Čeprav parket v zadnjih letih izpodrivajo druge talne obloge, pa te večne klasike ne more na dolgi rok zamenjati nobena druga: les, ki je trajnosten, vzdržljiv, naraven in na videz večen (česar za druge, bolj modne talne obloge ne moremo trditi), vam bo namreč ob primernem vzdrževanju služil več desetletij.

Čeprav je povprečna življenjska doma lesene talne obloge nekaj čez 80 let (kar pomeni, da nas parket v veliki meri celo preživi!), pa je njegova obraba nekaj vsakdanjega. Le-ta je odvisna odvisna od prostora, v katerem je položen – npr. v kuhinji bo obraba hitrejša kot v malo uporabljeni spalnici -, njegove trdnosti in kvalitete, pa tudi od načina vzdrževanja. Parketov obstaja več vrst in vsaka ima svoje zakonitosti vzdrževanja.

Oljen parket

Vse pogosteje se odločamo za oljen parket: olje namreč, za razliko od laka, iz lesa izvabi toplejšo barvo in ga zaščiti tudi globinsko. Oljena tla pa zahtevajo več pozornosti, kar se tiče njihovega čiščenja in vzdrževanja, še posebej v kuhinji, saj s pogostim čiščenjem tlaka počasi odstranjujemo oljni sloj s parketa.

Vzdrževanje vrhnjega sloja je ključno za čist in lep talni pod. Za mokro čiščenje ne uporabljajte agresivnih čistil, tla raje očistite s krpo iz mikrovlaken in mlačno milnico. Za suho čiščenje je najprimernejši navadni sesalnik, nikakor pa ne smemo uporabljati parnega sesalca. 

V primerjavi z lakiranim parketom se pri oljenem vrhnji sloj hitreje obrabi, zaradi česar je potrebno njegovo pogosto oljenje – v bolj uporabljenih prostorih celo enkrat do dvakrat letno. A oljenje je manj zahtevno od sanacije lakiranega parketa, saj lahko naoljimo zgolj pohodne površine, pohištva pa pri oljenju ni potrebno premikati. Naoljimo lahko tudi le deščico ali dve, oljenja pa se lahko lotimo tudi sami. 

Lakiran parket

Lakiran parket je klasika v naših domovih in z razliko od oljenega parketa je z njim bistveno manj dela. Lak namreč preko parketa napravi zaščitni premaz, ki les vodotesno zavaruje pred tekočino, udarci in praskami. Lak bo sicer deščice parketa na videz in občutek nekoliko ohladil, 

Lakiran parket je tudi enostavnejši za čiščenje: lahko ga pometamo, sesamo (z navadnim sesalnikom in pravilnim nastavkom), ali pa brišemo s krpami iz mikrovlaken. Za mokro čiščenje uporabimo čistila za lakirane talne obloge.

Učinkovita in natančna sanacija lakiranih tal je zahtevnejša kot pri oljenih, saj je poškodbe dosti težje zakriti, hkrati pa lakirani pod ne omogoča delne obnove, tako kot oljen parket. 

Celovita obnova lakiranega parketa je večdnevni projekt, ki se ga moramo lotiti približno vsakih 10 let (odvisno od vrste laka in fizične obrabe). Pri tem je potrebno odstraniti vse kose pohištva in letve ter parket zbrusiti; sledi kitanje razpok. Na tako pripravljena tla se nanese temeljni lak za globinsko zaščito lesa, na katerega pa še en ali več nanosov zaščitnega laka. Vsi nanosi (kit, lak), se morajo med posameznimi fazami v celoti posušiti; pohištvo pa lahko v sveže lakiran prostor prinesemo šele po tednu dni, ko se lahko dokončno utrdi.

Ladijski pod

Ladijski pod ali masivni kmečki pod je trpežnejša alternativa klasičnemu parketu, saj so deske, debeline 15-20 mm, bolj odporne na udarce kot klasičen parket. Njegova življenjska doba seveda zavisi od vrste lesa – hrast ima npr. najdaljšo življenjsko dobo, – a v primerjavi s parketom je njegova življenjska doba še nekajkrat daljša: ohranjen kmečki pod, star več stoletij, še vedno najdemo v starih kmečkih hišah.

Zanj skrbimo enako kot za parket (odvisno seveda od tega, če je pod lakiran ali oljen), celovito pa ga lahko z brušenjem obnovimo večkrat. 

Preventiva je boljša kot kurativa

Preventivni ukrepi so prvi korak k ohranjanju lepe talne obloge. Naštejmo jih nekaj:

  • izogibamo se hoji s čevlji po parketu: v naših podplatih so morda ujeti kamenčki, ki bodo parket poškodovali, v dom tako tudi vnesemo nezaželeno umazanijo;
  • rednim sesanjem ali pometanjem s parketa poberemo umazanijo, ki bi sicer lahko povzročila poškodbe;
  • noge pohištva, ki se pogosto premika, zaščitimo s koščkom filca ali pa zanj kupimo posebne, plastične ali gumijaste nogice. Tako bo možnost poškodb manjša.;
  • ob mokrem čiščenju pazimo, da parketa ne poplavimo: krpa naj bo vlažna in ne mokra. Voda se namreč med čiščenjem zažre med reže, les pa vlago vpije in lahko prične odstopati. Prav tako z mokrim čiščenjem ne pretiravajmo; – enkrat do dvakrat mesečno je povsem dovolj, če seveda parket redno sesamo;
  • sesanje se priporoča vsaj enkrat tedensko; parket pa lahko na hitro pobrišete še s suho maslenko, z oljem impregnirano krpo, ki pobere tudi najmanjše prašne delce, ki jih sesalnik izpusti;
  • s kavo, čajem, sokom, oljem ali vinom polita tla takoj očistite tako, da madeže takoj popivnate s papirnatimi brisačkami. Nato na madež položite mokto krpo, natrto s čistilom, nakar tla obrišite z vodo in detergentom. tako boste preprečili, da se barvila zažrejo v vaš parket;
  • nekajkrat letno lahko parket osvežimo s polirnim negovalnim sredstvom: a pozor – izberite primernega za vaš parket, saj se lahko v nasprotnem primeru na njem pojavijo madeži;
  • prostore, v katerih predvidevate večjo obrabo (otroške sobe, jedilnica, predsoba, kuhinja …) pred poškodbami dodatno zaščitite s preprogami.

Fotografije: Pinterest