Ta nenavadna hiša v sebi združuje tri principe: skandinavsko bivanje, visokogorsko estetiko in trajnostno arhitekturo.

Skandinavsko bivanje s svojimi toplimi materiali in udobnim, a skoraj asketskim interierjem, pri nas zavzame specifično obliko. Hiša v Šujici skandinavsko bivanje povzema s svojimi neštetimi kotički za udobno uživanje: možno si je oddahniti v viseči mreži, si spočiti v bivaku podobni niši ali pa se posladkati s potico na okenski polici s čudovitim pogledom na okoliško pokrajino.

Hiša v Šujici, ki je skandinavska v bivalnem konceptu, pa je visokogorska v materialnem in prostorskem smislu; sem spadajo strm naklon strehe, neobdelan les na fasadi in v interierju, vidni stropni nosilci ter celo plezalna stena preko celotne širine objekta. Arhitektka Jasna Ariana Starc to dvojno zasnovo hiše pripiše »mladostni zagnanosti njenih naročnikov«.

Pokrita terasa na zahodni strani objekta usmerja poglede proti travnikom in gozdnemu robu. Avtorica arhitekture pove: »Zamaknjena streha in nadstrešek dajeta vtis, kot da ne gre za stanovanjsko hišo iz ljubljanskega predmestja, ampak za zavetišče, večji bivak v neokrnjeni naravi.«

Hiša je zasnovana kot nizkoenergijski objekt, kar pomeni, da za ogrevanje s toplotno črpalko zrak-voda porabi zgolj 18 kWh/(m2a). Objekt zbira deževnico, hiša pa ima vgrajeno tudi manjšo biološko čistilno napravo. Vrednost investicije je bila nekaj čez 200 tisoč evrov – izjemno nizki stroški so bili povezani z velikim angažmajem lastnikov, ki so sami pripomogli k gradnji in dokončanju objekta.

Objekt velikosti 147 m2 je leta 2013 zasnovala arhitektka Jasna Ariana Starc, fotografije je prispeval Blaž Zupančič.