Ustvarjalnost se včasih pokaže v najbolj nenavadnih okoliščinah in nepredvidenih življenjskih situacijah. Radovanu Rakovcu - Mahi iz Zgornjih Bitenj je na primer zaradi bolezni pot prekrižala umetnost vozlanja in tkanja velikoformatnih tapiserij. Že po prvem narejenem vozlu pa je vedel, da bo to ljubezen do konca življenja.

Ko vstopimo v njegovo kuhajo, ki je hrkati delovni kotiček, kar težko verjamemo, da so tu nastale cele kolekcije tapiserij, na primer postaj križevega pota ter geometrijskega in živalskega tarota – vse v velikem formatu od 70 x 50 do 130 x 80 cm. »Pa je res,« pritrdi invalidsko upokojeni ekonomist Radovan Rakovec – Maha in opisuje začetke, ko se je prvič srečal s tapiserijo. Bilo je leta 1979, ko je zbolel, najprej pristal v eni bolnišnici in nato še na delovni terapiji.

»Tam so bili fantje in dekleta, ki so nekaj vozlali. Prijazna terapevtka Tončka je pokazala osnove še meni in takoj sem si rekel ”to je tvoja niša, s tem se boš ukvarjal”,« se spominja in dodaja, da ga izdelovanje tapiserij vse od takrat drži pri zdravju oziroma je po njihovi zaslugi bolezen v mirovanju in se ne slabša, zato lahko živi povsem normalno življenje.

Volna, ki jo Radovan Rakovec – Maha uporablja za izdelavo tapiserij, je sestavljena iz 20 odstotkov strižne volne in 80 odstotkov poliakrila, podlaga, na katero predhodno sam nariše motiv, pa je juta. Na fotografiji je njegova najljubša tapiserija iz serije Živalski tarot.

Kot si lahko predstavljamo, mu je v začetku izdelava tapiserij šla bolj počasi in previdno, a je kmalu ugotovil, da ta tekstilna umetnost tehnično ni preveč zahtevna in mu je delo steklo. Vendar je sama preprostost vozlanja volne na juto zavajajoča, saj je po drugi strani treba toliko več truda pokazati pri vztrajnosti in potrpežljivosti, nenazadnje vloži v 1 m2 tapiserije 170 do 180 ur dela, v tem kvadratnem metru je kar med 34 do 36 tisoč vozli.

»Po navadi delam od 2 do 3 ure dnevno, v primeru kakšnega naročila pa po potrebi tudi več. V zadnjem obdobju sem najdlje delal od 10:00 dopoldan do 1:30 zjutraj naslednjega dne. Seveda pa si vzamem tudi kakšen dan počitka,« pove ustvarjalec, ki je hrkati tudi pisec, saj je izdal že tri knjižice, prvo z naslovom Od prebujanja vesolja do prebujanja človeka, drugi dve pa sta vezani na kolekciji njegovih tarot tapiserij, in sicer Geometrija tarot in Živalski tarot, h katerima je svoje opise tapiserij prispeval tudi pesnik in pisatelj Andrej Šušteršič – Sar.

V tapiserijah Radovan Rakovca – Mahe prepoznamo veliko simbolike in mističnih izkustev, ki jih črpa iz sebe, iskanja lastne identitete.  V Geometriji tarot je z upodobitvijo in interpretacijo 22 kart velike arkane in 4 dodatnih kart skušal s pomočjo geometrijskih simbolov priti do bistva stvari, do spoznanj kozmosa, predvsem pa samega sebe in svoje podzavesti. Ker je ta izvedba tarota dokaj abstrakna in zato komu nezanimiva, je kasneje začel ustvarjati še živalski tarot, pri katerem je veliko arkano ponazoril z živalmi, ki imajo simbolno vlogo, dodal pa tudi predkarto Veliki pok in zakarto Krono.

Nikakor pa ne moremo niti mimo še enega njegovega velikega cikla tapiserij – Križev pot, ki ga je začel izdelovati po spodbudi radovljiškega župnika Janeza Šketa. 14 postaj križevega pota je upodobljenih na tapiserijah 70 x 50 cm, zraven pa sta dodani še vstajenje I. in II. Vse je dal natisniti tudi na razglednice, s katerimi skuša predstavljati vizijo svojega sveta ljudem, ki jih srečuje v življenju.

Kolekcija tapiserij Križev pot.

»Včasih je bilo zanimanje za tapiserije in ročna dela precej večje, sledilo je zatišje, sedja pa opažam, da se ljudje spet bolj navdušujejo nad ročnimi izdelki,« ugotavlja Rakovec, ki je po zadnji končani kolekciji Živalski tarot že našel nov izziv. V prihodnje se bo bolj posvečal delu po naročilu, v načrtu ima sodelovanje z več organizacijami in podjetji, ki jim bo izdelal logotipe v obliki tapiserij, seveda pa bo vesel tudi vseh ostalih naročnikov. Po toliko desetletjih ustvarjanja zna v tapiserijo preliti katerikoli motiv: od bolj preprostih, kot so na primer astrološka znamenja, do zahtevnejših in pomensko globljih.

Motivi geometrijskega tarota na razglednicah. V obliki tapiserij so še veličastnejši.

»Doma imam preko 100 tapiserij, ki so na voljo za prodajo. Vse imajo zelo pozitiven karakter in nas ne pustijo ravnodušne,« pove in pritrdimo lahko, da to drži. Celo zelo meditativne so. »To je nekako tudi namen moje izdelave. Da bi prišle v roke ljudem, ki so trenutno na kakšni preizkušnji, morda zdravstveni ali kakšni drugi in ki bi jim meditacija ob mojih tapiserijah povrnila zdravje oziroma ga pomagala ohranjati,« zaključuje.

Radovana Rakovca – Maho lahko za več informacij o tapiserijah kontaktirate na telefon 040 567 544.