Spodnji Manhattan je poln industrijskih stavb, ki so bile zgrajene 100 in več let nazaj ter zaradi propadle industrije opuščene. V eni od takih tovarn iz leta 1883 sta bivanjski potencial prepoznala Sofie in Frank Christensen Egelund, ki sta z dvema otrokoma in zlatim prinašalcem v New York prišla iz Danske. 250 kvadratov nekdanjih industrijskih prostorov sta lično preuredila v galerijski loft.

250 kvadratnih metrov seveda ne predstavlja celotne nekdanje tovarne, ampak le njeno 5. nadstropje z enim samim stanovanjem. 17 velikih oken, ki prostore zasipajo z obilico svetlobe, je na eni strani obrnjenih na slavni SoHo, na drugi strani pa na trendovsko sosesko Tribeca, po kateri se imenuje tudi filmski festival.

Stanovanje sta lastnika opremila z danskim pohištvom večinoma po lastnih zamislih, za nekaj estetskih rešitev so poskrbeli tudi pri Raëd Abillama Architects, medtem ko je par kosov pohištva po meri pripeljanih celo iz Bejruta.  

Pa se sprehodimo po tej razkošni kvadraturi, kot jo v meščanskih hišah iz tega obdobja le redko zasledimo.

Srce doma predstavlja jeklena črna kuhinja, ki je znamke Vipp in je po obliki laboratorijska. Zaradi višine stropov, ki segajo kar 4 metre nad tla, deluje zelo prostorna, dopolnjujejo pa jo modularni shranjevalni regali, okrogla jedilna miza, s stropa pa se proti kuhinjskemu otoku spušča impresivna napa, ravno tako v črni barvi.

Dnevni prostor preseneti z stropnimi ogledali, ki ustvarijo vtis dvojne višine, sicer pa ga zaznamujejo belina opečne stene, sivi oblazinjeni kosi ter kolekcija različnih klubskih mizic, ki prostor razgibajo s svojimi teksturami.   

Kopalnica je odeta v kamen travertin, v katerem se zaradi vzorcev v kamnini skoraj izgubi pohištvo, pršni prostor pa praviloma povsem spregledamo.  

No, nikakor pa pozornemu očesu ne uide udobje spalnice, ki sledi belo-sivo-rjavi barvni paleti preostalega ambienta, zmehča pa jo do stropa oblazinjena stena, ki je hkrati posteljno vzglavje, medtem ko vrata z velikimi zasteklitvami prostor naredijo zračen in pretočen.

Mešanica skandinavskega pohištva in ameriški industrijski ovoj sta se spletla v loft, ki ga je res z užitkom pogledati, verjamemo pa, da je v njem tudi zelo prijetno bivati.

Notranja oprema in fotografije: Vipp