Pred morebitnim drugim valom epidemije okrepite imunski sistem z mikro zelenjavo. Za vzgojo te vitaminske bombe ne potrebujete vrtnih gredic, velikih loncev na terasi, niti korit na balkonski ograji. Dovolj je že ena okenska polica, na kateri bo mikro zelenjava uspevala celo leto.

Kaj je?

Z besedno zvezo mikro zelenjava označujemo zelenjavne rastline, ki se jih poreže kmalu po njihovi kalitvi. Mikro zelenjava spada v skupino super hrane, saj ima visoko koncentracijo hranil in telo oskrbuje z nadpovprečno količino vitaminov, mineralov in elementov v sledovih. Nedorasle zelenjavne rastline vsebujejo tudi več beljakovin kot polno gojena zelenjava in jih lahko uporabite za izboljšanje različnih jedi.

Razlika med mikro zelenjavo in kalčki

Mikro zelenjavo, torej mini rastline, se nabira na klasičen način – odrežete jih tik nad koreninami. Kalčki so po drugi strani seme, ki kali in ki se ga ne reže, ampak ga zaužijete v celoti.

Kako jo posaditi?

Dobra novica je, da mikro zelenjava potrebuje zelo malo nege in jo lahko sadite vse leto. Za vzgojo ne rabite posebnega znanja, niti dragih pripomočkov, dovolj so semena, tanka plast zemlje, posoda in folija. Semena je treba ob sajenju rahlo pritisniti v zemljo in jih zalivati/pršiti dvakrat na dan. Posodo pa pokriti tudi s folijo, s čimer v njej ohranjate vlažnost zemlje, zraka in ustvarite idealne pogoje za rast. Nastanek plesni preprečite tako, da folijo dnevno odkrijete in mikro zelenjavo dobro prezračite.

Najboljši prostor

Za vzgojo mikro zelenjave je primerno vsako stanovanje. Najboljši prostor ponujajo okenske police v kuhinji, saj rastline tam dobijo dovolj svetlobe, hkrati pa so takoj pri roki, ko si jih zaželite dodati svojemu obroku. Skratka, idealen je topel in svetel kraj brez neposredne sončne svetlobe in z optimalno temperaturo med 18 in 22 ° C.

Primerni »lončki«

Kam mikro zelenjavo posaditi? Če v kmetijski trgovini dobite pladnje z luknjami, bo idealno. Sicer pa lahko uporabite kateri koli drug pladenj ali pekač, nekateri mikro zelenjavo sadijo celo v prepolovljene kokosove orehe, kruh ali še enostavneje – v kuhinjske brisačke.

Različne vrste

Načeloma lahko za mikro zelenjavo uporabite katero koli seme. Vendar pa so še posebej primerna hitro rastoča zelišča in zelenjava, kot je solata berivka, brokoli, fižol, meta, rdeče zelje, redkev, cvetača, bazilika, koper, koriander ali krebuljica. Za trda semena, kot so grah, fižol, ajda, je priporočljivo namakanje v vodi čez noč, s čimer se pospeši kalitev.

Pravilna nega

Ključno je redno zalivanje, najbolje z razpršilko. Vsakič uporabite približno 150 ml sveže mlačne vode, za bolj natančno doziranje je rastline najbolje opazovati. Na začetku zalivajte bolj previdno, tik pred žetvijo pa lahko izdatneje.

Kaj gre lahko narobe?

Kot rečeno z vzgoje mikro zelenjave načeloma ne bi smeli imeti težav. Varujte jo pred plesnijo (pazite, da slednje ne zamenjate z belimi, puhastimi drobnimi koreninami, ki se čisto pri zemlji pojavljajo pri nekaterih vrstah semen). Če rastline vseeno prizadene, pa jih skupaj z zemljo odnesite v kompost.  

Žetev

Mikro zelenjave ni treba saditi ločeno po vrstah, ampak lahko zmešate več različnih semen, ki imajo podoben čas kalitve. Rastline porežete po 10 do 14 dneh, ko se razvijejo prvi parni listi, in sicer približno dva centimetra nad tlemi. Primerne so samo za takojšnjo uporabo.

Ideje za uporabo

Za zaužitje je mikro zelenjava najboljša surova, ker ima zelo močan okus, tudi ne potrebuje posebnih začimb in dodatkov.  Ni primerna za zamrzovanje ali toplotno obdelavo, zamešate pa jo lahko v smutije, solate, pesto, pomake ali jo uporabite za okrasitev jedi.

Fotografije: Pinterest

Vir: Schöner Wohnen