V prizadevanju za udobje in domačnost ter v želji po urejeni okolici Slovenci ves čas iščemo nove rešitve, spremljamo razvoj tehnologij, hkrati pa obujamo stara znanja tako pri gradnji kot pri vrtnarjenju. Želimo si uresničiti sanje, zato iščemo ideje, ideje, ideje ... teh ni nikoli preveč, a tudi zmanjka jih ne.

Sto oddaj oddaje Ambienti, ki je na sporedu RTV Slovenija že od leta 2016, pomeni več kot tristo predstavljenih kotičkov naše domovine in več kot tisoč srčnih ljudi, ki so svoje sanje in ideje (nemalokrat pa tudi finančno konstrukcijo, ki je vodila do njihove uresničitve) delili z gledalci oddaje.

Če bi želeli najti skupni imenovalec vseh teh domov in vrtov, potem bi lahko bila to le – pestrost. Domovi in vrtovi, predstavljeni v oddaji Ambienti, so kot mavrica: vseh barv in v širokem loku. Od majhnih do velikih, od skromnih do razkošnih, od starih do novih, od arhitekturnih mojstrovin do zasebnih inovacij. Videli smo črno kuhinjo, staro več stoletij, pa tudi takšno, ki jo upravljamo z dotikom prsta. Vstopili smo hišo, v kateri zvečer z enim pritiskom na zaslon pametnega telefona ugasnemo luči, zastremo okna in vklopimo varovanje; ogledali pa smo si lahko tudi zemljanko, kjer zaradi njene prvinskosti ni potrebno nič od navedenega. Lastniki so nas vodili po vrtovih, na katerih je poleg manikirane trate, ki jo kosi robotska kosilnica, le nekaj dreves; občudovali pa smo tudi vrtove, ki prekipevajo od barv, cvetov in rastlin.

Zaradi oddaje se je glas o mavričnosti slovenske arhitekture razširil tudi onkraj naših meja: hobitsko čajnico, hišo, umeščeno v nekdanji senik, in dom olimpijca Jakova Faka so občudovali po vsem svetu.

V stoti oddaji Ambientov, ki bo predvajana 4. aprila ob 18.10 na RTV SLO 1, se bomo spominjali nekaj najlepših, najodmevnejših in predvsem najbolj navdihujočih domov in vrtov, ki smo jih na male zaslone pripeljali v dobrih štirih letih.

A oddaja Ambienti je dosti več kot le zbirka idej; je celovit presek informacij o gradnji in obnovi. Ustvarjalci oddaje so nanizali številne nasvete o uporabi sodobnih tehnologij, o pridobivanju sredstev za obnove in o majhnih popravkih, s katerimi lahko sami posodobimo naše domove. V oddajah so ponudili nasvete najboljših strokovnjakov s teh področij – od arhitektov, notranjih oblikovalcev, krajinskih arhitektov, pa do gradbenih tehnikov, kulturnovarstvenikov, predstavnikov zakonodajnih organov in izvajalcev – in gledalce usmerjali na prave naslove.

Ustvarjalci oddaje zatrjujejo, da bodo tako, celostno, delovali tudi v prihodnje: »V oddaji predstavljamo le prakse, ki za posameznika pomenijo korak k bolj udobnemu, (finančno in ekološko) vzdržnemu, funkcionalnemu ter hkrati estetskemu bivanju; pa tudi korak h kakovostnejši grajeni krajini Slovenije, za katero si lahko le želimo, da bi harmonično dopolnjevala našo enkratno naravno krajino,« pravi avtorica oddaje Mateja Košir. »Ne gre le za radovednost, ‘kako imajo pri sosedih’: za nas je pomembnejše, da gledalcem ponudimo možnost uresničitve njihovih sanj – tako da pokažemo, kako so sanje uresničili drugi.«

Hvala vsem, ki ste nam v štirih letih velikodušno odprli vrata v svoj dom in s tem omogočili nastajanje oddaje. Hvala strokovnjakom, ki ste nas opremili s pravimi informacijami. In hvala gledalcem, da ste z leti postali neločljiv del naše skupnosti.