Nič-sobno stanovanje: velik, odprt prostor za bivanje

V blokovskem stanovanju sta arhitekta podrla vse predelne stene in ustvarila povsem odprto, sodobno stanovanje.

0

Koncept projekta, poimenovanega nič-sobno stanovanje, sta zasnovala arhitekta Nadia Tchenguelieva in Alexander Staynov iz Sofije. Želela sta popolnoma preobraziti tradicionalno zasnovo stanovanja in številne funkcije – od spanja pa do priprave kosila – združiti na eni veliki površini. Z združevanjem različnih funkcij v enem prostoru namreč prispevamo k bolj povezanemu in dinamičnemu bivanju, v katerem lahko hkrati pripravljamo večejo in gostimo prijatelje, pozajtrkujemo med gledanjem jutranjih poročil oziroma iz postelje opazujemo plamene v kaminu.

Da bi ustvarila kar največji možni prostor, sta porušila vse predelne stene. Nato sta različne kotičke za bivanje ustvarila s preciznim notranjim oblikovanjem. “Želela sva se izogniti ‘neredu’, ki lahko nastane z združevanjem funkcij, zato sva zasnovala čimveč skritih shranjevalnih površin, splanico pa skrila za drsno steno,” povesta arhitekta. Vsak ambient pa je dobil svojo oblikovalsko noto: dnevni kotiček tako zaznamujejo težke zavese in modra barva; jedilnico veliko ogledalo, v kateri se odseva belo-siva kuhinja; knjižna polica s kaminom pa je oblečena v lesene panele.  Spalnica za težkimi sivimi drsnimi vrati je zasnovana v sivo-belih odtenkih; kopalnico pa zaznamujejo temno sive, skoraj črne ploščice velikega formata.

Ne le, da je tako oblikovano stanovanje dobilo bolj povezano zasnovo: prej temni kuhinja in jedilnica, v katerih ni bilo naravne svetlobe, zdaj nudita enkratne razglede skozi okni na obeh stranicah pogolgovatega, nič-sobnega stanovanja.

Interier: Nadia Thenguelieva

Fotografije: Alexander Novoselski

Prejšnji članek50 odtenkov slovenskih fasad: duhovit prikaz barvnega direndaja
Naslednji članekSvež kot prvi dan: različne možnosti shranjevanja kruha
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje