Če večere preživljate z dobro knjigo v roki, pred spanjem brskate po telefonu ali s partnerjem kramljate o dogodkih minulega dneva, vam svetlobo najverjetneje zagotavlja lučka na nočni omarici ali nad njo.

V svetu dizajna, kjer so bolj cenjeni osupljivi lestenci, neverjetno kreativne vgradne luči in imenitna na tleh stoječa svetila, se stara dobra namizna nočna lučka zdi kot manj domiselna izbira. Vendar ne podcenjujte pomena te luči, ki v spalnico lahko prinese simetrijo, barvo, kontraste, teksturo in seveda primerno svetlobo. Takole izberete najboljšo za svoje potrebe:

Foto: Menu

1. Primerno mesto

Začnite z razmislekom, kam točno boste svetilo postavili, kako visoko naj bo, njegovo oddaljenost od postelje, kako ga boste uporabljali … Če kupite svetilo brez tega začetnega razmisleka, se kasneje lahko izkaže, da v spalnico sploh ne sodi, da oddaja premočno svetlobo, da je nerodno za prižiganje in ugašanje… Torej najprej je treba vedeti, kakšne so vaše potrebe, šele nato se odpravite po nakupu.

Foto: Vipp

2. Meritve

Najbolj delikatna lastnost nočne svetilke je njena velikost, na katero vpliva predvsem oprema sobe oziroma sama nočna omarica/polica. Če imate višjo omarico, ne bo nič narobe izbrati nižjega svetila in obratno. Splošno pravilo je, da je dno senčnika v višini vaših oči, ko sedite ali ležite v postelji.

Foto: Woud

3. Poigrajte se s slogom

Čeprav je nočna lučka v resnici manjši element v spalnici, lahko veliko doprinese k estetiki prostora. Vizualno jo najbolj definira barva senčnika ali ohišja, vendar tudi sama oblika luči ni zanemarljiva. Slog luči lahko uskladite s slogom, v katerem je opremljena spalnica, ali pa se odločite za nasproten pristop, izberete drugačen slog, s čimer bo lučka postala poudarek v prostoru in postala osrednje mesto, ki bo nase vabilo poglede.

Foto: Menu

4. Barvna sporočila

Svetilka v nevtralnih odtenkih, kot je siv, je skorajda zapoved v vseh modernih domovih; sicer pa je barvna lestvica neomejena. Rdeča bo delovala spodbudno, roza prostoru doda svežino, energijo in glamur, rumena bo spodbujala enotnost in komunikacijo, medtem ko je zelena povezana z naravo in ima pomirjujoč učinek. Priljubljene so tudi luči v kovinskih barvah, bleščeče bakrena izžareva industrijski slog, vsi odtenki zlate pa zagotovijo prostoru kovinski sijaj.

5. Detajli

Večina luči, ki so primerne za nočne omarice, omogoča nastavitev jakosti svetlobe, prilagoditev usmeritve svetlobnega snopa, nekatere so opremljene z USB režo, da lahko istočasno polnite tudi elektronske naprave, spet druge imajo celo vgrajene zvočnike. Pred nakupom vsekakor velja razmisliti, kaj vse pričakujete od svoje nočne luči.