Pri opremljanju doma in urejanju vrta postaja – podobno kot pri gradnji – vse bolj izrazita trajnostna naravnanost. Zato se pogosto uporabljajo stara gradiva za nove namene.

Slog razstavi in ponovno sestavi se izraža skozi kreativno kombiniranje novih in starih elementov. Pozornost pri tem nikakor ni namenjena brezhibni novi stvaritvi, temveč ustvarjanju predmetov ali prostorov iz obstoječih, celo zavrženih in včasih povsem nasprotnih si elementov. S tem življenjski prostor spremenimo v nekakšno tridimenzionalno lepljenko. Predmeti, oblike, barve in materiali so ustvarjalno povezani drug z drugim, tako da skupaj tvorijo novo celoto, ki v prostor prinese kanček hudomušnosti in vedrine.

Palete in papir

Za slog razstavi in ponovno sestavi uporabljamo najrazličnejše materiale in oblike, za katere se zdi, da smo jih povezali, zlepili ali zložili skupaj zgolj po naključju. S tem dosežemo kolažu podoben učinek. Plastiki delajo družbo naravni materiali, papir, karton … Iz starih palet lahko hitro vznikne naslanjač, ki ga je treba zgolj še zmehčati z oblazinjenjem in v prostor postaviti usrtezne lončnice.

Iz risalnega papirja, ki ga otroci ne potrebujejo več za šolo, pa z uporabo čopiča, tempera barv in z dodano vrečko za smeti, ki nadomesti cvetlični lonec, lahko v nekaj minutah nastane mikavna okrasna posoda za rastline. V svetu reciklaže so vedno dovoljena presenečenja.

Cvetovi, ki visijo s stropa

Prav vse je mogoče neprisiljeno in lahkotno kombinirati med seboj ali zamenjati s čim drugim, s čimer dobi interier vsakič drugačen videz. Vse skupaj pa mora biti harmonično usklajeno s kraljestvom rastlin. Cvetje in druge rastline imajo edinstveno vlogo: šopek za spremembo ne stoji na mizi, ampak skupaj s plastenko visi s stropa. Aranžmaji so živahni in sestavljeni iz lahko zamenljivih elementov, kaktusi lahko – vsaj začasno – rastejo kar iz sladkega krompirja ali eksotičnega sadeža.

Tudi barvna paleta je zelo pisana, na njej najdemo prav vse, od živih in pastelnih do naravnih in zbledelih odtenkov. Navdihi za vzorce prihajajo od vsepovsod.

Reciklaža v vrtni ureditvi

Če je vrt urejen v skladu s trendom razstavi in ponovno sestavi, mu karakter podarjajo stara opeka ali zarjavelo kolo, ki služi kot mizica za cvetje. Tudi odslužene gume v novi barvni preobleki lahko postanejo privlačne sadilne posode, v katerih svoje novo domovanje najdejo sezonske okrasne rastline.

Kombiniramo lahko različne stile, funkcije, prostorske izkušnje in materiale. Dovoljeno je praktično vse. Površine prekrivajo druga drugo in so videti, kot da jih je kdo naključno zlepil skupaj. Meje med posameznimi deli vrta so zabrisane z različnimi rastlinami. Zato imamo na takem vrtu ves čas vtis, kot da ni nikoli urejen do konca.

Fotografije: Blumenbüro Holland, Pelargonium for Europe