Se zaradi lepe postave in dobrega zdravja namerno večkrat odpoveste bonbonom in torticam? Naj vas to ne potre, kajti z izbrano opremo in dekoracijo si lahko brez slabe vesti privoščite barvne sladkosti v domačem ambientu.

Za sladko barvno vzdušje pri opremljanju stanovanja lahko poskrbite na dva načina: bodisi da izberete živahne, intenzivne tone, kot so intenzivna rožnata, svetlo modra, svetlo zelena in rumena, ki spominjajo na sadne bonbone, ali pa se prepustite nekoliko manj vpadljivim pastelnim odtenkom, ki bolj kot na bonbone spominjajo na kreme, s kakršnimi slaščičarji krasijo otroške torte.

Bonbončkaste, intenzivnejše barve dajejo pridih ženstvenosti in otroške razigranosti, spodbujajo kreativnost in prinašajo veselje. Pastelni, kremni odtenki, pri katerih je osnovnim barvam primešana bela, pa prostorom podarjajo vtis nedolžnosti. Ko stopite v ambienti, kjer so poudarjeni pastelni toni, se vam duša najbrž razneži in dobite občutek, da ste prišli k nekomu, ki mu lahko zaupate.

Preveč sladkega lahko škodi

Čeprav z veselimi barvami lahko vnesete svežino v stanovanje, jih je treba previdno dozirati, kajti z njimi je podobno kot s slaščicami – preveč sladkega lahko povzroči slabost. Le da se slabost pri barvah v stanovanju odraža na podzavestni ravni kot neprijetno vznemirjenje ali kot občutek, da nas nekdo z barvastimi noži zbada v oči. Zato naj v prostoru raje kot barve bonbonov prevladujejo umirjeni toni, “bonbone” pa dodajte zgolj kot priboljšek.

Manj težav boste imeli s pastelnimi odtenki, ki so očem prijaznejši, vendar tudi z njimi ne smete pretiravati, sicer boste dobili vtis, da stojite pred vitrino v slaščičarni in se nikakor ne moremo odločiti, kaj bi izbrali. Ste vedeli, da na podzavestni ravni preobilje pastelnih barv izzove neodločnost in naivnost, teh lastnosti pa si ne želite preveč, mar ne?

Osnovna barva naj bo …

Za bivalne prostore je sila pomembno, da se v njih dobro počutite. Zato kot prevladujočo barvo v prostoru, v katerem bo zaživel bonbončkast slog, izberite belo, sivo, lahko tudi sivomodro ali svetle odtenke naravnega lesa, za poživitev pa dodajte zgolj kakšen bonbončkasto pobarvan kos elegantnega pohištva ali dekorativne blazine, morda posteljnino ali pregrinjalo v spalnici ali svečnike in sveče v dnevni sobi.

Tudi v kuhinji naj raje kot prek kuhinjskih elementov barve zaživijo prek dekoracije in praktičnih detajlov – kakšen stol za goste, živobarvna vaza ali bonbončkaste skodelice in kozarci na mizi bodo kot barvite kapljice zagotovo lažje prispevale k vedrejšemu razpoloženju, kot če bi celo steno v prostoru prepleskali živo modro.

Ognjemet barv

Intenzivnih barv se prej ko slej vsak naveliča, zato je dobro, če lahko takrat, ko zahrepenite po spokojnosti, živobarvne drobnarije urno pospravite. Tako ne boste imeli potrebe, da bi iz stanovanja pobegnili, če se v njem želite spočiti in umiriti.

Kdaj naj torej bombončkaste barve doživijo ognjemet? Ob enkratnih priložnostih, ko želite spodbuditi vedro vzdušje, kot denimo na rojstnodnevni zabavi ali kakšnem veselem praznovanju. Takrat si brez zadržkov privoščite barvno razkošje. Tudi piknik na trati z gručo otrok naj bo pisano obarvan.

Če je otrok zelo navdušen nad barvami ali če želite spodbuditi njegovo življenjsko energijo, mu s tapetami ali pohištvom v delu sobe, lahko tudi v igralnici, pričarajte kotiček kot iz pravljice. Hitro boste ugotovili, kdaj je barvnega razkošja dovolj – takrat bo čas za menjavo tapet ali za bolj umirjeno zasnovo.

Fotografije: Butlers, Car Möbel, Claude & Leighton, Cubit, Ginger Ray, Glow Lighting, Lime Lace, Louise Mead, Micucci Interiors, Mineheart, Pip Studio, Talking Tables, Purlfrost Window Film