Pri nakupu senčil ne imejte v mislih samo tega, ali vizualno in arhitekturno ustrezajo vašemu objektu, pač pa tudi, kako bo rešen detajl stika senčilo-okno-fasada ter kako bo senčilo zmontirano. Zaradi neprofesionalne montaže namreč lahko prihaja do toplotnih mostov pri spojih s fasado oziroma konstrukcijo, s tem pa se poslabšajo energijske karakteristike objekta in zmanjša kakovost bivanja. Zato bodite pozorni, da ima izbran ponudnik senčila kvalitetno rešitev za zahteve vašega doma.

Pri ROLTEK-u veliko energije usmerjajo v razvoj senčil, kjer je ena izmed glavnih usmeritev ustrezna vgradnja v vsak objekt – bodisi v novogradnjo bodisi starejšo nepremičnino. V ta namen so za kupce pripravili ključne informacije, ki jih je dobro poznati že pred nakupom senčil, s čimer boste lažje nadzirali samo vgradnjo senčila ter se morebiti izognili kasnejšim težavam. Tako je na primer dobro vedeti, kakšna je pravilna priprava objekta za vgradnjo senčila, kakšna je razlika v vgradnji senčil pred izvedbo fasade ali če je ta že izvedena, ter kako se razlikuje vgradnja predokenskih in nadokenskih senčil. Poglejmo ključne nasvete:

Predpriprava objekta za vgradnjo senčila

Kakovostna montaža senčila se lahko izvede le na za ta poseg dobro pripravljene objekte. To pomeni, da mora biti na objektu stavbe na izpostavljenih delih že narejena toplota zaščita, ki varuje pred vremenskimi vplivi in zagotavlja ugodje bivanja. Površine okoli okenskih in vrtanih odprtin s pripadajočimi policami morajo biti pripravljene na dodatno vgradnjo senčila, zagotovljen mora biti zadosten prostor ter tesnjenje objekta.

»Pri nepravilni ali nezadostni vgradnji toplotne izolacije okoli okenskih odprtin lahko prihaja do toplotnih mostov, kar pomeni povečano prehajanje toplote glede na okolico. Posledice toplotnih mostov se v hladnejših mesecih poleg povečane porabe energije za ogrevanje pojavijo v obliki kondenza na notranji strani stene, kar je rezultat visoke relativne vlažnosti zraka in nizke temperature kontaktnih površin. Na teh mestih se pogosto razvije tudi plesen, odpadanje in luščenje ometa ter širjenje neprijetnega vonja,« opozarjajo strokovnjaki iz ROLTEK-a in dodajajo napotke, kakšno predpripravo zahteva predokenski in nadokenski sistem senčil.

Pri vgradnji podometnih omaric za senčila je na primer treba poskrbeti, da so dobro pritrjene z vodili na okenski okvir ali v del preklade, kjer pa lahko prihaja do toplotnih mostov. Da se to prepreči, sta na voljo dve možnosti: Bodisi da se sočasno ob gradnji preklad vanjo vgradi še toplotna izolacija. Druga možnost je toplotno-izoliranje hrbta omarice izbranega senčila, katerega se pri montaži tesno prisloni ob neizolirano preklado. Potrebna debelina toplotne izolacije je odvisna od materiala in vrste konstrukcije ter je računsko določljiva, načeloma pa velja priporočilo uporabiti stirodur minimalne debeline 40 mm ali druge primerljive izolacije. 

U max. (zunanji zid + predokensko senčilo) = 1,3 W/m2/K

Pri nadokenskem sistemu senčil, kjer je omarica vgrajena na zgornji del okna, pa je pred montažo okna s senčilom potrebno izolirati samo obod preklade in špalete. Z izoliranjem omenjena dela odprtine poskrbimo, da ne prihaja do toplotnega mostu na stiku z zidom in preklado. Z zunanje strani nato fasader izolira celotno površino.

