Kruh je vzhajal, sledi še ura peke in kmalu bo dom zadišal po svežem hlebcu. Kam ga boste shranili?Nekateri kruh zavijejo v papirnato vrečko, drugi v krpo, tretji uporabljajo posebne shranjevalne posode. Možnosti je več, vsem pa je skupno, da bolj ali manj uspešno pripomorejo k ohranjanju čim daljše svežine kruha.

Za kruh, štručke in žemlje je najboljše suho mesto, zaprto pred večjim vdorom zraka (malo pa ga vseeno mora biti, saj kruh tudi diha), zavarovano pred krušnimi hrošči in ne na najbolj toplem mestu v kuhinji.

Zlasti vročega kruha ne bi smeli polagati v zaprte posode, dokler se ne shladi, ker para povzroči vlago, ta pa privlači plesen. Po drugi strani pa zraka tudi ne sme biti preveč, saj se v tem primeru kruh začne hitreje sušiti in strjevati.

Katera shranjevalna možnost je torej najboljša? Tista, ki se vam zdi najbolj praktična, prikladna za vaš življenjski slog in jo nenazadnje lahko tudi estetsko umestite v svoj dom!

Na kuhinjski delovni površini

Imeti kruh na pultu ali mizi je zelo praktično, vendar je posledično kuhinja videti nepospravljena, pogosto škatla za kruh zasede tudi veliko prostora, ki ga na delovni površini še kako potrebujete. Vseeno pa so nekatere škatle tako dizajnerske, da jim slabosti nihče ne bo zameril, še več, prav z veseljem jih boste postavili tako, da bodo center pozornosti. Morda kot opozorilo le ta nasvet: škatel za kruh ne postavljajte na hladilnik, saj se ta zgoraj precej segreje, zaradi česar se bo kruh hitreje posušil ali pa bo v boksu nastal kondenz in se bo pojavila plesen.

V omarici

Veliko ljudi se odloči, da bo kruh shranjevalo v spodnjih policah visečih kuhinjskih elementov, nekje v bližini mesta, kjer se pripravljajo obroki. To je lahko imenitna rešitev, a z eno slabostjo. Kruh zasede mesto drugim kuhinjskim potrebščinam, na primer kozarcem, krožnikom, pa še zelo kaotično je lahko videti, ko je omarica odprta (prisotnost drobtin). Za to možnost se odločite, če imate v omaricah dovolj prostora, hkrati pa jih boste tudi redno čistili in pregledovali zaradi prisotnosti krušnih hroščev, moljev in podobnih nadlog, ki rade napadejo kruh.

V predalu

Ko načrtujete novo kuhinjo, se lahko odločite za poseben predal za kruh. Predal se zapira tako, da vanje vdira zrak, pogosto je opremljen tudi z desko za rezanje. Takšen predel naj bo umeščen tik pod delovno površino in v bližini mesta, kjer po navadi pripravljate obroke. Pomembno je tudi, da predal redno pregledujete in da iz njega sproti praznite ostanke starega kruha.

V boksu za kruh

Boksi za kruh, kot so jih poznale že naše babice (z ukrivljenih drsnim zapiralom), so še vedno zelo popularni. Danes je na voljo veliko različnih modelov, velikosti in materialov, iz katerih so narejeni. Lahko so kovinski, lesene ali iz različnih umetnih mas. Pomembno je, da boks postavite tako, da vam ne bo v napoto – morda celo obesite pod zgornjo visečo omarico.

V omarici za kuhinjske aparate

Če imate posebno omarico za kuhinjske aparate, vendar v njej še dovolj prostora, lahko svoje mesto najde tam tudi kruh. Zraven opekača bo idealno, saj boste tako oboje imeli pri roki, ko se vam bo zahotelo toplih sendvičev ali marmelade na popečenem kruhu. V takšni omarici lahko shranite tudi nože za rezanje kruha, rezalne deske …

V raztegljivih plastičnih krušnih posodah

Prozorne akrilne in raztegljive posode so še ena od odličnih možnosti shranjevanja kruha. Posoda se po potrebi raztegne, vendar je omejena samo na eno štruco kruha. Postaviti pa jo boste morali nekaj na delovno površino ali v kuhinjsko omaro.

V hladilniku?

Kruh, štručke in žemlje lahko shranjujete na najrazličnejših mestih, izogibajte pa se plastičnih vrečk in hladilnika. Na hladnem bo kruh najhitreje izgubil svojo svežino in mehko teksturo, v plastični vrečki pa hrustljavost. V njej se pojavi vlaga, ki pospeši razkroj škroba in ustvarja idealno okolje za razvoj plesni. Raje se odločite za papirnate vrečke, torej tiste, v katerih vam kruh postrežejo v trgovinah oziroma pekarnah, še boljša izbira pa so vrečke iz blaga ali povoščene krpice. O njih smo pisali → tukaj

Fotografije: Pinterest