Napenjalni obroč, tkanina in igla s sukancem. Prve tri asociacije na vezenje. Pa vendar lahko s tipičnim križnim šivom okrasimo ne samo tkanine, ampak tudi pohištvo, svetila, perforirane table in še in še. Domišljija res ne pozna meja.

Najstarejši način vezenja je uporaba križnega šiva. Tega največkrat povezujemo s hišnimi prti, zavesami, prevlekami za blazine, odejami … vendar je ta tehnika okraševanja tudi pogost motiv v sodobnem oblikovanju. Poglejte, kako imenitni so lahko križci vsepovsod:

Predimenzionirani križni šivi na kolekciji pohištva X-Me, oblikovalca Ellinorja Ericssona. Kolekcija poskuša najti ravnovesje med preprostostjo in ornamentalnimi posebnostmi. Predimenzionirani križni šivi so narejeni iz volne ter so hkrati okras in udobje lesenega dvoseda in naslonjača.

Križni šiv je enostaven in ni potrebno veliko spretnosti, da se ga naučite. Z njim lahko zelo hitro okrasite blazine in druge tekstilne dodatke, pri čemer za predlogo uporabite vzorce na papirju.

Seveda za križno šivanje ne potrebujete nujno blaga. Primerna je tudi tabla z luknjicami, ki je sicer pogosto uporabljena v pisarnah in garažah za sortiranje in shranjevanje. S sukancem in križnimi šivi nanjo izvezite znak, napis ali kar koli drugega.

Kot podlaga za križni šiv se odlično obnese les ali leseno pohištvo. V tem primeru boste potrebovali še vrtalni stroj, s katerimi v les navrtate luknje, potrebne za »šivanje«. Z vezenjem lahko okrasite predalnike, ličnice omar, sedala pri stolih in podobno.

Nekateri stoli so kot naročeni za vezenje. Denimo tisti, pri katerih je naslonski in sedalni del iz luknjičaste trpežne mreže. S križnimi šivi ga lahko imenitno personalizirate.

Namesto sukanca in volne uporabite raje barvo ali pisane samolepilne trakove ter okrasite steno. Nizozemska slikarka in umetnica Eline Pellinkof je specializirana za vezenje po stenah. Tako večinoma s pastelnimi barvami ustvarja prave umetnine: od rož do ptic. In ker se risanje ali lepljenje križcev na steno zdi dokaj enostavno, se v tem lahko brez skrbi preizkusite tudi sami.

Fotografije: Pinterest