Za majhen bazen se vedno najde prostor, naj imamo še tako mini vrt ali teraso. Njegov učinek pa bo skoraj povsem enak, kot če bi imeli olimpijskega: nudil nam bo novo mesto za uživanje in rekreacijo – in to le nekaj korakov stran od dnevne sobe.

Da si doma omislimo majhen bazen, v resnici ne potrebujemo veliko prostora, potrebujemo pa pametno načrtovanje in seveda finance. Manjši bazen namreč ne bo pol cenejši kot bi bil večji, saj ga bomo najbrž bolje opremili, na primer z masažnimi šobami in drugimi dodatki, ki jih pri večjih bazenih dostikrat izpustimo. Prav tako bomo zanj veliko verjetneje izbrali boljše materiale, lepše ploščice in podobno.

V vsakem primeru pa nam bo bazenček nudil številne prednosti – od pozitivnega učinka na zdravja, počitka in rekreacije, pravzaprav bomo kmalu odkrili, da nam ja ta majhna vodna radost povsem spremenila življenje.

Sodoben in minimalističen

Večina modernih domov se ponaša s preprostim, čistim dizajnom z ravnimi linijami in kockastimi oblikami v interjerju, zato tudi okolica hiše pogosto ni nič drugačna. Naj bo majhen bazen podaljšek interjerja: klasične pravokotne oblike, ki se nikoli ne izneveri. Majhen bazen dobimo že v velikostih od 2,5 x 5 metrov naprej.

Zaljubljeni v obline

Komur pravokotni bazeni niso po volji, lahko izbira tudi med drugimi oblikami. Okrogli, polkrožni in nepravilnih oblik z zanimivimi oblinami so vse bolj priljubljeni. Namesto sterilnega vzdušja bodo prinesli na naš vrt zasanjanost, eksotičnost in tudi kanček dramatičnosti.

V globino

Kadar si ne moremo privoščiti veličine, razmišljajmo v globino. Tako imenovani potopni bazeni zahtevajo zelo malo prostora, saj je poudarek na globini. V takšnem bazenu se lahko odlično sproščamo, telovadimo in ohlajamo, ne da bi nas pri tem ovirala nizka voda.

Počitnice kar doma

Pred nakupom majhnega bazena ravno tako razmislimo, kako se bo sicer vklopil v naš življenjski slog, koliko prostora potrebujemo za ostale dejavnosti na vrtu in ali ga sploh lahko kaj žrtvujemo za bazen. Če je naš odgovor »da«, smo lahko prepričani, da bo še tako majhen bazen spremenil naš vrt v pravo počitniško oazo, kjer bomo radi preživljali tudi svoje dopustniške dni.

Fotografije: Pinterest