Na Jurčkovi ulici, tik ob Poti spominov in tovarištva, je zrasla nova stanovanjska soseska. V njej smo obiskali stanovanje z veliko atrijsko teraso, ki sta ga opremili Petra Zakrajšek in Karmen Slapar iz biroja GAO arhitekti.

V novi stanovanjski soseski je kar 96 enot, obiskali pa smo vzorčno stanovanje – tisto, ki si ga lahko potencialni kupci pred nakupom ogledajo in tako dobijo vtis, kako lahko kar najbolje (in najlepše) izkoristiti njihovo novo nepremičnino. Prav dejstvo, da gre za stanovanje brez konkretnega naročnika, je arhitektkama dalo vso svobodo pri opremi. Nastali so bogati prostori, po eni strani neobremenjeni, polni nepričakovanih barv in detajlov, po drugi pa izjemno funkcionalni in premišljeni.

Stanovanje se deli na štiri sklope. Prvi sklop predstavlja bivalni del, ki se skozi velike steklene površine spogleduje z zunanjim atrijem. V tem delu nas pozdravijo številni elegantni poudarki – od zaobljenega kuhinjskega otoka, poudarjene TV stene, okrogle jedilne mize, pa do lesene stenske obloge, ki se iz predsobe nadaljuje tudi proti hodniku. Prostor objemajo dolge, prosojne zavese, ki ambient še dodatno zmehčajo in oplemenitijo.

Iz dnevnega prostora tako lahko zaidemo še v sklop otroških spalnic, v katerih prevladuje funkcionalna, a razigrana oprema; ali pa v bogato opremljeno spalnico z lastnim izhodom na teraso.

V vseh prostorih nas navdušujejo mehke, zaobljene oblike. “Iz estetskega vidika te oblike prostor omehčajo in ga naredijo bolj prijetnega, iz funkcionalnega pa rešujejo prostorske zagate, kot na primer prenizko višino parapeta v kuhinji,” pojasnjujejo v biroju, kjer se estetika in funkcija medsebojno ne izključujeta, prav nasprotno: ena brez druge ne obstajata.

Naš obisk zaključimo na razkošni atrijski terasi. Dolga klop, ki je hkrati tudi korito za rože, teraso predeljuje na dva funkcionalna dela: na prostor počitka in na prostor obedovanja. V sklopu slednjega je urejena tudi manjša letna kuhinja, ki omogoča pripravo slastnih jedi na žaru. S to zadnjo piko na i se obiskano stanovanje po ponujenem udobju že zelo približa družinski hiši z vrtom; njegovo privlačnost pa še potencira neposredna bližina čudovitih sprehajalnih poti na eni ter vseh mestnih komoditet na drugi strani.

Interier: GAO arhitekti

Fotografije: Miran Kambič