Vhodna vrata so prvi in najbolj opazen element na fasadi hiše. Definirajo hišo in njen karakter, zato je izbira oblike in barve vhodnih vrat zelo pomembna. Vhodna vrata predstavljajo fizično mejo med varnostjo in udobjem znotraj doma ter življenjem zunaj. Ko zapremo vhodna vrata, vstopimo v varno zavetje svojega doma, kjer si ustvarimo bivanje po svoji meri.

Sodobna vhodna vrata se danes izdelujejo po naročilu, v različnih izvedbah, barvah, dimenzijah in iz različnih materialov. Vhod mora obiskovalec najti čim prej, zato mora izstopati. Poudarimo ga s temnejšimi toni, če je fasada svetla, ali s svetlimi toni, če je fasada temnejša. Lahko uporabimo barvo, ki je nekje na hiši že uporabljena, a morda v močnejšem odtenku.

vhodna vrata

Vhodna vrata morajo biti izdelana iz kakovostnih materialov in elementov, saj le tako ohranijo odličen izgled in trajno vrednost. Visoko tehnološki in kakovostni materiali so garancija za zanesljivo odpiranje in zapiranje vhodnih vrat. Obremenitev vhodnih vrat je namreč bistveno večja kot pri oknih, zato je še bolj pomembno, da so narejena iz zanesljivih materialov in elementov. Vhodna vrata morajo združevati energijsko učinkovitost, varnost in estetiko.

PVC ali aluminij?

Kadar je dobra izolativnost vhodnih vrat na prvem mestu, se odločamo za PVC profile. Izgled vhodnih vrat uskladimo z izgledom PVC oken. Četudi se odločimo za PVC profile, lahko dodamo zunanje aluminijaste obloge, s čimer postanejo vrata bolj odporna na zunanje vplive. Izbira aluminijastih profilov zagotavlja maksimalno stabilnost, trajnejše rešitve, odpornost na vremenske vplive in dolgo življenjsko dobo. Aluminij omogoča neskončno možnost barv po RAL lestvici ali barvanje v izgledu lesa.

vhodna vrata

Izrazimo individualnost

Vhodnim vratom vdihnemo individualen pečat z izbiro različnih polnil, aplikacij, vratnih oken in obsvetlob. Vrata z vgrajenim steklom ali oknom osvetljujejo predprostor z dnevno svetlobo, hkrati pa predstavljajo oblikovni poudarek na vratih. Izbiramo lahko med dekorativnimi, ornamentnimi ali vitražnimi stekli ter različnimi folijami. Ne glede na to, ali imajo vrata okno ali ne, lahko prostor za njimi izdatno osvetlimo z obsvetlobami levo in desno od vrat. Če imamo dovolj prostora, bomo na ta način naredili vtis veliko večjega in mogočnejšega vhoda.

Individualnost izrazimo tudi z izbiro vratnega ročaja, kljuke in drugih vratnih dodatkov, kot so rozete, tolkala in podobno. Bolj od tega, ali se bomo odločili za ročaj, kljuko ali celo skrito potezalo, je pomembna njihova vzdržljivost in funkcionalnost.

vhodna vrata

Varnost na prvem mestu

Vhodna vrata morajo zagotavljati tudi ustrezno varnost. Dosežemo jo s protivlomnimi dodatki, tritočkovno zaporo, za še večjo varnost pa lahko izberemo vhodna vrata z avtomatsko ključavnico na prstni odtis.

vhodna vrata

Pametne rešitve

Inovativni oblikovni in tehnični pristopi so danes prisotni tudi pri razvoju vhodnih vrat. Ta se prilagajajo stilu hiše in moderni vhodi zahtevajo elemente v isti ravnini, vhodna vrata izjemnih dimenzij, diskretno osvetljenost, kjer tudi ponoči zlahka vidimo stopnico ali kljuko. Inovativna vhodna vrata imajo samodejno izvlečno potezalo in skrit čitalnik prstnega odtisa, ki prepozna lastnika. Vse to zagotavlja estetsko dovršenost, udobje in varnost.

vhodna vrata

Vir fotografij: Pinterest