I-eco: Cenovno ugodna inovacija na področju talnega gretja

V Sloveniji je 130 dni na leto temperaturno idealnih - ostali so ali prevroči ali prehladni. V tistih prehladnih se za ogrevanje prostorov poslužimo enega izmed mnogih ogrevalnih sistemov - pa so vsi enako kvalitetni, zdravju prijazni in estetsko zadovoljivi?

4
Prednosti talnega gretja

Sprva lahko poudarimo očitno: radiatorje in konvektorje vse hitreje zamenjuje sistem talnega gretja, očesu nevidno ogrevalno telo, ki toploto enakomerno razporedi po površini prostora in nudi dosti boljši izkoristek toplotne energije (do 80%, radiatorji pribl. 30 %). Toda pri vgrajevanju klasičnega talnega gretja, ki deluje na vodo, je potrebno upoštevati, da razvod cevi po prostoru zavzame približno 20 cm višine in da je pri sanacijah objektov vgradnja zaradi tega težje izvedljiva. Cena ogrevanja s klasičnim talnim gretjem je v veliki meri odvisna od cene energenta, ki ga uporabljamo za ogrevanje tople vode. Poudariti je potrebno tudi redke, a vseeno možne poškodbe sistema, ki lahko nastanejo pri adaptacijah objekta s klasičnim talnim gretjem.

Torej, katero tehnologijo ogrevanja izbrati, ki ne bi obremenjevala okolja s hrupom in vonjavami, ki ne bi pospeševala kroženja prahu in ne bi imela previsokih površinskih temperatur, pa da bo povrh vsega še cenovno ugodna, imela dolgo življenjsko dobo in bila neobčutljiva za morebitne poškodbe?

Talno ogrevanje po sistemu I-eco ustreza vsem zgoraj naštetim lastnostim: povzema kvalitete klasičnega talnega gretja, hkrati pa je enostaven za montažo, cenovno ugoden in neobčutljiv za poškodbe.

I-eco enostaven za montažo, še enostavnejši za uporabo

Talno ogrevanje I-eco deluje s pomočjo ALU trakov, zaščitenih s plastično folijo, ki jih lahko položimo bodisi pod bodisi nad gotovi estrih ali pa celo na površino obstoječega tlaka, saj ne potrebuje energetskega prostora. ALU trak poljubno vodimo po prostoru in ga na površino zalepimo, nato pa zalijemo z izravnalno maso. Ker je polaganje enostavno, je za montažo največkrat potreben zgolj en dan.Celoten sistem enostavno priključimo na elektriko, saj deluje v 12V območju, ki je območje varne elektrike.

Zaradi naštetih lastnosti je odličen tudi pri gradnji montažnih hiš, predvsem pa je idealen za investitorje večstanovanjskih objektih, kjer poceni in skrajša gradnjo (ni potrebna kotlovnica, razvod je hiter in preprost), uporabnikom pa ponudi sistem, pri katerem imajo popoln nadzor toplote in stroške ogrevanja.

Moč ogrevanja lahko reguliramo v vsakem prostoru posebej, izkoristek toplotne energije pa je kar 99%.

Poleg že naštetih, številnih prednosti, lahko ogrevalni sistem brez posledic prevrtate in zmočite, kar olajša adaptacije z I-eco sistemom ogrevanih stanovanj in objektov.

Investicija in ugodno Petrol financiranje

Strošek investicije je konkurenčen drugim ogrevalnim sistemom, ker pa sistem ne potrebuje dimnika, kurilnice, cistern in zalogovnikov, je investicija ponekod celo 30% nižja. Zaradi odličnega izkoristka toplotne energije, razmeroma nizke cene energenta – elektrike, ter praktično nikakršnega stroška z rednim vzdrževanjem, lahko sistem označimo kot izjemno cenovno ugoden. Sistem se odlično ujame s fotovoltaiko in v povezavi z led razsvetljavo tvori energetsko samozadosten objekt.

Poleg že tako ugodne ponudbe, pa vam Petrol omogoča tudi financiranje brez pologa in brez obresti do kar sedem let! Financiranje pridobite s Petrol klub plačilno kartico, kar pomeni, da vas financiranje kreditno ne bremeni. Več o ponudbi lahko izveste na Petrolovi spletni strani, v Energetskem centru Petrol v Ljubljani in Slovenj Gradcu ali na brezplačni telefonski številki 080 22 34.

Iz prve roke
Foto: Matjaž Corel

Arhitekta Andrej Čufer in Nives Čorak iz biroja Orbipark sta pri projektiranju lesenega vikenda stranki predlagala vgradnjo ogrevalnega sistema I-eco. Stranka je zadovoljna s toplotnim ugodjem v lesenem objektu ter uravnavanjem ogrevalnega sistema. Strošek ogrevanja za 170 m2 bivalne površine pa je bil v letu dni zgolj 360 €! Arhitekta svetujeta uporabo tudi pri prenovah in adaptacijah, kjer je vgradnja smiselna zaradi ohranitve zadostne svetle višine prostorov.

Prejšnji članekMiza Homework – vedno pospravljen ustvarjalni nered
Naslednji članekV Mengšu prenovili največji salon pohištva po meri pri nas
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
4 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje
Aljosa
5 let nazaj

Zanimam SE za talno gretje
Mi Lahko date kontakt oz stevilko
Hvala

Jernej
5 let nazaj

Spoštovani. Z veseljem spremljam vašo oddajo, kljub temu pa se mi zdijo trditve v članku malce na hitro potegnjene iz pete. Ali je v strošek ogrevanja všteta uporaba trdih goriv v kaminu? Ker gre za “vikend” kakšna je bila izkoriščenost vikenda? Dva konca tedna v celem letu ali vsak konec tedna? Kako je strošek za ogrevanje ločen od ostalih porabnikov elektrike, da ga je mogoče tako natančno oceniti? Ločen števec?

Verjamem, da ima tudi električno talno gretje svoje mesto med različnimi ogrevalnimi sistemi vendar v specifičnih primerih in ne na podlagi tako pavšalno predstavljenih marketinških trditev.

P.s. Za izvedbo talnega gretja ni potrebnih 20cm. In kako lahko govorimo o odličnem izkoristku energije če imajo nekateri drugi sistemi več kot 3x boljšega?

Nelly
4 let nazaj
Odgovori  Jernej

Tale odgovor bi bil pa zelo dobrodošel, a ne vem zakaj ni nihče nanj odgovoril?