržujemo tam, kjer je osvetljenost z dnevno svetlobo najboljša. In se v tako zasnovanih stanovanjih tudi najbolje počutimo.

Kraljestvo kreativnih

Prenova mansarde je vsekakor poseben izziv. Prostor, ki ima poševne strope, namreč zahteva edinstvene ambientalne rešitve. Te terjajo več premisleka, zato pa tudi ponujajo največ. Mansarda je zato že v osnovi prostor, ki je pisan na kožo kreativnim ljudem in tistim, ki bi želeli, da jih bivalno okolje navdihuje s kreativnostjo. Le pravilno načrtovana, izdelana in ustrezno opremljena mansarda bo zagotovila prijetno, toplo in navdihujoče bivalno okolje.

Kdor se dobro zaveda, kaj si želi, in stoji za tem, si tudi svoj dom uredi po svojih navdihih. In če želi imeti odprto kopalnico – zakaj pa ne. Dom je naše lastno svetišče.

Udobno bivanje pod poševninami

Dnevno sobo običajno umestimo v del, ki je obrnjen proti jugu. Najboljša umestitev notranje opreme je po večini takšna, da postavimo ob poševnine fotelje in kavče, vendar toliko stran, da pri vstajanju ni nevarnosti, da bi zadeli ob strop. Okna, ki so vgrajena na pravilni višini – spodnji rob nekje med 90 in 110 centimetri od tal – omogočajo pristen stik z okolico. Za zakritje pogledov iz nasprotne strani uporabimo žaluzije ali sodobna senčila, s katerimi lahko zelo učinkovito preprečimo še pregrevanje prostorov. Za celovito prezračevanje pa naj poskrbi kar pametni sistem prezračevanja.

Čeprav so lahko mansarde, ki nimajo parapetnega zidu, za prenovo še posebej zahtevne, so v tej dokazali, da tudi za največje izzive zmeraj obstajajo odlični odgovori.

Najvišje ležeča okna najlažje upravljamo na daljavo. Lahko pa cel sistem nadgradimo tako, da celotno uravnavanje temperature in kakovosti notranjega zraka prepustimo sodobni tehnologiji. Na tej povezavi lahko spoznate še eno skrivnost mansard, v katerih se prebivalci najbolje počutijo – izvedite, zakaj ni umetnega nadomestila za dnevno svetlobo in kako rešiti ta izziv.

Fotografije: VELUX