Pravilna vgradnja senčila pri novogradnjah (pred izvedbo fasade)

Na vgradnjo senčil je pri novogradnjah dobro misliti že med samim projektiranjem objekta, s čimer se izognete kasnejšim nevšečnostim. Če je v objektu predvidena ustrezna izolacija preklade (in je okno vgrajeno na zunanji rob zidu), le-te ni potrebno dodatno vgraditi še na hrbtno stran omarice. Da se že ob vgradnji senčila temeljito zatesni prostor med omarico in objektom ter med vodili in oknom, je smotrno razmišljati o dodatni možnosti – paketu tesnjenja. Tekom življenjske dobe objekta in stavbnega pohištva se materiali različno raztezajo, zato lahko na stikih nastanejo špranje in razpoke, kamor uhaja vlaga / mrzel zrak, kar povzroča nezaželene posledice na objektu. S paketom tesnjenja, kjer se fleksibilna tesnila na vodilih, hrbtu omarice in na stiku vodil in omarice, prilagajajo delovanju različnih materialov ter zagotavljajo vedno enako kakovostno tesnjenje. Tako boste zagotovili, da tudi po več letih uporabe ne bo prihajalo do nezaželenega zamakanja, kondenzacije na stiku z oknom in posledično daljšo življenjsko dobo objekta in vgrajenega stavbnega pohištva.

Pri nadokenskih sistemih senčil je še posebno pri nizko-energijskih in pasivnih objektih pomembna toplotna izolativnost same omarice (le-ta je mejnik med zunanjostjo in notranjostjo vašega objekta) ter zrakotesna povezava omarice in okna. Da je pa spoj med omarico in oknom kar se da najboljši, poskrbi ustrezen spojni profil, ki je prilagojen glede na obliko okenskega okvirja in zagotavlja, da sta okno in omarica senčila čvrsto in zrakotesno povezana med seboj.

U max. (nadokenska omarica) = 0,6 W/m2/K

Okoli omarice in vodil je potrebno vgraditi kompromiran tesnilni trak, s katerim se prepreči vdor vode skozi najmanjše špranje na obodu odprtin.

Pri širini nadokenske omarice preko 200 cm postane pritrditev okna vertikalno v preklado problematično (vetrovne obremenitve na okno), zato ga je skorajda obvezno dodatno stabilizirati s ti. ojačitvami omarice. Te so vez med oknom in preklado in poskrbijo, da bo okno ter senčilo ustrezno vpeto v konstrukcijo. 

Stabilizacija okenskega okvirja pri nadokenskih roletah

Pravilna vgradnja senčila po izvedbi zaključnega fasadnega sloja

Če je fasadni ovoj na objektu že zaključen, se predvideva, da je izolacija okoli okenske ali vratne odprtine ustrezno nameščena. Pomembno je, da je toplotna izolacija položena skrbno in natančno, na stik, brez vmesnih špranj in neravnin. Nezatesnjene luknje in stiki so namreč velik toplotni most, posledično pa vir kondenzacije.    

Ob vgradnji senčila v že izdelan fasadni ovoj je priporočljivo na vodila in omarico vgraditi komprimiran tesnilni trak, ki zatesni prostor med vodilom in špaleto ter med preklado in omarico. Ob vgradnji se tesnilni trak po debelini razširi do 30 mm in s tem zagotovi ustrezno zatesnjen stik (600Pa vodnega stolpca) med dvema različnima materialoma in prepreči vdiranje vode in umazanije v špranje med vodili, omarico in špaleto. Dolgoročno tako preprečimo negativne vplive na fasadni ovoj (zmrzal, mrčes…).

Kaj pa okenske police?

Čeprav se na prvi pogled zdi, da okenske police nimajo posebne povezave s senčili, to ne drži. Polica primarno ščiti pred različnimi vremenskimi vplivi na fasadni ovoj – zlasti pred vdorom vode v spodnji del okna in ravnino toplotne izolacije. Vodila senčila so prislonjena na stranske zaključke okenske police, s tem pa je zagotovljeno ustrezno odvodnjavanje na polico. Vodila zaradi raztezanja ne smejo biti prislonjena neposredno na polico, temveč dvignjena vsaj 5 mm nad njo – odvisno od tipa okenske police. Da bodo senčila torej vgrajena ustrezno in prave velikosti, je pri njihovem naročilu že treba imeti v mislih izbrano tudi vrsto polic (kamnita, aluminijasta).

O vseh dodatnih detajlih vgradnje senčil na vaš objekt lahko povprašate strokovnjake iz ROLTEK-a, kjer vam bodo z veseljem svetovali. Z vami bodo od nakupa senčil do njihove montaže. Z lastnimi, usposobljenimi monterskimi ekipami in dolgoročnimi izkušnjami bodo poskrbeli za celostno storitev, kar zagotavlja kvalitetno vgradnjo in zadovoljstvo na dolgi rok. Predvsem pa prijetno počutje v vaši nepremičnini!

Sponzorirana vsebina