Poletje je končno tu in z njimi prijetna druženja, ki jih je najlepše preživljati na prostem. Ker je sezona piknikov in peke na žaru na vrhuncu, je obvezna oprema vsakega navdušenega kuharja dober žar, na katerem pripravimo sveže pečeno meso, ribe, zelenjavo in priloge. Prav je, da piknika ne spremljajo le kulinarične dobrote in osvežilna pijača, temveč tudi živahni dodatki, ki naredijo vrtno zabavo še bolj posebno.

Vrhunski žar

Za dobro pečeno meso je potreben dober žar. Izbira modelov je izredno pestra; od plinskega in električnega žara, do žara na oglje, keramičnega žara ali smokerja. Sodobni žari danes združujejo preprost način uporabe, elegantno obliko ter moderen izgled.

Pribor za žar

Obvezna oprema peke na žaru je pribor, ki omogoča obračanje sveže pečenih rib, mesa ali zelenjave. Seti iz nerjavečega jekla vsebujejo različne pripomočke kot so lopatica, vilica, obračalka, prijemalka, silikonski čopič in krtačka za čiščenje žara.

Hladilne posode

Ob dobrem žaru nikakor ne sme manjkati pivo. Ker pa mora biti ravno prav hladno, poskrbimo za hladilne posode polne ledu in seveda piva.

Predpasnik

Vsak pravi žar mojster potrebuje svoj predpasnik, ki ga bo zaščitil pred škropljenjem maščobe z žara. Če bo le-ta še posebej šik, si ga bo z veseljem nadel pred vsakim kuharskim podvigom.

Servirni voziček

Leseni servirni voziček je odlična pomoč pri pripravi hrane na prostem. S pravo razporeditvijo predalov in polic bo nadomestil kuhinjsko omarico in delovni pult. Če je privlačen in stilsko dovršen, pa bo zagotovo očaral povabljene goste.

Steklen vrč za limonado

Limonada je zagotovo najbolj priljubljena poletna osvežitev. Steklen vrč napolnimo z vodo, ki smo ji dodali iztisnjen limonin sok, koščke limone in svežo meto. Zagotavljamo vam, da bodo gostje navdušeni!

Kozarci s slamicami

Limonado postrezimo v steklenih kozarcih s pokrovčki v različnih barvah in potiskih. Temu dodajmo pisane slamice in kocke ledu, da bo pijača v njih prijetno hladna.

Papirnati prtički in kozarčki

Dekor dopolnimo z barvno skladnimi papirnatimi prtički in kozarčki s poletnimi potiski, ki bodo vašemu pikniku dodali piko na i.

Lesena deska

Na pikniku nikakor ne sme manjkati kakovostna lesena deska. Če je dovolj velika, je to tudi idealna delovna površina za rezanje, sekljanje in druge oblike priprave hrane.

Popolno rezilo

Oster nož je obvezna oprema vsakega pravega žar mojstra. Za dober oprijem naj bo ergonomsko oblikovan. Tanko in ostro rezilo pa je zagotovilo za popoln rez mesa, zelenjave ali začimb.

Set nabodal

Da ne bomo na pikniku stregli le čevapčičev in pleskavic iz trgovine, vložimo nekaj truda v pripravo zelenjavnih nabodal. Pri tem nam bodo v pomoč žar nabodala iz visoko kakovostnega nerjavečega jekla in z dolgo življenjsko dobo. Nanje izmenično nabadajmo koščke bučk, čebule, paprike, šampinjone, češnjeve paradižnike in majhne mlade krompirje.

Solnica in poprnica

Sol in poper sta nerazdružljiv par, ki ga vedno postavimo skupaj na mizo in z mize. Zato tudi na pikniku ne pozabimo na solnico in poprnico, ki pa se jima lahko pridruži še mlinček z mešanicami začimb. Uravnotežene mešanice BBQ začimb in zelišč bodo še poudarile okus mesa.

Stiskalnica za hamburgerje

Burgerji so iz leta v leto bolj popularni, zato se vse pogosteje znajdejo tudi na domačih zabavah. Da bomo naredili popolne burgerje, uporabimo stiskalnico za hamburgerje. Napolnimo jo z začinjenim mletim mesom, pritisnemo in v trenutku bomo dobili enakomerno oblikovano pleskavico.

Fotografije: Pinterest