Nič-sobno stanovanje: velik, odprt prostor za bivanje

V blokovskem stanovanju sta arhitekta podrla vse predelne stene in ustvarila povsem odprto, sodobno stanovanje.

0

Koncept projekta, poimenovanega nič-sobno stanovanje, sta zasnovala arhitekta Nadia Tchenguelieva in Alexander Staynov iz Sofije. Želela sta popolnoma preobraziti tradicionalno zasnovo stanovanja in številne funkcije – od spanja pa do priprave kosila – združiti na eni veliki površini. Z združevanjem različnih funkcij v enem prostoru namreč prispevamo k bolj povezanemu in dinamičnemu bivanju, v katerem lahko hkrati pripravljamo večejo in gostimo prijatelje, pozajtrkujemo med gledanjem jutranjih poročil oziroma iz postelje opazujemo plamene v kaminu.

Da bi ustvarila kar največji možni prostor, sta porušila vse predelne stene. Nato sta različne kotičke za bivanje ustvarila s preciznim notranjim oblikovanjem. “Želela sva se izogniti ‘neredu’, ki lahko nastane z združevanjem funkcij, zato sva zasnovala čimveč skritih shranjevalnih površin, splanico pa skrila za drsno steno,” povesta arhitekta. Vsak ambient pa je dobil svojo oblikovalsko noto: dnevni kotiček tako zaznamujejo težke zavese in modra barva; jedilnico veliko ogledalo, v kateri se odseva belo-siva kuhinja; knjižna polica s kaminom pa je oblečena v lesene panele.  Spalnica za težkimi sivimi drsnimi vrati je zasnovana v sivo-belih odtenkih; kopalnico pa zaznamujejo temno sive, skoraj črne ploščice velikega formata.

Ne le, da je tako oblikovano stanovanje dobilo bolj povezano zasnovo: prej temni kuhinja in jedilnica, v katerih ni bilo naravne svetlobe, zdaj nudita enkratne razglede skozi okni na obeh stranicah pogolgovatega, nič-sobnega stanovanja.

Interier: Nadia Thenguelieva

Fotografije: Alexander Novoselski

Prejšnji članek50 odtenkov slovenskih fasad: duhovit prikaz barvnega direndaja
Naslednji članekSvež kot prvi dan: različne možnosti shranjevanja kruha
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *