Sedežna garnitura je pomembna komponenta doma in kos pohištva, ki mu tudi sicer namenjamo veliko mero pozornosti. Tudi trendi oblazinjenega pohištva se iz leta v leto spreminjajo, zato se velja zgledovati po nasvetih strokovnjakov, da izberete kos, ki ne bo podrejen trendovskim muham.

Dnevna soba je središče vsakega doma, prostor, kjer se družimo s prijatelji in ustvarjamo nove spomine. Nemalokrat se zgodi, da se naša sedežna garnitura prelevi tudi v posteljo, predvsem pa postane sredstvo za preživljanje večerov v dobri družbi. Tudi oblikovalci interjerjev se zavedajo pomena sedežnih garnitur, zato poskrbijo, da so le te skrbno izbrane in se lepo vklapljajo v prostor kot celoto. Tako kot ves notranji dizajn, pa se tudi trendi na področju sedežnih garnitur spreminjajo.

Sedežna garnitura bolj za poležavanje kot pravilno sedenje

»Zadnja leta so v trendu sedežne garniture, ki so primerne bolj za poležavanje, kot pa pravilno sedenje. Skratka so bolj za počivanje in sproščeno druženje. Temu primerno so potem tudi bolj modularne/prilagodljive v smislu sestavljanja elementov in v smislu prostih naslonskih blazin, ki si jih nastaviš tako, da ti je sedenje oziroma ležanje udobno. Lahko bi rekli, da postajajo bolj oaza miru in sprostitve, kot pa da so samo za gledanje televizije, tako oblikovno kot funkcionalno,« pojasnjuje Luka Debevec, ki z znamko Kauch postavlja nove trende oblazinjenega pohištva v slovenskem prostoru. Tudi zadnji dve leti sta prispevali k spremenjenemu dojemanju dnevnih prostorov, saj so bili številni primorani uporabljati sedežno garnituro tudi kot domačo pisarno. Ob tem sogovornik dodaja, da je po njegovem mnenju delo z računalnikom še vedno bolj udobno za pisalno mizo, pa vendar se ljudje tudi tu med seboj razlikujemo.

Materiali iz reciklirane tkanine

V zadnjem času med najbolj priljubljene barvne odtenke pri izbiri sedežnih garnitur sodijo nevtralne sive in bež barve, ki so po mnenju sogovornika najbolj brezčasna in nezgrešljiva izbira. Tisti bolj drzni pa izbirajo med trendovskimi odtenki zelene, modre, rumene, tudi nežno roza. Sploh rumeni in modri odtenki naj bi narekovali trende v 2022, predvsem rumeno zlate nianse. Trendov pa ne narekujejo le barve in oblike, temveč tudi materiali.

»V zadnjih letih je velik porast tkanin, ki so zaščitene in se jih enostavno čisti z vodo. Takih tkanin je sedaj že več kot polovica,« pojasnjuje Luka Debevc in ob tem opozori tudi na trajnostni pristop k oblikovanju oblazinjenega pohištva: »Zadnji trend na področju materialov pa so reciklirane tkanine. Ali iz PET plastenk ali iz ostankov, ki nastanejo pri proizvodnji. Za nekatere dobavitelje je to že standard. Še vedno pa so najbolj vzdržljive tkanine iz volne, ki ima najdaljšo življenjsko dobo med naravnimi materiali, tudi do 40 let.«

Izberite garnituro, ki je všeč VAM

Trendi v Sloveniji se od tujine kaj dosti ne razlikujejo. Navade ljudi vsepovsod po svetu se spreminjajo dokaj vzporedno, nič drugače ni niti s funkcijo posameznih kosov. V svetu je opaziti vse večjo priljubljenost zaobljenih zof organskih oblik, posamezne trende pa postavljajo tudi družabna omrežja, kakršno je TikTok. Tam je opaziti porast sedežnih garnitur iz preje poimenovane bouclé, pa tudi sedežne garniture s prostorom za shranjevanje, kar ni novost. Vsekakor pa se vodilo, na katerega se ob izbiri prave sedežne garniture velja zanesti, glasi, da mora biti všeč predvsem vam in vaši družini. Če bo ob tem še udobna, brezčasna, enostavna za čiščenje in prostoru primerna, ste stopili še nekaj korakov dlje.

»Strankam vedno svetujem, da izberejo Kauch, ki bo pisan na kožo njim in njihovim navadam in naj se ne ozirajo na obiske, stare starše itd. Ker bodo sedežno garnituro v večji meri uporabljali sami,« se strinja tudi ustanovitelj podjetja Kauch, ki ob tem še polaga na srce, da ne izberete garniture, ki zasede celoten prostor, ampak se odločate za velikost, ki jo dejansko potrebujete. Čeprav je »kavč« središče prostora, pa le tega ne sme povsem zabiti, saj sicer dosežete ravno nasproten efekt.