Vila Void se nahaja v Saltnesu, vasi južno od norveške prestolnice Oslo. Za to območje, s katerega lahko občudujemo tudi obrobje Oslofjordna, so značilni visoki borovci in položen klanec proti severozahodu, kar je narekovalo samo postavitev hiše.

Že v zasnovi projekta so se arhitekti Resell + Nicca odločili, da bodo ohranili obstoječa drevesa ter da bo zasnova hiše ustrezala različnim nivojem na parceli, hkrati pa so objekt želeli približata tudi obstoječi arhitekturi v okolici. Tako vila s svojimi jasnimi linijami sovpada z oblikami obstoječih hiš v soseski, njen kiparski značaj pa dodatno poudarja kombinacija materialov – temno sivih fasadnih plošč Swisspearl na zunanjih straneh in topla lesena notranjost, ki je aplicirana tudi na poglobljenih zunanjih površinah.

Leseni hrastov material obdaja področje ob vhodu, mu s tem daje globino in teksturo, medtem ko  fasadne plošče Swisspearl na glavnini objekta odsevajo natančno, jasno površino. Fasadne plošče so na podkonstrukcijo lepljene, kar še poudarja čist in razločen videz, njihovo vsestranskost pa ponazarjajo različne aplikacije: poleg fasade še na strehi, garažnih vratih, kot obloge oken ter v notranjosti.

V notranjosti hiše je značilen vzdolžni prostor, v katerem so dnevna soba, kuhinja in jedilnica. Čeprav so te funkcije medsebojno (vizualno) povezane, se nahajajo na treh različnih ravneh, od katerih vsaka neposredno ustreza vrtnemu terenu. Polvisoke stene z vgrajenimi omaricami, kuhinjskimi dodatki in prostorom za shranjevanje delijo nivoje med seboj, medtem ko velika, zastekljena drsna vrata na vsaki ravni zabrišejo razliko med notranjostjo in zunanjostjo.

Lokacija: Saltnes, Norveška

Arhitektura: Resell + Nicca, Oslo, Norway

Fasadne plošče: Swisspearl Carat Black Opal 7020 (R)

Foto: Olav Resell, Oslo, Norway

Strešne in fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.