Prenovljeno stanovanje na Menorki, ki se predaja svežini in lepoti Sredozemlja, je zasnovano tako, da je pridobilo obilo svežine, svetlobe in udobja za prijetno bivanje.

Estetika, umetnost in funkcionalnost so del poslovnega in zasebnega življenja lastnice stanovanja, ki sicer živi v Barceloni, po rodu pa je Italijanka, rojena na Sardiniji. »Zelo rada imam morje. Zato smo ustvarili Refugi Blau, kar v menorskem narečju pomeni modro zavetje,« razlaga lastnica stanovanja Paola Gheis.

Projekt prenove in notranjega oblikovanja je Paola zaupala studiu Farré & Costa Interiors. Poudarila je, da želi uporabljati apartma na Menorki kot drugi dom zunaj počitniške sezone. Bistveno zanjo je bilo, da se sprednja terasa poveže z jedilnico in da na terasi nastane udoben prostor za posedanje, na enem koncu pa tudi za obedovanje. To je namreč točka stanovanja, kjer se ponuja spektakularni razgled in kjer lahko vsak sam ali v dobri družbi uživa ob hrani in lepem vremenu. Po zaslugi drsnih vrat, ki se odprejo do konca, je nastal edinstven prostor, ki združuje notranjost in zunanjost.

Kanček modrine in veliko beline

Paleto modrikastih in belih barv, ki poudarjajo svež koncept življenjskega sloga Menorke, so snovalci interierja združili s prijetnimi naravnimi detajli, kot so pleteno pohištvo, tekstil in svetila iz ratana, da bi projektu dali pridih pristne domačnosti. Nad belim kavčem proizvajalca Maisons du Monde sta svetilki iz posušenih trav znamke Aromas del Campo. Poleg bele in modre se stanovanje z zunanjostjo povezuje prek mareličnega odtenka.

Svežina, ki jo izžareva slika

Lastnica je navdušena nad umetnostjo in je za domač ambient naročila sliko angleške umetnice Chelsea Davine, ki živi in ​​dela v Barceloni, da na svoj način uprizori modrino morja in neba Menorke v velikoformatni umetnini. Veličastna slika krasi steno v predsobi in pričara prijeten, svež učinek ob vstopu v stanovanje.

V prostorih počitka

Spalnici sta prostorni in zračni, s spektakularnim pogledom na gozdnato hribovje, eno od mnogih zaščitenih območij na otoku. Večstanovanjska stavba je obdana s čudovitimi vedutami tudi z zadnje strani, kar je bila dodatna odlika, ki je lastnico spodbudila k nakupu stanovanja. Glavna spalnica ima tri velike po meri izdelane garderobne omare s hrastovimi okvirji za vrata, oblečenimi v celulozno rafijo Naturtex, iz tega materiala je tudi vzglavje zakonske postelje. Obe spalnici krasijo posebni umetniški in obrtniški kosi iz Afrike in Sardinije.  

Kjer plešejo kapljice

Kopalnici sta dve, obe preprosti, obloženi z belimi keramičnimi ploščicami, z nekaj pristnega lesa, kot sta pručki za brisače Normann Copenhagen in polici pod umivalnikoma. V vsaki kopalnici je tudi umivalnik iz naravnega kamna. Keramični viseči svetilki v veliki kopalnici so zasnovali v studiu Farré & Costa, svetilka v kopalnici za goste pa je iz podjetja Aromas del Campo.

Pobeg iz mesta v naravo

Stanovanje z ne preveč opreme, vendar skrbno izbranimi kosi, je povezano tudi z bližnjim bazenom, ki ga lahko uporabljajo stanovalci. Tako je prikupen apartma postal prostor umika, mirno zatočišče, kamor lastnica pobegne iz mesta in kjer lahko dela na daljavo ter uživa vsakič, ko zasliši klic morja. V manj kot pol ure z letalom iz Barcelone doseže svoje modro vesolje, ki diha v naravi Menorke.

Fotografije: Laura Tomas