Vsako leto se v Sloveniji v stavbah zgodi med 1.800 in 2.000 požarov, statistika pa zaradi ognja ali zastrupitve z dimom beleži tudi žrtve, in sicer letno umre okoli 20 ljudi. Čisto vsake od teh tragedij se morda res ne da preprečiti, v domačem okolju pa se z vgradnjo ognjevarnih vrat zanesljivo lahko izognete veliki škodi, ki jo povzroči požar.

Ognjevarna vrata lahko v primeru požara rešijo življenja, saj poskrbijo, da se ogenj ne razširi v sosednje prostore in v najslabšem primeru blokira evakuacijske poti. Na posebno ogroženih območjih, kot je na primer prehod iz garaže v stanovanjski del hiše, so ognjevarna vrata celo predpisana z zakonodajo, sicer pa se takšna vrata priporoča vgrajevati tudi v kurilnice in prostore za kurilno olje, na podstrešja kot tudi v druge podobne tehnične prostore, kjer je povečana nevarnost za nastanek ognja ali dima.

Ker je na tržišču veliko različnih vrst ognjevarnih in dimotesnih vrat, se pred nakupom prepričajte, da gre res za kakovosten izdelek oziroma se pred investicijo raje obrnite na strokovnjake, ki vam bodo znali svetovati. Denimo pri podjetju Hörmann so znani po preizkušenih ognjevarnih vratih, ki jih testirajo v lastnem Ognjevarnem centru s testnim laboratorijem. »Z internimi požarnimi testi v našem ognjevarnem centru se nenehno preizkušajo novi proizvodi kot tudi izpopolnitve obstoječih proizvodov glede zahtevane odpornosti proti ognju in dimu. Spoznanja teh testov zelo poudarjajo varnost pri ognjevarni zaščiti objekta,« pravijo in dodajajo, da so njihova ognjevarna vrata tudi serijsko zvočno izolirana in opremljena s protivlomno opremo, opcijsko pa dobavljiva tudi z dimotesno funkcijo, kar pomeni, da ob pojavu požara ne prepuščajo niti dima.

V podjetju Hörmann so v sodelovanju z okoliškimi gasilci, policisti in reševalci organizirali požarno vajo.

Sicer pa se ognjevarna vrata Hörmann pohvalijo še z naslednjimi značilnosti, ki so dobrodošle povsod tam, kjer si želite estetske in učinkovite zaščite pred ognjem:

  • Površinsko izravnana izvedba: Izstopajoča značilnost ognjevarnih in dimotesnih vrat Hörmann je površinsko izravnano, po celi površini zalepljeno vrtano krilo, ki je izjemno stabilno in vzdržljivo. V njegovi notranjosti je ognjevarna izolacija iz mineralne volne, ki je sposobna zadržati požar za najmanj 30 minut (odvisno od zahtev, pa tudi več).
  • Enak videz: ognjevarna vrata so lahko povsem enakega videza kot vrata drugih funkcij v objektu. Tako je celotna nepremičnina ali samo nadstropje opremljeno z medsebojno ujemajočimi se vrati.
  • Na področju ognjevarnosti so pri Hörmannu izjemno inovativni. Poleg klasičnih ognjevarnih vrat izdelujejo še ognjevarna avtomatska drsna vrata kot tudi zastekljene stene v ognjevarni izvedbi. Te stene se uporabljajo kot okna ali visoki stenski element za več svetlobe in boljši vidni kontakt.
  • Preventivni pregledi: Prav zaradi pomembne vloge ognjevarnih vrat, Hörmannovi strokovnjaki za vrata opravljajo tudi enkrat letne preventivne preglede vrat. Takšen pregled se razlikuje od običajnega varnostnega pregleda po tem, da se pri vzdrževalnem pregledu izvede še servis vrat. Vse ključne dele vrat, kot so pogoni, stikala in gibljivi deli, se po potrebi podmaže in nastavi za optimalno delovanje.
Hörmannov program vrat z zaščito proti požaru je raznolik, poleg tega pa ponuja izredno ugodno razmerje med ceno in kakovostjo.

Čeprav vam ognjevarna vrata dajejo večji občutek varnosti, pa vseeno bodite doma ali drugih objektih izjemno previdni in ne izzivajte nevarnosti za požar. Slednji se največkrat zgodijo predvsem zaradi malomarnosti, kot so neprevidno kajenje ali odlaganje cigaretnih ogorkov, vžig vnetnih tekočin ali plinov, kuhanje in neprevidno delo z odprtim ognjem, okvare v delovanju električnih in grelnih naprav, zaradi samovžiga saj v dimnikih in podobnega.

Tem tveganjem se lahko izognete tako, da redno in skrbno čistite kamine, odprta kurišča, peči centralnih kurjav in dimnike, poškodovane kable in vtičnice zamenjate z novimi, požarno in eksplozijsko nevarne snovi, kot so lepila, čistila, razredčila, laki … hranite na varnih krajih, daleč od vira toplote in nedostopne otrokom; štedilnika, sveč, likalnika, kaloriferja ne pustite prižganih in brez nadzora, prav tako se opremite z gasilnim aparatom, s pomočjo katerega lahko kar sami pogasite manjši začetni požar.

Kot rečeno pa je izrednega pomena tudi vgradnja ognjevarnih vrat predvsem na stopnišča, kleti in podstrešja, kjer ima lahko škoda zaradi dima in ognja usodne, življenjsko nevarne posledice. Na srečo se lahko na ognjevarna in dimotesna vrata Hörmann, o katerih lahko več izveste tukaj, vedno zanesete!

Sponzorirana vsebina