Hiša, ki so jo v arhitekturnem studiu Sanjay Puri Architects poimenovali Mirai, je postavljena na dokaj majhno, 622 m2 veliko parcelo v naselju družinskih hiš in je odgovor na puščavsko podnebje Radžastana, ene najbolj vročih indijskih držav.

Lokacija je narekovala, da ima hiša z izrazitimi fasadnimi loki na južni in vzhodni strani minimalno odprtih površin, saj bodo tu v prihodnosti zrasle še hiše sosedov, medtem ko sta zahodna in severna stran odprti proti cesti, tu so tudi vrtne površine in zasajena drevesa.

Ker je hiša zasnovana za tri generacije iste družine, ima tri nadstropja, 4 spalnice, 2 dnevni sobi, telovadnico in študijsko sobo, višine znotraj nje pa se spreminjajo z zanimivo igro volumnov.

Hišo obdaja v lokih ukrivljena fasada, ki ustvarja vmesne, polodprte prostore vzdolž celotnega oboda, z globljimi odprtinami na straneh, obrnjenih proti vrtu. Tak ovoj zagotavlja dovoljšen pritok svetlobe v hišo, zmanjša segrevanje objekta, hkrati pa zagotavlja zaščitene odprte prostore okoli njega, saj so na tem delu Indije temperature 8 mesecev zapored nad 40 stopinj C.

Sicer pa so hišo zgradili lokalni delavci z opeko iz neposredne bližine, s peščenjakom in apnenimi ometi. Opremljena je s sistemom za recikliranje vode in zbiranje deževnice, ima tudi sončne celice za proizvodnjo električne energije. Je trajnostna in prilagojena podnebju, s tem pa ponuja tudi najboljše možne pogoje bivanja svojim lastnikom.  

Arhitektura: Sanjay Puri Architects

Fotografije: Mr. Dinesh Mehta