Beton ponuja popolnoma prilagodljivo delovno površino, ki je primerna za notranje ali zunanje kuhinje, restavracije in bare. Poleg tega sta stalni spremljevalki betona še funkcionalnost in lepota, da o trajnosti in enostavnosti vzdrževanja niti ne izgubljamo besed. Ima betonski pult sploh kakšno slabost?

Prednosti in slabosti

Betonski pult prinese v kuhajo industrijski pridih, ki je danes zelo popularen. Podobno kot vsi ostali materiali za delovne površine ima tako prednosti kot slabosti, ki jih velja pretehtati, preden se dokončno odločite, ali boste kosilo pripravljali na betonski ali morda kakšni drugi podlagi.

Za: unikatno

Ena najpomembnejših odlik betonskega pulta je neskončna možnost prilagajanja. Lahko izberete barvo in obliko, unikatne robne profile, mat ali sijajno površino … Beton lahko pustite v naravno sivem odtenku ali pa date prednost imitacijam, na primer granita, marmorja ali celo lesa. Teksture in zaključki so lahko narejeni tako, da se ujemajo z najrazličnejšimi stili, vključno s tradicionalnim, sodobnim, industrijskim ali rustikalnim. Poleg tega lahko v pult vključite različne vstavke, kot so rezalna deska, luči ali vtičnice, če mu dodate dekorativno steklo ali kamenčke pa bo dobil videz kamna.

Za: trpežno

Trpežnost je naslednja pozitivna značilnost betonskega pulta. Večina proizvajalcev takšnih pultov v maso dodaja steklena vlakna, zaradi česar je končni izdelek lažji, vendar izjemno močan. Beton tudi omogoča brezšivno površino in  drzne previse, ki jih z granitom ali drugimi materiali ni mogoče doseči, dodatna prednost pa je zelo majhna verjetnost, da bi armiran beton z dodatkom steklenih vlaken počil.

Proti: madeži

Čeprav bodo betonski pulti z vami lahko leta in desetletja, pa so vendarle ranljivi. Do živega jim lahko pridejo madeži, zato morate na betonskem pultu redno obnavljati zaščito iz tesnil in voska, madež od polite tekočine in hrane pa čim hitreje obrisati.

Proti: hitrost

Da pridete do betonskega pulta, ki je narejen povsem po vaših željah, po navadi traja nekoliko dlje. Priprava mase, oblikovanje, odlivanje v kalup, sušenje, brušenje, montaža … vsi ti postopki so potrebni za betonski pult in če se vam mudi, je to lahko  slabost. Od naročila do montaže računajte vsaj nekaj tednov.

Proti: cena

Nenazadnje med slabosti uvrščamo tudi ceno. Izdelava pulta zahteva veliko vloženega truda, ur in dela, predvsem z oblikovanjem. Zato je betonski pult običajno dražji od delovnih površin iz drugih materialov. Vendar, ker bo z vami desetletja, je vseeno dobra investicija. Prav tako se izdelave betonskega pulta lahko lotite sami in tako nekaj privarčujete.

Naredite sami

Če nameravate betonski pult izdelati sami, priporočamo, da se držite enostavnejšega dizajna (v primeru, da ste zelo izkušeni, to seveda ne velja). Postopek ima kar nekaj korakov in zahteva tudi precej orodja in pripomočkov, na kratko pa ga lahko povzamemo takole:

  • Izgradnja kalupa: uporabite iverne plošče, prevlečene z melaminom.
  • Zmešajte beton: uporabite specialno mešanico betona za pulte.
  • Vlivanje betona: z gladilko zapolnite celoten kalup, na koncu vse skupaj potresite, da sprostite zračne mehurčke iz mase.
  • Utrjevanje betona: prekrijte ga s plastično zaščito in pustite sušiti vsaj 18 ur.
  • Odstranite ploščo iz kalupa: to boste najlažje storili tako, da razdrete kalup.
  • Finiširanje površine: pobrusite nepravilnosti in zapolnite razpoke.
  • Nanesite tesnilo: poskrbite, da bo beton popolnoma čist in suh, preden ga premažete z vodoodpornim tesnilom.
  • Montaža: pri dvigovanj betonskega pulta boste potrebovali pomoč, za pritrjevanje na kuhinjske omarice pa uporabite silikonsko maso.

Vzdrževanje betonskega pulta

Dokler je beton zaščiten s tesnilom/voskom, ki preprečuje vdor vode in madežev v sicer porozno strukturo, delovne površine ni težko čistiti. Splošno pravilo je, da uporabljate pH nevtralno čistilo ter se izogibate agresivnim in grobim gobicam ali abrazivi izdelkom, ki tesnilo lahko poškodujejo.

Kaj pa v primeru prask? Rezanje neposredno na betonski površini lahko povzroči praske, ki so po navadi omejene le na tesnilno plast in jih enostavno spolirate. Sicer pa je tesnilo najbolje obnavljati na enega do treh let razmika, dodatno voskanje pa se priporoča enkrat na mesec. Ob takšni negi ste lahko prepričani, da vam bo betonski pult služil desetletja. Če se ga, seveda, prej ne boste naveličali …

Fotografije: Pinterest