Pluta ni primerna samo za izdelavo vinskih zamaškov, ampak je neverjetno uporabna tudi na drugih področjih.. Iz nje izdelujejo talne obloge, dekoracije in celo pohištvo. Oblikovalci vedno najdejo nove, razigrane možnosti, kako iz plute ustvariti zanimive izdelke.

Pluta je naravni material, ki ga pridobivajo iz skorje hrasta plutovca.  Ta zraste do 20 m visoko, njegova življenjska doba pa je do 250 let. Plutovcu ročno odstranijo le obnovljiv del lubja (pravimo, da ga žanjejo oziroma lupijo) in s tem ne škodijo drevesu. Lubje namreč ponovno zraste v celoti, kar omogoča, da se ga v življenjskem ciklu drevesa seka kar do 20-krat.

Pluta je znana po svoji porozni teksturi, mehkobi in majhni teži. Je prožna, trpežna in neprepustna za tekočine in pline, toplotno izolacijska, akustični korektor, ki absorbira zvočne vibracije, odporna je proti obrabi, težko vnetljiva in trajna. Zgodovinsko gledano so jo v začetku 20. stoletja kot gradbeni material najprej uporabljali za pode, kasneje tudi za stenske obloge v kopalnicah, danes pa iz plute izdelujejo tudi pohištvo in dodatke za dom.

Ker je prava, 100-odstotna pluta precej visoko cenjena, so pohištveni izdelki iz nje dragi, prihajajo pa največkrat iz Španije in Portugalske, saj tam raste večina svetovnih zalog plute.

Za cenejše plutovinasto pohištvo pa velja, da zanesljivo ni narejeno iz čiste plute, temveč večinoma iz odpadkov oziroma iz tako imenovane umetne plute, ki jo pridobivajo tako, da odpadke zmeljejo in jih pomešajo z bitumnom ali sintetičnimi lepili in nato stiskajo v plošče – te so uporabne za oblagaje sten in druge predmete.

Verjamemo, da je prava, čista pluta material prihodnosti in da bo z leti možno kupiti več in več pohištva iz nje. Kaj od predstavljenega v galeriji bi si, denimo, omislili vi?

Foto: Pinterest